Czosnek zimowy cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.4
Ja żadnych kopców nie robię. Sadzę od lat wyłącznie czosnek ozimy. Teraz "wystaje" jakieś 3-5 cm nad ziemią. Uprawiam odmianę Harnaś i Ornak.
-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
U mnie zimowy tez ponad ziemia. Mam pytanie czym i kiedy zasilić? W zeszłym roku chyba nie wykopałem dokładnie czosnku, bo na innym poletku mam dużo czosnku rosnącego w dużych kępach. Czy jak go porozsadzam na pojedyncze ząbki, to urośnie?
U mnie zimowy tez ponad ziemia. Mam pytanie czym i kiedy zasilić? W zeszłym roku chyba nie wykopałem dokładnie czosnku, bo na innym poletku mam dużo czosnku rosnącego w dużych kępach. Czy jak go porozsadzam na pojedyncze ząbki, to urośnie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozsadź, jeżeli tylko obeschnie ziemia, jak będzie miał dobre warunki, to urośnie.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Witam! Kupiłem dziś czosnek polski, nie znam dokładnie odmiany, ale jest to chyba Harnaś. Zacząłem go rozpoławiać i okazało się, że jest podgniły od dołu
, ale już puścił szczypior. Zasadziłem go w grunt. Czy jest szansa, że coś z tego będzie?
Czy raczej nie liczyć na to? 

Andrzej, kup sobie w Castoramie czosnek Latowicki, posadź, ten uda się na pewno 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
W ciągu tygodnia czosnek od zera poszedł do 5cm, w poprzednią sobotę nie było nic na wierzchu, dzisiaj największe po 5 cm, 90% na wierzchu 

Mój czosnek w ciągu ostatnich kilku dni momentalnie wystrzelił i jest teraz kilka centymetrów ponad ziemią. Dzisiejszej nocy spadek temperatury przy gruncie ma być od minus 4 do minus 6 stopni. Sąsiad z działki obok polecił aby okryć go agrowłókniną na noc, bo przemrożenie może skutkować, że będzie później chorował albo będą mniejsze plony.
Poradzi ktoś jak to naprawdę jest tak z autopsji? Okrywać na noc czy nie?
Poradzi ktoś jak to naprawdę jest tak z autopsji? Okrywać na noc czy nie?
Pozdrawiam Janek
Witam, mój czosnek wiosenny wyszedł już 3 cm ponad powierzchnię, czy to już jest moment, aby go czyś zasilić, jeżeli tak to czym?
-
- 50p
- Od: 29 gru 2014, o 16:29
A co, jeśli czosnek w połowie od góry jest miękki, a dalej już twardy. Czy poradzi sobie dalej?
Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
To jest wątek o zimowym czosnku, jakby co.marunia pisze:Witam, mój czosnek wiosenny wyszedł już 3 cm ponad powierzchnię, czy to już jest moment, aby go czyś zasilić, jeżeli tak to czym?

Ale może ja się nie znam?
Mój zimowy ma już ponad 10cm. I wcale się tym nie martwię. Nic, a nic.
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich w tym wątku. To jest mój pierwszy sezon uprawy czosnku ozimego: Harnaś i Ornak. Martwiłem się, że długo nie wychodziły z ziemi, ale tak jak "przedmówcom" wyszedł w ostatnim tygodniu. Podsypałem dookoła trochę obornikiem granulowanym i podlałem po troszeczku (gleba piaszczysta, zrobiło się trochę sucho). Pozdrawiam
Jesienią pierwszy raz posadziłam czosnek. Poradźcie mi, proszę, czym można go zasilić. Czy nadaje się Azofoska lub bydlęcy obornik granulowany?
Pozdrawiam Ewa
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
U mnie czosnek ok 5 cm. Nawożenie tylko obornik przepiórczy.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Mam dylemat. Chciałbym teraz postawić foliak, aby posadzić w nim sadzonki sałaty. Niestety, ale znalazłby się w nim także czosnek zimowy. Pięknie wzeszedł, liście mają już 6-8 cm. Tunel foliowy będzie stał w tym miejscu do połowy maja. Czy czosnek przetrwa taką zmianę?
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Pod szkłem daje radę, to pod folią tym bardziej.