Małe co nieco od Ave ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

A może ten będzie dobry ? :)

Gofry wg Aleex z WŻ

Składniki

1/2 kg mąki
2 szt jajek (opcjonalnie można dodać 1 żółtko więcej ? będą bardziej żółte)
1/2 szklanki cukru pudru lub mniej (można dać też zwykły cukier kryształ)
1/3 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
woda lub mleko
olej

Wykonanie:

Stopić masło i zostawić do ostygnięcia.

W tym czasie do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier.

Dodać 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę można zastąpić mlekiem.
Wody dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana.

Dodać zimne rozpuszczone masło. Zmiksować.

Dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Rozgrzać gofrownicę (3-5 minut) - ciasto w tym czasie odpoczywa.

Posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać.

Ciasto wylewać na całą foremkę.

Ważne.

Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.
Smacznego.

Ważna jest też moc gofrownicy ? powinna mieć co najmniej 1000 ? 1300 W.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Re: Do Ave

Post »

JAKUCH pisze:Ewusiu dzięki za kursik .Skrzydełka już sobie wyfiletowałam i czekają na podanie . Nawet nie było to takie trudne
Jeżeli was to zainteresuje mogę podać przepis na sałatkę z zupek chińskich. Nam ona smakuje i nie jest taka
kaloryczna
Jadziu - wklep przepisik, proszę.... :)
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3191
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post »

Dzięki za zaproszenie, rzeczywiście trzeba się spotkać latem :)

Teraz ja, to co mi wychodzi...
Skrzydełka w miodzie

Duża paczka skrzydełek
2 łyżki miodu
kawałek imbiru świeżego
5 łyżek sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżki shery lub wisniówki - niekoniecznie

skrzydełka umyć i podzielić (ciachnąć) w stawach na 3 części,
te malutkie końcówki odrzucić. Zalać wodą i gotować z 10 min.
Wyjąć ostudzić. Na patelnię olej +posiekany imbir i czosnek + pozostałe składniki.
Zamieszać, wrzucić na to skrzydełka i smażyć obracając często. Sos przylgnie do skrzydełek, robią się takie złoto brązowe.

Fotki nie mam, a szkoda, miałam w niedzielę na obiad.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Ewo,swietne przepisy.Prosze, zamieść w swoim wątku sposób na luzowanie skrzydełek, na pewno wiele osób będzie Ci wdzięcznych. Rosea
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Rosea, miło mi bardzo, że do mnie zajrzałaś :) Niestety kursiku "drylujacego skrzydełka" nie mogę tu zamieścić, ale zawsze można do mnie napisać maila i wysyłam bez zbędnych ceregieli :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Naleśniki ze szpinakiem albo warzywami

Post »

Naleśniki ze szpinakiem i fetą, albo warzywami

Obrazek - Obrazek

Wykonanie:

Ciasto:
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- ok. 2 szklanek mąki – ciasto nie może być zbyt gęste, konsystencji świeżej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Farsz I
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( lepiej jak jest krojony niż mielony lub szpinak świeży
- 3 ząbki czosnku
- 15 dkg pieczarek
- 5 dag masła
- 20 dag fety
- 10 dkg tłustego białego sera
- sól, pieprz
-1/6 szkl mleka

Farsz II
1 opakowanie mrożonych warzyw (na patelnię - ja kupuję mieszankę 9 warzyw) - przesmażyć - udusić na patelni z dodatkiem łyżki oliwy.

Sos:
- ok. 200 ml śmietany 12%
- 1/3 szklanki tłustego mleka
- 10-15 dag startego żółtego sera
- spora łyżka tartego sera parmino (lub innego ostrego sera)


Wykonanie:

Obrazek

1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, odstawić na 15 minut do lodówki a potem usmażyć cienkie naleśniki.
2. Szpinak mrożony odmrozić. ( opcjonalnie - Szpinak świeży oczyścić z ogonków, umyć i wrzucić na 3 minuty do gotującej się wody, wyjąć, dosyć grubo posiekać).
3. Na patelni roztopić masło. Zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek , dodać mleko, szpinak i smażyć 5-7 minut. Doprawić solą (oszczędnie, bo feta też słona) i pieprzem.
4. Pieczarki przesmażyć, pokroić drobno, wystudzić, dołożyć do farszu.
5. Fetę i twaróg wymieszać razem rozgniatając widelcem, wymieszać ze szpinakiem.
6. Naleśniki smarować farszem, zwijać, przekroić na 2 lub 3 części i układać w żaroodpornym naczyniu.
7. Zalać sosem z mleka, śmietany, serów , soli
8. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Naleśniki przed zapieczeniem dobrze jest przekroić - wygodniej się je potem wyjmuje i podaje
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 5989
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post »

Dziękuję bardzo za przepis na gofry. Na pewno wypróbuję.
Pochwalę się, że dziś na obiad robię kurczaka w porach (siedzi już w piekarniku) z surówką marchewkową i puree.

W niedzielę natomiast przyjeżdżają do moich dzieci "Mikołajkowi Goście". Planuję ugościć ich faszerowanymi skrzydełkami, śledziami pod pierzynką, zawijańcami i rożkami w galarecie :D
Robię właśnie listę zakupów.
Czy wszystko uda mi się zrobić, zobaczymy. Na pewno napiszę :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Grzanki Francuskie

Post »

Na poranne śniadanko do łóżeczka dla Kochania ;)

Grzanki po francusku:
wg Luckystar z WŻ

Obrazek

Składniki:
Chałka
mleko,
jajka
sok pomarańczowy
owoce
syrop klonowy
cukier puder
oliwa np, z pestek winogron lub olej z ryżu

Wykonanie:

1. Chałkę pokroić w 1-1,5 cm plastry.

2. W miseczce rozmacić jajka, mleko i trochę soku pomarńczowego. Maczać kawałki chałki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

3. Na goracej grzance-chałce rozlewamy łyżeczkę syropu klonowego, posypujemy owoce i opruszamy jak mgiełką cukrem pudrem.

3. Podajemy z goracą kawusią ze spienionym mleczkiem i... zapominamy ile to ma kalorii, ale jak to smakuje...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Naleśniki z owocami

Post »

Naleśniki z owocami

Obrazek

Składniki
Ciasto:
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- ok. 2 szklanek mąki – ciasto nie może być zbyt gęste, konsystencji świeżej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Twarożek waniliowy

Śmietana, owoce sezonowe do dekoracji

Wykonanie:

1.Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, odstawić na 15 minut do lodówki a potem usmażyć naleśniki.

2.Posmarować naleśniki twarożkiem waniliowym

3.Złożyć na pół i znowu na pół – powinny wyjść takie naleśnikowe ćwierćkoła :)

4.Na wierzchu udekorować łyżką śmietanki i owocami
5.Inny wariant – wkładamy owoce do środka a na wierzchu dekorujemy śmietaną, albo posypujemy cukrem
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Post »

Wiezs co ja robię ?
Kopuj, wklej, kopiuj, wklej.....

Bo u mnie w domu kucharzy córka i lubi różne ciakwe przepisy.
Niedawno kupiłyśmy gofrownicę - mamy przepis na gofry :)
Już wcześniej zapisała sobie na laptopie przepis na skrzydełka wraz z instrukcją :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

A mnie bardzo cieszy Mariolko, to Twoje "kopiuj-wklej" :) Mam tylko nadzieję, że przy degustacji nie będziecie pluli - tfe...co ta Ewka zapodała :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Placuszki drożdżowe z jabłkami

Post »

Placuszki drożdżowe z jabłkami

Obrazek

od razu mówię, że ja robię z podwójnej porcji

Składniki:

Obrazek

Na ciasto:
25 dkg mąki
3 jajka
2-3 łyżki cukru
1/2 szkl. mleka (ja podgrzewam troche więcej(ok 3/4 szkl w razie gdyby trzeba było potem dolać)
1 łyżka margaryny
szczypta soli

kilka słodkich jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
śmietana, powidła, dżem lub co kto lubi
olej lub planta do smażenia

Na rozczyn:
2 dkg drożdży, 4 łyżki mleka, łyzeczka cukru,

Wykonanie:

Rozczyn drożdżowy: Składniki połączyć ze sobą - mleko musi być lekko podgrzane, Odstawić do wyrośnięcia.

1. Rozdzielić jajka - osobno żółtka, osobno białka. Podgrzać mleko. Rozpuścić margarynę

2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn z drożdżami, podgrzane mleko i sczyptę soli.

3. Ciasto mieszać, "ubijać" łyżką (ja robie to drewnianą łychą) dodając roztopiona margarynę.
Ciasto powinno mieć konsystencję b.gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste można dodać jeszcze troszkę mleka.
Obrazek

4. Ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać, jednocześnie zagarniając powietrze do środka ciasta.
Obrazek


5. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min. ( ja wszystkie składniki mieszam w jednym garnku, a potem wstawiam ten garnek do ciepłej wody wlanej do jednej z komór zlewozmywaka, na te pół godzinki)

6.W międzyczasie: obrać jabłka i pokroić na plastry (niezbyt cienkie)

7. Kiedy ciasto podrośnie wkładać delikatnie plastry jabłka na ciasto, wyławiać je na łyżce razem z ciastem i takie placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni z obu stron.
Obrazek - Obrazek


8. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, albo śmietaną, albo dżemem lub powidłami, albo jak kto lubi i z czym lubi...

Obrazek

Ja po położeniu placuszków na patelni przykrywam ją pokrywką. Lepiej się dopiekają i nie wysuszają.
Ogień niewielki, nie może być za mocny, żeby się nie przypaliły.
Jeśli użyje się więcej tłuszczu można go odsączyć kładąc upieczone placuszki na chwilę na papierowym ręczniku.

Placuszki są wyśmienite na ciepło . Następnego dnia można je jeśc na zimno lub odgrzać, tylko, że moje żarłoki nigdy mi nie dały szans na odgrzewanie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

I inne placuszki :)

Placki z dyni
Wg przepisu Smakosi z WŻ

Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 3 większe ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 jajko lub 2 jeśli są malutkie
- mąka ( na wyczucie, żeby troszkę zagęścić masę )
- 1 większy ząbek czosnku
- olej do smażenia
- przyprawy: pieprz, sól i (jak ktoś lubi) odrobina oregano

Dla bardziej ‘wyrazistego smaku” można dodać więcej czosnku, trochę warzywka i pieprzu cayenne

Wykonanie :

1. Dynię obieramy ze skóry i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. To samo robimy z ziemniakami i cebulą.
3. Czosnek wyciskamy przez wyciskarkę i dodajemy do masy.
4. Jeśli w między czasie oddzieliła nam się woda z jarzyn odlewamy ją, a resztę wyciskamy. Robimy to zwyczajnie, czyli uciskając dłonią naszą utartą papkę.
5. Potem wbijamy jajko, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie oregano, dodajemy pozostałe przyprawy (jeśli je przygotowaliśmy).
6. Na koniec wsypujemy mąkę. W wypadku placków trudno jest podać dokładne proporcje tego składnika. Musimy robić to na wyczucie. Na ogół wszyscy znamy konsystencję placków ziemniaczanych a ta ma być dokładnie taka sama. Kiedy nie jestem pewna, czy dałam wystarczającą ilość mąki robię mały jeden placuszek i próbuję go usmażyć. Jeśli się nie rozrywa, to na ogół znak, że mąki wystarcza. Lepiej jej zawsze dosypać, niż zrobić twarde placki
Dla "niewtajemniczonych" w "plackowaniu" mogę tylko napisać, że gdy nabierzemy ciasto na łyżkę, to nie może się nam wylewać. Kładąc na patelnię lekko uciskamy i ładnie daje się rozprowadzić.
7. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. A po upieczeniu można odłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy.
Kiedy nie jestem pewna, czy dałam wystarczającą ilość mąki robię mały jeden placuszek i próbuję go usmażyć. Jeśli się nie rozrywa, to na ogół znak, że mąki wystarcza. Lepiej jej zawsze dosypać, niż zrobić twarde placki

Do placków sporządzamy

Sos koperkowo-czosnkowy na jogurcie

400 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 duży ząbek czosnku
pęczek koperku
sól


I pełnia smaku :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Gruszki pod puchem czekoladowym

Post »

To teraz trochę słodkości :)

Gruszki pod Puchem Czekoladowym
Przepis na małą tortownicę

Obrazek


Składniki:

Na biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru (najlepiej drobnego)
1/2 łyżki stołowej octu lub soku z cytryny (ścina białko)
Lub zrobić biszkopt ze swojego przepisu

1 puszka gruszek w zalewie (lub 3-4 świeże gruszki) – lub inne owoce
1 galaretka gruszkowa (jeśli brak to trochę żelatyny i cukru)
2 czekolady gorzkie
4 żółtka
6 łyżek cukru pudru
200 g słodkiej śmietany kremówki do ciast 30%
1 śmietan fix

Wykonanie:

1.Ubić pianę z białek, ubijając dodać cukier.

2.żółtka, ocet i proszek do pieczenia zmieszać razem i dodać do ubitej piany z białek

3.na końcu dodać mąkę, delikatnie ją "wkręcając" w pianę łyżką

4.Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem tortownicę

5.Piec ok. 30 min w temp 180 st., po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika, a jedynie uchylić drzwiczki. Wystudzić.

6.Gruszki z puszki odcedzić (zostawiając zalewę), pokroić je na grubsze plastry

7.Sok (zalewę) pozostały z gruszek uzupełnić wodą do 250-300 ml i zrobić galaretkę dodając go zamiast wody, do "kupnej" galaretki gruszkowej, albo dodać do niego żelatynę i cukier , jeśli galaretki gruszkowej nie udało się zdobyć.

8.Na ostudzonym biszkopcie ułożyć pokrojone gruszki i zalać je tężejącą galaretką.

9.Rozpuścić czekoladę – można dodać troszkę wody lub tłuszczu, żeby lepiej się rozpuściła

10.Żółtka zmiksować z cukrem i ciagle miksując wlewać przestudzoną (ale nie zimną) czekoladę

11.Ubić śmietanę ze śmietan fixem, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Można też dodać ubite na sztywno białka z jajek, ale ja jajka sparzam wrzątkiem, więc białka się potem nie nadają do ubicia.

12.Czekoladowy puch wyłożyć na gruszki zatopione w galaretce, udekorować wiórkowaną czekoladą albo uprażonymi lekko wiórkami migdałowymi i wstawić do zastygnięcia do lodówki, najlepiej na noc.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Ciacho 3smaki

Post »

Ciacho 3Smaki –wariacja Ave

Obrazek

Na blaszkę 21x37 (od dołu) lub 25x40

Składniki
2,5 paczki krakersów
1 puszka mleka słodzonego
2 budynie waniliowe bez cukru,
2 szkl. mleka,
3/4 kostki margaryny lub masła
0,5 l. śmietany kremówki (do ciast)
2-3 śmietan fixy lub inny „usztywniacz” do śmietany
Paczka płatków migdałowych
opcjonalnie sok z 1/2 cytryny i trochę alkoholu

Wykonanie

Masa karpatkowa: budynie ugotować z 2 szkl. mleka, i jak przestygną, utrzeć z margaryną (lub masłem)
Można dodać sok z cytryny i alkohol (z alkoholem - wersja dla dorosłych albo zrobić masę z gotowej mieszanki „krem karpatkowy” kupionej w sklepie). Sok z cytrynu dodaje masom budyniowym trochę "wyrazu" i nie są takie "mdłe".

Masa tofii: Ugotować mleko w puszcze (ok. 2,5-3 godz. na małym ogniu, ma tylko pyrkotać)

Masa śmietanowa :Ubić śmietanę, dodając pod koniec ze śmietan fixy (lub inny utrwalacz do śmietany np. rozpuszczona i wystudzoną żelatynę) .

Układać warstwami na blaszce :
krakersy
masa karpatkowo-budyniowa
krakersy ,
mleko – toffi - powinno być jeszcze cieple, bo lepiej się rozsmarowuje
krakersy
ubita śmietana kremówka
i na wierzch płatki migdałowe delikatnie uprażone na suchej patelni - trzeba uważać, żeby ich zanadto nie zrumienić

Wkładamy do lodówki w celu „zaprzyjaźnienia się składników”, najlepiej na noc, a potem …. Smacznego
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”