Ewa gotuje
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Ewa gotuje
A ja, po odkrojeniu sporej kości od schabu, gotuję na niej krupnik - jak dla mnie to rewelacja. Zawsze mięsko też jakieś zostaje do skubania z kości
Re: Ewa gotuje
Ewa, ciekawe przepisy a szczególnie kolorowe łódki mnie zainteresowały, zrobię w najbliższej przyszłości.
- stefcia
- 500p
- Posty: 672
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Sudeckie
Re: Ewa gotuje
Bardzo dziękuję -super przepis - łódeczki kolorowe pięknie się prezentowały , a w dodatku pyszne
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Ewa gotuje
Ja łódeczki wypróbuję w niedzielę, bo też mnie zaintrygowały.
Jadłam coś podobnego na weselu i było pyszne.
Jadłam coś podobnego na weselu i było pyszne.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1360
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Ewa gotuje
Podobne zrobiłem tylko zamiast ziemniaków - bataty ( są w B . ) Tyle tylko że droższe niż ziemniaki, ale efekt końcowy wart cenyPashmina pisze:Zmodyfikowane przeze mnie prażonki
To szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe, takie na szybki obiad. Ja podaję go ze zsiadłym mlekiem.
? Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry
? Cebulę w półksiężyce
? boczek wędzony z plasterki
Masło
maślaki, kilka sztuk, mogą być mrożone
Wszystkie składniki układamy na patelni teflonowej lub żeliwnym rondlu. Na spód kładziemy troszkę boczku, potem ziemniaki, cebule, solimy, pieprzymy do smaku, na to boczek, maślaki, i tak samo druga warstwę. Na wierzchu dajemy masło ( ilość zależy od tego czy wolimy tłuściejsze, czy bardziej jałowe). Dusimy do miękkości około 1 godziny na niewysokiej temperaturze, zależy to od ilości składników.
Re: Ewa gotuje
Ciesze się, że komuś przydały się moje przepisy. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam "Filet z piersi kurczaka w porach" To danie z pierwszego mojego przepisu. wczoraj piersi przyprawiłam kucharkiem i zrobiłam dwie warstwy - filet, pora, filet, pora, majonez, keczup i tak sobie stało od wczorajszego popołudnia.
Pyszne, gorąco polecam
Dzisiaj przepis na bardzo smaczne ciasto, troszkę kosztuje, ale bosko smakuje
Malinowiec
Ciasto: 6 żóltek
10dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20dag mąki
15dag margaryny
Żółtka ubić, cukier wanilinowy, margarynę zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze trochę miksować. Ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 placki. Blaszkę wyłożyć papierem.
Ja podaje wam oryginalny przepis, ale osobiście piekę dwa blaty z kruchego ciasta. moim zdaniem, jak również koleżanek, ciasto jest smaczniejsze.
Pyszne, gorąco polecam
Dzisiaj przepis na bardzo smaczne ciasto, troszkę kosztuje, ale bosko smakuje
Malinowiec
Ciasto: 6 żóltek
10dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20dag mąki
15dag margaryny
Żółtka ubić, cukier wanilinowy, margarynę zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze trochę miksować. Ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 placki. Blaszkę wyłożyć papierem.
Ja podaje wam oryginalny przepis, ale osobiście piekę dwa blaty z kruchego ciasta. moim zdaniem, jak również koleżanek, ciasto jest smaczniejsze.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Ewa gotuje
A czym przekładasz ciasto?
Re: Ewa gotuje
Ciasto ciąg dalszyPashmina pisze:Ciesze się, że komuś przydały się moje przepisy. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam "Filet z piersi kurczaka w porach" To danie z pierwszego mojego przepisu. wczoraj piersi przyprawiłam kucharkiem i zrobiłam dwie warstwy - filet, pora, filet, pora, majonez, keczup i tak sobie stało od wczorajszego popołudnia.
Pyszne, gorąco polecam
Dzisiaj przepis na bardzo smaczne ciasto, troszkę kosztuje, ale bosko smakuje
Malinowiec
Ciasto: 6 żóltek
10dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20dag mąki
15dag margaryny
Żółtka ubić, cukier wanilinowy, margarynę zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze trochę miksować. Ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 placki. Blaszkę wyłożyć papierem.
Ja podaje wam oryginalny przepis, ale osobiście piekę dwa blaty z kruchego ciasta. moim zdaniem, jak również koleżanek, ciasto jest smaczniejsze.
6 białek
25dag cukru
2 paczki migdałów - płatki
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić na sztywną masę. Ja dodaje jeszcze 2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 piany wyłożyć na ciasto i posypać paczką migdałów. Piec nie dłużej niż 25 min w temp 170 stopni. Tak samo zrobić drugi placek. Ja piekę kruche blaty przez 20 min potem daje bezę, posypuję migdałami i jeszcze 20 min w 180 stopniach
Masa
1/2 litra śmietany
2 fiksy do śmietany
2 serki Bieluch Homogenizowane
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litrze wody
1/2 kg mrożonych malin
Śmietanę ubić przez 2 min i dodać fixy wymieszane z cukrem pudrem. dalej ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać serki bieluchy, wymieszać łyżką aby masa nie opadła.
Maliny wsypać do gorącej galaretki i mieszać aż zacznie tężeć i wyłożyć na upieczony placek, następnie nałożyć masę śmietanową i przykryć drugim plackiem. Włożyć do lodówki i gotowe
Smacznego
Re: Ewa gotuje
Kochani idzie lato. Na pewno w każdym ogrodzie znajdą sie jakieś owoce więc podam przepis na pyszną nalewkę. To trunek raczej dla pań bo raczej słodka ta nalewka, ale ilość cukru można dopasować do swoich upodobań.
Nalewka "Smaki lata"
Bierzemy duży słój i wsypujemy do niego szklankę pierwszych dostępnych owoców, np truskawki, poziomki + szklanka cukru ( lub mniej, ja lubię słodkie, ale szklanka to dla mnie za dużo. Pierwszy raz daję szklankę a potem po pół lub 3/4 ) + szklanka spirytusu + szklanka wody. I tak postępujemy całe lato dosypując inne dostępne owoce. Za każdym razem do tego cukier i spirytus i woda. Ja robiłam z truskawek, malin, agrestu, czarnych porzeczek, czereśni, gruszek, wiśni, brzoskwini. I nie pamiętam jeszcze z czego. To co dzień wstrząsamy i tak ma stać do Bożego Narodzenia. Czym dłużej tym lepiej. Owoce wykorzystuję do lodów lub ciasta. Taka pyszna ta nalewka, ze można wpaść w alkoholizm Tak, że uważajcie
Nalewka "Smaki lata"
Bierzemy duży słój i wsypujemy do niego szklankę pierwszych dostępnych owoców, np truskawki, poziomki + szklanka cukru ( lub mniej, ja lubię słodkie, ale szklanka to dla mnie za dużo. Pierwszy raz daję szklankę a potem po pół lub 3/4 ) + szklanka spirytusu + szklanka wody. I tak postępujemy całe lato dosypując inne dostępne owoce. Za każdym razem do tego cukier i spirytus i woda. Ja robiłam z truskawek, malin, agrestu, czarnych porzeczek, czereśni, gruszek, wiśni, brzoskwini. I nie pamiętam jeszcze z czego. To co dzień wstrząsamy i tak ma stać do Bożego Narodzenia. Czym dłużej tym lepiej. Owoce wykorzystuję do lodów lub ciasta. Taka pyszna ta nalewka, ze można wpaść w alkoholizm Tak, że uważajcie
Re: Ewa gotuje
I jeszcze
pasztet w/g Magdy Gessler
Bardzo smaczny, gorąco polecam. Ja nie lubię pasztetów, a ten mi smakuje
Przepis naokoło 1 kg -1.2 kg
Podgardle wieprzowe lub boczek 150 g
łopatka wieprzowa 250 g
wątróbka wieprzowa 150 g
wołowina - pręga lub łata - ja kupuje pręgę 250 g
grzyby suszone 5 g
cebula 1 sztuka
jajka 3
mleko 0,25 l
czerstwa bułka
smalec około 50g
ziele angielskie, jałowiec - po kilka sztuk
liść laurowy 2,3 sztuki
gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić na cząstki, obsmażyć na smalcu na silnym ogniu ( bez wątroby ) i cebule. Zalać wodą, żeby tylko przykryło mięso. Dodać przyprawy ( bez gałki ) i namoczone wcześniej grzyby. Dusimy do miękkości.Pod koniec na 10 , 15 minut dodajemy wątróbkę. Ja to uduszone mięso zostawiam do wystygnięcia i stężenia do kolejnego dnia i wtedy go przepuszczam przez maszynkę do mielenia dwa razy Bułkę moczymy w mleku i też przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Jeżeli mielimy mięso w następnym dniu to jest też galaretka, która później daje wilgotność. Do zmielonej masy dodajemy jajka, doprawiamy do smaku, jak jest potrzeba to solimy + pieprz + gałka muszkatołowa. Trzeba bardzo dobrze wyrobić masę, dość długo wyrabiam. Nakładamy do blaszek wyłożonych papai-erem do pieczenia i pieczemy 90 minut w 160 stopniach.
Smacznego
pasztet w/g Magdy Gessler
Bardzo smaczny, gorąco polecam. Ja nie lubię pasztetów, a ten mi smakuje
Przepis naokoło 1 kg -1.2 kg
Podgardle wieprzowe lub boczek 150 g
łopatka wieprzowa 250 g
wątróbka wieprzowa 150 g
wołowina - pręga lub łata - ja kupuje pręgę 250 g
grzyby suszone 5 g
cebula 1 sztuka
jajka 3
mleko 0,25 l
czerstwa bułka
smalec około 50g
ziele angielskie, jałowiec - po kilka sztuk
liść laurowy 2,3 sztuki
gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić na cząstki, obsmażyć na smalcu na silnym ogniu ( bez wątroby ) i cebule. Zalać wodą, żeby tylko przykryło mięso. Dodać przyprawy ( bez gałki ) i namoczone wcześniej grzyby. Dusimy do miękkości.Pod koniec na 10 , 15 minut dodajemy wątróbkę. Ja to uduszone mięso zostawiam do wystygnięcia i stężenia do kolejnego dnia i wtedy go przepuszczam przez maszynkę do mielenia dwa razy Bułkę moczymy w mleku i też przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Jeżeli mielimy mięso w następnym dniu to jest też galaretka, która później daje wilgotność. Do zmielonej masy dodajemy jajka, doprawiamy do smaku, jak jest potrzeba to solimy + pieprz + gałka muszkatołowa. Trzeba bardzo dobrze wyrobić masę, dość długo wyrabiam. Nakładamy do blaszek wyłożonych papai-erem do pieczenia i pieczemy 90 minut w 160 stopniach.
Smacznego
Re: Ewa gotuje
Ciesze się, że potrawy sporządzone według przepisów, które Wam podaje smakują.
Lubię czasami improwizować w kuchni i tak zrobiłam dzisiaj.
Przyrządziłam taka sałatkę na kolację
Sałatka " Improwizacja"
około 15-20 dag makaronu w kształcie ryżu
40 dag wędzonej piersi z kurczaka
1 duża czerwona cebula
1 duża czerwona papryka
4 ogórki konserwowe
puszka konserwowanej kukurydzy
kilka łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować i wystudzić, resztę składników pokroić w małą kostkę, kukurydzę odsączyć. Wszystko połączyć , dodać majonez i przyprawić do smaku.
[color=#d4009b]Szarlotka królewska
[/color]
300 g maki krupczatki
200 masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
200 g cukru + 4 łyżki
po 1 opakowaniu cukru wanilinowego, budyniu wanilinowego,
50ml rumu
100 g rodzynek
1 kg jabłek
500 g śmietanki kremówki
cynamon i mielone goździki
1 opakowanie galaretki agrestowej
sól szczypta
tłuszcz do formy
Z mąki, masła ,100g cukru, żółtek, cukru wanilinowego, kwaśnej śmietany, soli, zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wylepić ciastem formę.
Przygotować nadzienie jabłkowe. Rodzynki namoczyć w rumie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Poddusić pod przykryciem uważają, żeby się nie przypaliły . Mus jabłkowy ostudzić i dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Dodać rodzynki, 100 g cukru i skórkę z cytryny. Doprawić cynamonem i mielonymi goździkami. Wyłożyć mus jabłkowy na cisto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 30 minut.
Po tym czasie wypiek odstawić do całkowitego wystygnięcia. Rozpuścić galaretkę.
Kremówkę ubić na sztywną pianę z resztą cukru. Na wierzch wypieku wylać tężejącą galaretkę i odstawić do całkowitego stężenia. Na galaretka wyłożyć bitą śmietanę. Do śmietany można dodać żelatynę.
Smacznego. Ta szarlotka jest pyszna :--)
Lubię czasami improwizować w kuchni i tak zrobiłam dzisiaj.
Przyrządziłam taka sałatkę na kolację
Sałatka " Improwizacja"
około 15-20 dag makaronu w kształcie ryżu
40 dag wędzonej piersi z kurczaka
1 duża czerwona cebula
1 duża czerwona papryka
4 ogórki konserwowe
puszka konserwowanej kukurydzy
kilka łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować i wystudzić, resztę składników pokroić w małą kostkę, kukurydzę odsączyć. Wszystko połączyć , dodać majonez i przyprawić do smaku.
[color=#d4009b]Szarlotka królewska
[/color]
300 g maki krupczatki
200 masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
200 g cukru + 4 łyżki
po 1 opakowaniu cukru wanilinowego, budyniu wanilinowego,
50ml rumu
100 g rodzynek
1 kg jabłek
500 g śmietanki kremówki
cynamon i mielone goździki
1 opakowanie galaretki agrestowej
sól szczypta
tłuszcz do formy
Z mąki, masła ,100g cukru, żółtek, cukru wanilinowego, kwaśnej śmietany, soli, zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wylepić ciastem formę.
Przygotować nadzienie jabłkowe. Rodzynki namoczyć w rumie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Poddusić pod przykryciem uważają, żeby się nie przypaliły . Mus jabłkowy ostudzić i dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Dodać rodzynki, 100 g cukru i skórkę z cytryny. Doprawić cynamonem i mielonymi goździkami. Wyłożyć mus jabłkowy na cisto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 30 minut.
Po tym czasie wypiek odstawić do całkowitego wystygnięcia. Rozpuścić galaretkę.
Kremówkę ubić na sztywną pianę z resztą cukru. Na wierzch wypieku wylać tężejącą galaretkę i odstawić do całkowitego stężenia. Na galaretka wyłożyć bitą śmietanę. Do śmietany można dodać żelatynę.
Smacznego. Ta szarlotka jest pyszna :--)
Re: Ewa gotuje
I jeszcze jedno smaczne i ciekawie wyglądające ciasto.
Sernik z roladkami makowymi
Ciasto
5 żółtek
kostka margaryny
1 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka smalcu
powidła
1 szklanka kwaśnej smietany
Masa makowa
5 białek
1 szklanka cukru
30dag zmielonego maku
aromat migdałowy
Masa serowa
6 jajek
1, 25 kg sera twarogu
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych produktów zagniatamy ciasto, dzielimy na 5 części. Jedną rozwałkujemy i smarujemy powidłami
Mas makowa: białka ubijamy z cukrem, dodajemy mak i aromat. Mieszamy.
Pozostałe części ciasta rozwałkować na długość równą blaszce i rozkładamy na nich masę makową. Formujemy rolady. Kładziemy je wzdłuż blachy obok siebie, wzdłuż blachy na posmarowanym powidłami spodzie.
Masa serowa: żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy twaróg, cukier, budyń i proszek. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do masy, mieszamy. Masą serową zalewamy rolady. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Sernik z roladkami makowymi
Ciasto
5 żółtek
kostka margaryny
1 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka smalcu
powidła
1 szklanka kwaśnej smietany
Masa makowa
5 białek
1 szklanka cukru
30dag zmielonego maku
aromat migdałowy
Masa serowa
6 jajek
1, 25 kg sera twarogu
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych produktów zagniatamy ciasto, dzielimy na 5 części. Jedną rozwałkujemy i smarujemy powidłami
Mas makowa: białka ubijamy z cukrem, dodajemy mak i aromat. Mieszamy.
Pozostałe części ciasta rozwałkować na długość równą blaszce i rozkładamy na nich masę makową. Formujemy rolady. Kładziemy je wzdłuż blachy obok siebie, wzdłuż blachy na posmarowanym powidłami spodzie.
Masa serowa: żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy twaróg, cukier, budyń i proszek. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do masy, mieszamy. Masą serową zalewamy rolady. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego