Ogródek Marty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
nastrój panujący na Grodzisku sprzyja malowaniu akwareli-to jedna z bramek.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zakończenie wspomnę,że nasz poniekąd ludowy słoń z Grodziska wzorowany jest na rzymskim Berniniego. Obrazek Obrazek Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mogła bym tak godzinami oglądać i słuchać . Te miejsca mają w sobie tyle historii nie do końca dopowiedzianej ,czasami jak przerażającej i dramatycznej , a jednocześnie fascynującej .
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Mnie też ostatnio "wzięło' na zamki. W zeszlym roku byłam na Morawach i zwiedzałam tamtejsze zamki a w tym roku byłam w zamkach w dolinie Loary. Marza moi się jeszcze zamki dolnośląskie. Już prawie opracowałm zdjęcia z zamków w Dolinie Loary. Może uda mi się trochę wkleić w czasie weekendu. Zdjęcia sa deszczowe, bo padało prawie bez przerwy. Taki sam był mokry i zimny kwiecień we Francji jak i nas. Mam zdjęcia z ogrodów w Villandry, szczególnie z ogrodu warzywnego odtworzonego wg renesansowych wzorów ogrodów przyklasztornych, troszkę z ogródow Katarzyny Medici i jej rywalki Diany de Poitries z Chenonceau, z psiarni w Cheverny i ze spektaklu światło i dźwięk w Blois. Byłam też w bardzo dla nas interesującym zamku Montresor, interesującym ponieważ od XIX w. jest w rękach rodziny Branickich a obecnie ich spadkobierców Rejów. Kupił go rodzony brat Elizy z Branickich żony Zygmunta Krasińskiego. Zapraszam.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tija i wszystkie są w zieleni, w parkach krajobrazowych, Narodowych itp.Staralysmy sie to pokazac też.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

tija pisze:Ja mogła bym tak godzinami oglądać i słuchać . Te miejsca mają w sobie tyle historii nie do końca dopowiedzianej ,czasami jak przerażającej i dramatycznej , a jednocześnie fascynującej .
Witaj Elu :D prawdą jest to co mówisz, tylko szkoda że te niektóre zabytki są tak zaniedbane :(
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
x-ja
---

Post »

Te zabudowania sprawowały różne zadania , ale niezależnie od tego ,do czego były przeznaczone ciągle wywołują pozytywne wrażenia, zachwyt i wzruszenie , a zieleń dodaje im swoistego uroku .

Mieszkacie w jednym z najbogatszych historycznie zakątków Polski tego Wam zazdroszczę .
x-ja
---

Post »

jollla500 pisze:
tija pisze:Ja mogła bym tak godzinami oglądać i słuchać . Te miejsca mają w sobie tyle historii nie do końca dopowiedzianej ,czasami jak przerażającej i dramatycznej , a jednocześnie fascynującej .
Witaj Elu :D prawdą jest to co mówisz, tylko szkoda że te niektóre zabytki są tak zaniedbane :(
Jolu masz racje , wielka szkoda że nasze dziedzictwo popada w ruiny . Jak do tej pory miałam okazje zwiedzać zamki dworki i inne wiekowe zabudowania w północno-wschodniej Polsce i diabli człowieka biorą kiedy jedziesz na miejsce i zastajesz kompleks zabudowań w ruinie . U nas jest tak jakoś przewrotnie ,nie dba się o to co się ma, tylko rozpacza po tym co utraciło .

Marta przepraszam że się u Ciebie tak rozpanoszyłam :oops:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jollla500 pisze:
A wiecie jak wyglądal Wawel w początkach ubiegłego wieku gdy był koszarami austriackimi-twierdzą zwroconą przeciwko miastu?I dzięki akcji społecznej zostal wykupiony z rąk zaborcy ,oprócz tego całe społeczeństwo-wszystkie warstwy składało się na jego odbudowę, zwróćcie uwagę na to co pisze na cegiełce Drohobycza(wzdłuz tego muru wchodzimy na wzgórze zamkowe od strony ul. Kanoniczej.Na to trzeba czasu i uświadomienia wartości danego obiektu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-ja
---

Post »

Ewo napisałaś - "Na to trzeba czasu i uświadomienia wartości danego budynku " , w tym cały problem że te lata są zabójcze dla zabytków , nie zadbane na czas giną albo pochłaniają większych nakładów na renowację bądż odbudowę .
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Dzień Dobry-Wieczór :D Miło Was tutaj widzieć :D

Ewa - to ja pomyliłam Grodziska. Jedno jest w Ojcowie - dziękuję za wycieczkę ;:196
Nigdy tam nie byłam, tylko przy Kaplicy na Wodzie, ale nawet jednego zdjęcia nie mam.. Cenna zwłaszcza roślinna uwaga o wisience stepowej ;)

Bogusiu - nie widziałam u Ciebie tych zamków.. Nie dodałaś ?

A'propos wycieczek: po tym co się rozpętało dziś w jednym z wątków: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=64
Napisałam do Moderatorki, żeby zerknęła czy mieścimy sie w tematyce. Jeśli nie - założę nowy, tylko z wycieczkami, a tutaj ewentualnie powklejam rośliny z tych wycieczek. Widzę że chętnie zaglądacie, ja też zawsze czegoś się dowiem i nie chcę rezygnować :)

Dzisiaj nie dam rady już wkleić Smolenia, poza tym nie chcę mieszać Grodziska z Zamkiem który wcale nie jest blisko, tylko zupełnie gdzie indziej ;) Inne Grodzisko jest w Dolinie Wodącej, niedaleko Zamku Smoleń i o tym myślałam.

Ta ściana przy Wawelu jest faktycznie imponująca - ile osób prywatnych i instytucji pomogło.

tija pisze:Ewo napisałaś - "Na to trzeba czasu i uświadomienia wartości danego budynku " , w tym cały problem że te lata są zabójcze dla zabytków , nie zadbane na czas giną albo pochłaniają większych nakładów na renowację bądż odbudowę .
Tak mi sie nasunęło, że gdyby nie te lata, to nie byłoby zabytków ;)
Faktycznie niezadbane giną, ale dla mnie nie ma nic gorszego, niż renowacja ruin zamków i próba ich odbudowy, a przy okazji robienie tam hoteli i restauracji. Tak jak w Korzkwi pod Krakowem - kupione ruiny odbudowano w na wpół nowoczesny sposób, zrobiono hotel :( Nie chcę żeby zabytki niszczały, ale takie mury Ogrodzieńca silniej działają mi na wyobraźnię niż Korzkiew.. Bardziej niż Wawel nawet ;)
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
x-ja
---

Post »

Marta w zupełności się z Tobą zgadzam w moich stronach takie rzeczy stały się codziennością . Właściciel prywatny remontuje bądż odbudowuje po swojemu i powstaje hotel bądż restauracja . Takie rzeczy nie powinny mieć miejsca .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta i Tija-Ja to ,mam na codzień.
Trzeba też pamiętać o zabytkach, które są ewidentnie nasze a zostały za Bugiem bo "Polska od nich odeszła", no i o tych których nie traktujemy jako "nasze"bo są jakby poniemieckie, ewangelickie a nie katolickie(Cieszyn),grekokatolickie nie łacińskie (tzw. ściana wschodnia).Chyba wrócimy do pracy u podstaw, organicznej.Zieleń jest wszezie podobna i tuszuje nasze błędy i zapomnienie (cmentarze i nie tylko).
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

ALE ZIMA! :shock: Nie wszędzie w Krakowie, ale tam gdzie mam ogródek, zasypało na jakieś 15 cm.

Popatrzcie:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Rośliny wyglądają jakby były zaskoczone - one sobie kwitną, a tu masz...
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W lesie pusto i biało - tylko czarne psy-demony buszują :)
Obrazek
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Widzę, że zima wkroczyła niemal wszędzie. Ładne ogniki pod śniegiem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”