To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

szarotka66 pisze:KaLo muszę sama spróbować go wyhodować
Spirytusik też sama uprawiasz :wink:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Jeszcze nie, ale kto wie... :wink:
A tak poważnie to na razie tylko wina i nalewki w większości z własnych owoców. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Idą święta, chcę się podzielić przepisem na tradycyjny makowiec zawijany, ale tym razem ciasto będzie krucho -drożdżowe.

Makowiec świąteczny

Ciasto;
1/2kg mąki pszennej
10 dag cukru pudru
10 dag masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
5 dag drożdży
szczypta soli
100 ml gęstej śmietany 18%
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Masło utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną, dodawać kolejno jajka i rozpuszczone drożdże oraz sól.
Gdy składniki są dobrze wymieszane dodajemy przesianą mąkę i dalej wyrabiamy drewnianą łyżką lub po prostu ręką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1/2 - 1 godz.

Masa makowa
1/2 kg maku (można pójść na łatwiznę i kupić gotową masę makową)
20 dag cukru
skórka pomarańczowa
rodzynki (namoczone w rumie)
orzechy
migdały
Mak opłukać, osączyć i sparzyć wrzącą wodą. Odstawić na noc. Następnego dnia przepuścić przez maszynkę 3 razy. Wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści odstawić do ostygnięcia. Dodać skórkę pomarańczową i dowolne bakalie. Ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować, rozsmarować połowę masy makowej. Ciasno zwinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do podrośnięcia, na 1/2 godz. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 170-180 *C. Piec około 40 min. Zimne ciasto polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Proszku do pieczenia nie dodajesz? Mam podobny przepis na rogaliki ale z płaską łyżeczką proszku. Może upiekę?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Tu drożdże robią co trzeba i w tym przepisie jest OK. Może w Twoim jest więcej tłuszczu? Wtedy dodatkowego kopa daje proszek.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Być może, nie pamiętam już. Zwykle robiłam drożdżowe, zawijam później w papier do pieczenia. Może wypróbuję coś nowego.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Ja też zawijam w papier, wtedy jest ładny wałek. Czasem nacinam przez środek aby nie popękał po bokach. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Jak niektórzy z odwiedzających wiedzą, robię nalewki. Czasem eksperymentuję, czasem szukam inspiracji w necie. Tym razem zalałam wódką pestki pigwowca. Nalewka nazywa się "pestkówka". Zasięgnęłam języka, pytając o smak i zapach takiej nalewki.
KaLo napisał, że będzie pachniała jak amaretto. No cóż, jestem niedowiarkiem i muszę "pomacać" aby uwierzyć. Po miesiącu od zalania powąchałam. O ludzie cóż za zapach. ;:oj Amaretto jak oryginalne. Zapach intensywnie migdałowy, nie do uwierzenia, że to zalane pestki. Co do smaku to powstrzymam się jeszcze jakiś czas, bo podobno musi dojrzewać kilka miesięcy. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

;:oj A niech mnie.Nie wiedziałam,że coś można zrobić z takich pestek-oprócz siewu ,oczywiście :wink:
Teraz ,to po fakcie.Ale po degustacji-pamiętaj o przepisie .Może w nowym sezonie wypróbuję.Bo od pigwówki to mam zgagę od samego zapachu...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Pigwówki czy pigwowcówki, bo różnica jest zasadnicza.
Pisałem również, że nalewce z pigwowca B. dobrze robi niewielki dodatek skórki pomarańczowej i korzenia arcydzięgla.Ktoś zrobił próbę?Jeżeli nie to polecam.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Jolka jak pestkówka wyjdzie dobra to przepis zaraz wstawię. Na razie wypróbuję bez dodatków, żeby wiedzieć jak smakuje. :wink: Wiem też, że można zalać pestki z jabłek, ale skąd tyle pestek zebrać? Ja muszę się przyznać, że zjadam całe jabłka, łącznie z pestkami ku zgorszeniu mojego M.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

No to zostają ogonki :D
Wracając do nalewek.Niejednokrotnie dodatki stanowią o smaku i aromacie nalewki więc próbowanie samej "bazy"nie zawsze pozwala ocenić zalety gotowego trunku.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

kaLo,na nalewkach nie znam się za bardzo ;:131 .Za to lubię się sporadycznie nimi delektować ;:224 .I niestety jestem na takim progu ich produkcji,że korzystam z gotowych przepisów,bo boję się coś zmieniać.Nie przejrzałam jeszcze forumowych wątków o alkoholach.Wszystko przede mną :wink: .Arcydzięgla jeszcze nie mam ,a bałabym się brać dziko rosnący,bo nie miałabym pewności,czy to on.
Niestety mylę nazwy tych owoców ;:123 ,chodziło mi o pigwowcówkę.Pigwy nie mam i nawet nigdy nie próbowałam.

Dorota,rozbawiłaś mnie tym 'zgorszeniem' :;230 .
Jak przygotowania do świąt?U mnie podłoże pyrka i żeberka w połowie gotowe.
A weszłam na Twój wątek,żeby znaleźć przepis na śledzie w cebuli i rodzynkach,na słodko.Muszę coś zrobić na wigilię dla Michała do szkoły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”