
Gofry wg Aleex z WŻ
Składniki
1/2 kg mąki
2 szt jajek (opcjonalnie można dodać 1 żółtko więcej ? będą bardziej żółte)
1/2 szklanki cukru pudru lub mniej (można dać też zwykły cukier kryształ)
1/3 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
woda lub mleko
olej
Wykonanie:
Stopić masło i zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier.
Dodać 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę można zastąpić mlekiem.
Wody dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana.
Dodać zimne rozpuszczone masło. Zmiksować.
Dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać gofrownicę (3-5 minut) - ciasto w tym czasie odpoczywa.
Posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać.
Ciasto wylewać na całą foremkę.
Ważne.
Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.
Smacznego.
Ważna jest też moc gofrownicy ? powinna mieć co najmniej 1000 ? 1300 W.