Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Znowu ślinie się jak ząbkujące dziecko...
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
spód:
małe bezy,bita śmetana-do zamrażarki-mamy pyszne lody pod ręką
Na talerzyk kołderka gorących malin,lodowy kawałek,gorąca czekolada ,malinki i mniam,mniam
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
asma pisze:
roladki z udka drobiowego z nadzieniem wieprzowym:tym razem z fotorelacją
Wyluzowane udka rozbić jak na kotlety-na cienkie ,równe "plastry"
Z jednej strony posolić delikatnie i oprószyć pieprzem,z drugiej solą i chili,lekko tymiankiem.
Mięso mielone np. z łopatki doprawić solą,pieprzem,tymiankiem,czosnkiem,susz warzywko-czosnku sporo,dodać jajko,2-3 łyżki bułki tartej-zagnieść.Na 12 udek zużyłam kg mielonego.
Na każdy kawałek rozbitego "na kotlet"udka nałożyć kulkę mielonego i zwilżanymi palcami równomiernie pokryć nim udko=zostawić wolny brzeg "na końcu
zwinąć możliwie ciasno w roladkę.Powinno się roladki związać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczką/klamrą,ale ja tego nie zrobiłam.Nie rozpadły się,a po upieczeniu były zwarte.
Roladki delikatnie ułożyć w natłuszczonej brytfance-blisko siebie.
Polać olejem z przyprawami-rozkruszony listek laurowy i 3 ziarna ziela,pieprz,czosnek,tymianek.
Zostawić w chłodnym miejscu,żeby wszystko przeszło przyprawami(min godz lub przez noc) i piec w gorącym piekarniku-20min w 200st,potem ok godz w 170st.Podlewać co ok pół godz olejem z brytfanki.(ja nie podlewałam,górna warstwa była mało soczysta,ale nie za sucha.Dla mnie ok.Gdyby jednak ktoś chciał zachować ją bardziej kruchą to polecam podlewanie olejem ew piec z pokrywką,a pod koniec pieczenia bez)
Wykwintne i pyszne,w sumie proste
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Fajny pomysł z roladkami z udka ,ja bym roladki zawinęła w folię aluminiową każdą z osobna a na koniec odwinęła folii by roladki się zrumieniły jak robię roladki z piersi kurczaka właśnie owijam w folię i obsmażam a następnie duszę w folii,przez folię roladki smażone nabierają koloru i mają ładny ścisły kształt
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Iwonko moje też są ścisłe , folii nie używam ,jakoś nie mam zaufania
Podaj przepis na swoje roladki i fotkę jak masz
Roladki pysznie się skomponowały z kaszą gryczaną i ogóreczkiem małosolnym
Podaj przepis na swoje roladki i fotkę jak masz
Roladki pysznie się skomponowały z kaszą gryczaną i ogóreczkiem małosolnym
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Wczoraj obiadek "co by tu wymyśleć?"
Została kasza więc kotleciki z kaszy z rybką w sosie słodko-kwaśnym i ogóreczek,który już jest małosolny-pyszne
Kotleciki spontanicznie powstały więc zapisuję ku pamięci
Kotleciki z kaszy gryczanej
2 woreczki ugotowanej kaszy-nie al'dente,ale 5min dłużej-lekko rozkleić
3jaja
sól,pieprz,kolendra
serek feta(z Biedronki w kartoniku,ew twaróg)
czosnek
łyżeczka czubata mączki ziemn.
2 łyżki mąki lub zmiksowanych płatków owsianych lub otrębów lub bułki tartej(ja dałam otręby orkiszowe)
olej do smażenia
2 żółtka i jajo zmiksować z czosnkiem,przyprawami.dodać twaróg-zmiksować.Kaszę miksować tylko częściowo.
Dodać otręby i mączkę ziemn,ubite sztywno białka i lekko wymieszać.
Smażyć malutkie placuszki.Jeżeli będą się rozpadać przy przewracaniu dodać troszkę m.ziemniaczanej.
Są delikatne i trzeba uważać przy przewracaniu,ale ja wolę takie delikatniejsze niż twarde od mąki.
Dodając fetę trzeba uważać z solą bo to słony twaróg.
Można też dać ser pleśniowy zamiast twarogu.
Podawać można na różne sposoby-z kwaśną śmietaną,z sosami jogurtowymi,z grzybowym,mięsnym.Pyszne są też bez dodatków np. z surówką
Została kasza więc kotleciki z kaszy z rybką w sosie słodko-kwaśnym i ogóreczek,który już jest małosolny-pyszne
Kotleciki spontanicznie powstały więc zapisuję ku pamięci
Kotleciki z kaszy gryczanej
2 woreczki ugotowanej kaszy-nie al'dente,ale 5min dłużej-lekko rozkleić
3jaja
sól,pieprz,kolendra
serek feta(z Biedronki w kartoniku,ew twaróg)
czosnek
łyżeczka czubata mączki ziemn.
2 łyżki mąki lub zmiksowanych płatków owsianych lub otrębów lub bułki tartej(ja dałam otręby orkiszowe)
olej do smażenia
2 żółtka i jajo zmiksować z czosnkiem,przyprawami.dodać twaróg-zmiksować.Kaszę miksować tylko częściowo.
Dodać otręby i mączkę ziemn,ubite sztywno białka i lekko wymieszać.
Smażyć malutkie placuszki.Jeżeli będą się rozpadać przy przewracaniu dodać troszkę m.ziemniaczanej.
Są delikatne i trzeba uważać przy przewracaniu,ale ja wolę takie delikatniejsze niż twarde od mąki.
Dodając fetę trzeba uważać z solą bo to słony twaróg.
Można też dać ser pleśniowy zamiast twarogu.
Podawać można na różne sposoby-z kwaśną śmietaną,z sosami jogurtowymi,z grzybowym,mięsnym.Pyszne są też bez dodatków np. z surówką
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Zabieram się za kiełbaskę słoikową
Uwaga z podgardlem, ma sporo gruczołów dokrewnych, jak ktoś się nie zna proponuję zamienić na pachwiną.
Po zrobieniu słoikowej kiełbasy należy ją parzyć w temp 80 C w czasie zależnym do średnicy słoika.
Pieczenie w tej temp jw unieczynnia białko, a więc aminokwasy i cześć witamin.
_________________
Robiłam pyszne placuszki ,ale aparat nie chce działać(bateria?) i fotek brak.
Przepis zapisuję bo są pyszota
ok 1/2kg piersi z kuraka lub indyka pokroić w cieńsze paseczki,cebulę w cienkie pół talarki,łyżka curry,sól,łyżka warzywka susz bez soli,5 jaj,łyżka majonezu,starty ser,łyżka mączki ziemn.(czubata)-wymieszać,na kilka godz do lodówki(na noc),smażyć na średnim ogniu małe,płaskie placuszki.
UWAGA-są b.delikatne,delikatnie przewracać łopatką.
Zamiast cebuli i curry mogą być inne dodatki np. papryka w kostkę,kukurydza,papryka słodka łyżeczka
Biotit sporo pisze o zasadach wekowania cyt.asma pisze: Odświeżam przepis:1 kg karkówki i 20dkg tłustego boczku(lepiej podgardle) zmielić w maszynce z sitkiem o większych oczkach.Dodać 1 łyżkę soli peklowej i odstawić na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie dodać do mięsa przyprawy pieprz, majeranek i ząbki czosnku roztarte z 1 łyżeczką soli.Dodać do masy 1 szklankę wody.Całość dobrze wyrobić. Nakładać do słoików[do wysokości 3/4].Słoiki wekować.Ja gotuję w garnku jak kompoty tylko dłużej i drugiego dnia powtórka
Uwaga z podgardlem, ma sporo gruczołów dokrewnych, jak ktoś się nie zna proponuję zamienić na pachwiną.
Po zrobieniu słoikowej kiełbasy należy ją parzyć w temp 80 C w czasie zależnym do średnicy słoika.
Pieczenie w tej temp jw unieczynnia białko, a więc aminokwasy i cześć witamin.
_________________
Robiłam pyszne placuszki ,ale aparat nie chce działać(bateria?) i fotek brak.
Przepis zapisuję bo są pyszota
ok 1/2kg piersi z kuraka lub indyka pokroić w cieńsze paseczki,cebulę w cienkie pół talarki,łyżka curry,sól,łyżka warzywka susz bez soli,5 jaj,łyżka majonezu,starty ser,łyżka mączki ziemn.(czubata)-wymieszać,na kilka godz do lodówki(na noc),smażyć na średnim ogniu małe,płaskie placuszki.
UWAGA-są b.delikatne,delikatnie przewracać łopatką.
Zamiast cebuli i curry mogą być inne dodatki np. papryka w kostkę,kukurydza,papryka słodka łyżeczka
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Papryka pieczona w oleju wg Agness
* 4 kg papryki czerwonej
* 2 główki czosnku
* ulubione zioła (mogą być prowansalskie, ale mogą być i własne świeże - bazylia, oregano, majeranek , tymianek itp, to co lubimy )
* sok z 1-1,5 cytryny
* szklanka oleju lub oliwy
* czubata łyżka soli
* czubata łyżka cukru
* sok powstały przy pieczeniu i obieraniu papryki
Dużą, mięsistą paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blasze skórką do góry.
Ustawiamy piekarnik na 200* i pieczemy 30-40 min do momentu, aż skórka zacznie ładnie podnosić się i miejscami zrobi się czarna. Ja piekę na 2 poziomach, gdy górna zaczyna czernieć, zamieniam poziomami blachy.
Po upieczeniu wykładamy do pojemnika i szczelnie przykrywamy. Gdy papryka ostygnie, tak, że można łatwo obierać, zdejmujemy skórkę. Odchodzi bardzo łatwo.
Paprykę układamy w słoikach, dodajemy pocięte w plasterki ząbki czosnku i zioła.
Łączymy sok z papryki, olej, sól, cukier i sok z cytryny, zagotowujemy i zalewamy paprykę. Należy widelcem poruszać paprykę, aby wszędzie dostała się zalewa i aby usunąć powietrze.
Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min.
Następnie dokręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
* 4 kg papryki czerwonej
* 2 główki czosnku
* ulubione zioła (mogą być prowansalskie, ale mogą być i własne świeże - bazylia, oregano, majeranek , tymianek itp, to co lubimy )
* sok z 1-1,5 cytryny
* szklanka oleju lub oliwy
* czubata łyżka soli
* czubata łyżka cukru
* sok powstały przy pieczeniu i obieraniu papryki
Dużą, mięsistą paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blasze skórką do góry.
Ustawiamy piekarnik na 200* i pieczemy 30-40 min do momentu, aż skórka zacznie ładnie podnosić się i miejscami zrobi się czarna. Ja piekę na 2 poziomach, gdy górna zaczyna czernieć, zamieniam poziomami blachy.
Po upieczeniu wykładamy do pojemnika i szczelnie przykrywamy. Gdy papryka ostygnie, tak, że można łatwo obierać, zdejmujemy skórkę. Odchodzi bardzo łatwo.
Paprykę układamy w słoikach, dodajemy pocięte w plasterki ząbki czosnku i zioła.
Łączymy sok z papryki, olej, sól, cukier i sok z cytryny, zagotowujemy i zalewamy paprykę. Należy widelcem poruszać paprykę, aby wszędzie dostała się zalewa i aby usunąć powietrze.
Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min.
Następnie dokręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Ja w tym roku zrobiłam normalną marynowaną.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Zrobiłam wczoraj tą pieczoną, zapach nieziemski, kusi mnie, żeby już jeden słoik otworzyć i spróbować Na zakupach nie pamiętałam o cytrynie, dałam odrobinkę octu, mam nadzieję, że to ich nie popsuje.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Otwórz Dziewczyny szukam dobrych przepisów na duże ogórki
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Spróbowałam, pyszne! Dziękuję za przepis
Z ogórkami nie pomogę, mam przepis na zimową sałatkę z plastrów dużych ogórków, ale nie sprawdzony boję się polecać
Z ogórkami nie pomogę, mam przepis na zimową sałatkę z plastrów dużych ogórków, ale nie sprawdzony boję się polecać
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka