Jarmuż
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Jarmuż
Jarmuż z jabłkami (pomidorami)
75 dkg jarmużu
5 dkg tłuszczu
30 dkg kwaśnych jabłek lub pomidorów
2 dkg bułki tartej
sól, cukier do smaku
nać pietruszki
Jarmuż umyć starannie, wyciąć grube nerwy liściowe, poszatkować, podlać niewielką ilością wrzącej wody, dodać tłuszcz i sól; gotować do miękkości bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodać jabłka pokrajane w paski lub rozdrobnione pomidory, potrawę odparować, posypać tartą bułką, przyprawić solą i cukrem do smaku, dodać siekaną nać pietruszki.
Jarmuż można przed podaniem wymieszać ze śmietaną.
"Dobra kuchnia", 1975
75 dkg jarmużu
5 dkg tłuszczu
30 dkg kwaśnych jabłek lub pomidorów
2 dkg bułki tartej
sól, cukier do smaku
nać pietruszki
Jarmuż umyć starannie, wyciąć grube nerwy liściowe, poszatkować, podlać niewielką ilością wrzącej wody, dodać tłuszcz i sól; gotować do miękkości bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodać jabłka pokrajane w paski lub rozdrobnione pomidory, potrawę odparować, posypać tartą bułką, przyprawić solą i cukrem do smaku, dodać siekaną nać pietruszki.
Jarmuż można przed podaniem wymieszać ze śmietaną.
"Dobra kuchnia", 1975
Beata
Re: Jarmuż
Jarmużu nigdy nie robiłam, ale czytałam że nie mogę bo mam chorą tarczycę, więc nie dla mnie a szkoda.
-
- 100p
- Posty: 119
- Od: 21 sie 2010, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Jarmuż
Witam odgrzewam wątek. Mój jarmuż jest już duży i nie wiem co z niego przygotować może ktoś coś doradzi?
Pozdrawiam Aga
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Jarmuż
Polecam zupę i zapiekankę. Surówki też często robię. Potraktuj go jak trochę twardszą kapustę.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Jarmuż
Jarmuż (szpinak nowozelandzki lub portulaka) duszony z jajkami
1 kg jarmużu
sól
3 łyżki oliwy
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3 ząbki czosnku
4 jajka ugotowane na twardo lub w koszulkach
curry
3 łyżki utartego żółtego sera
Liście jarmużu przebrać, usunąć zgrubiałe ogonki i środkowy nerw, umyć, odsączyć, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i ugotować do miękkości. Odcedzić, posiekać lub zmiksować, włożyć do rondla, podlać oliwą, dodać mleko rozkłócone z przesianą mąką i śmietaną oraz nieco curry, wymieszać i dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze curry, dodać drobno posiekany czosnek. Gorący jarmuż wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać nacią pietruszki i utartym serem, obłożyć dookoła gorącymi jajkami. podawać od razu z dodatkiem smażonych grzanek panierowanych.
Ł. Zaborska, Z. Zawistowska "Warzywa na działce i w kuchni", Watra, Warszawa 1986
1 kg jarmużu
sól
3 łyżki oliwy
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3 ząbki czosnku
4 jajka ugotowane na twardo lub w koszulkach
curry
3 łyżki utartego żółtego sera
Liście jarmużu przebrać, usunąć zgrubiałe ogonki i środkowy nerw, umyć, odsączyć, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i ugotować do miękkości. Odcedzić, posiekać lub zmiksować, włożyć do rondla, podlać oliwą, dodać mleko rozkłócone z przesianą mąką i śmietaną oraz nieco curry, wymieszać i dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze curry, dodać drobno posiekany czosnek. Gorący jarmuż wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać nacią pietruszki i utartym serem, obłożyć dookoła gorącymi jajkami. podawać od razu z dodatkiem smażonych grzanek panierowanych.
Ł. Zaborska, Z. Zawistowska "Warzywa na działce i w kuchni", Watra, Warszawa 1986
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Jarmuż
Surówka z jarmużu w majonezie
25 dkg liści jarmużu
15 dkg jabłek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki sosu majonezowego
2 - 3 łyżki jogurtu
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz
Na surówkę nadają się liście jarmużu bardzo młodego lub wyrośniętego po pierwszych przymrozkach. Liście umyć, osączyć, oczyścić odcinając ogonki, które można wykorzystać do gotowania. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z majonezem, jogurtem i pietruszką. Sos przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z sosem. Liście jarmużu drobno poszatkować. W miarę rozdrabniania mieszać z sosem. Przygotowaną surówkę wyłożyć na salaterkę. Ozdobić cząstkami pomidorów lub czerwoną papryką i cząstkami jaj na twardo. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Ł. Zaborska, Z. Zawistowska, "Warzywa na działce i w kuchni", Warta, Warszawa 1986
25 dkg liści jarmużu
15 dkg jabłek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki sosu majonezowego
2 - 3 łyżki jogurtu
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz
Na surówkę nadają się liście jarmużu bardzo młodego lub wyrośniętego po pierwszych przymrozkach. Liście umyć, osączyć, oczyścić odcinając ogonki, które można wykorzystać do gotowania. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z majonezem, jogurtem i pietruszką. Sos przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z sosem. Liście jarmużu drobno poszatkować. W miarę rozdrabniania mieszać z sosem. Przygotowaną surówkę wyłożyć na salaterkę. Ozdobić cząstkami pomidorów lub czerwoną papryką i cząstkami jaj na twardo. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Ł. Zaborska, Z. Zawistowska, "Warzywa na działce i w kuchni", Warta, Warszawa 1986
Beata
Re: Jarmuż
Jestem zadowolony bo na działce udało mi się wyhodować kilka zagonków jarmużu.
Dla mnie jest to najtańsze zimowe warzywo wygrzebywane z pod śniegu.
Nadaje się przede wszystkim do zupy. Ale najsmaczniejsze jest jak udaje szpinak z jajkiem.
Pozyskuję własne nasiona jarmużu. Wschodzi w 100% do 4 lat bo wybieram tylko zdrowe nasiona i przechowuję je w dobrych warunkach, starsze torebki sieję nieco gęściej na rozsadniku w maju.
Mam lekką ziemię więc sadzę go w rozstawie 40x40 cm po 6-8 tygodniach na miejscach po sałacie, szpinaku. Dobrzy sąsiedzi dla jarmużu to fasola, koper, endywia, groch, rumianek, ziemniak, sałata głowiasta, kolendra, kminek, por, burak liściowy, mięta, sałata listkowa, burak ćwikłowy, seler, szpinak, bylica, pomidor.
Dla mnie jest to najtańsze zimowe warzywo wygrzebywane z pod śniegu.
Nadaje się przede wszystkim do zupy. Ale najsmaczniejsze jest jak udaje szpinak z jajkiem.
Pozyskuję własne nasiona jarmużu. Wschodzi w 100% do 4 lat bo wybieram tylko zdrowe nasiona i przechowuję je w dobrych warunkach, starsze torebki sieję nieco gęściej na rozsadniku w maju.
Mam lekką ziemię więc sadzę go w rozstawie 40x40 cm po 6-8 tygodniach na miejscach po sałacie, szpinaku. Dobrzy sąsiedzi dla jarmużu to fasola, koper, endywia, groch, rumianek, ziemniak, sałata głowiasta, kolendra, kminek, por, burak liściowy, mięta, sałata listkowa, burak ćwikłowy, seler, szpinak, bylica, pomidor.
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 12
- Od: 21 wrz 2016, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jarmuż
Ja słyszałam o takim koktajlu z jarmużu. Nie miałam okazji go nigdy skosztować ale obiło mi się o uszy, że jest zdrowy i pomaga w odchudzaniu Ktoś pił coś podobnego ???
Re: Jarmuż
Nie wiem czy pomaga w odchudzaniu, ale jest zdrowy. Przepuszczam jarmuż przez wyciskarkę, dodaję jabłko lub inne owoce i super sok gotowy.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Jarmuż
Ale super przepis, u mnie dziś w nocy było minus 7, wiec akurat jarmuż się nada w tym roku mam trochę egzemplarzy, a to kilka bardziej ciekawych z których jutro zrobie tą sałatkęacia1065 pisze:Surówka z jarmużu w majonezie
25 dkg liści jarmużu
15 dkg jabłek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki sosu majonezowego
2 - 3 łyżki jogurtu
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz
Na surówkę nadają się liście jarmużu bardzo młodego lub wyrośniętego po pierwszych przymrozkach. Liście umyć, osączyć, oczyścić odcinając ogonki, które można wykorzystać do gotowania. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z majonezem, jogurtem i pietruszką. Sos przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z sosem. Liście jarmużu drobno poszatkować. W miarę rozdrabniania mieszać z sosem. Przygotowaną surówkę wyłożyć na salaterkę. Ozdobić cząstkami pomidorów lub czerwoną papryką i cząstkami jaj na twardo. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Ł. Zaborska, Z. Zawistowska, "Warzywa na działce i w kuchni", Warta, Warszawa 1986
Re: Jarmuż
Ma kilka zagonów jarmużu. Świetnie się prezentuje na tle przekopanej w ostrą skibę ziemi.