Cukier różany i inne przetwory z róż

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
margolcia3
100p
100p
Posty: 156
Od: 18 sty 2012, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Czy można też suszyć owoce Gipsy boy które dojrzewają dopiero jesienią?
and777
200p
200p
Posty: 312
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Mam do zagospodarowania kilka kg owoców róży Karpatia, część z nich chce ususzyć.
Czy bez wydłubywania nasion, tylko przekroić na pół można suszyć owoce róży?
A może ma ktoś sposoby przetwarzania owoców bez usuwania pestek i podzielił by się przepisami.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

and777 pisze:Czy bez wydłubywania nasion, tylko przekroić na pół można suszyć owoce róży?
Wątpię :?
Nie masz teściowej? Moja siedziała w ogrodzie z koleżanką i dłubały.. :lol: kroiły na pół i końcówką łyżeczki dłubały :lol:
EDITA
500p
500p
Posty: 556
Od: 7 lis 2014, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: woj.lubelskie

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Często robię kosmetyki różane.
Sól do kąpieli , sól z dodatkiem olejku różanego i płatków.
Tonik różany :
Garść świeżych płatków róży zalać wodą. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Woda powinna ?zafarbować? i przybrać kolor płatków, a na powierzchnię wypłyną plamy olejku. Tonik ostudzić, przelać do butelki (można trzymać ją w lodówce nawet do dwóch tygodni), stosować do przemywania twarzy rano i wieczorem.
rikkuu
200p
200p
Posty: 356
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Lubina, dolnośląskie

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Bardzo lubię takie łatwe przepisy :D na pewno skorzystam
Ula
margolcia3
100p
100p
Posty: 156
Od: 18 sty 2012, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Poproszę o przepis na ten syrop różany. Ładnie wygląda.
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Posty: 203
Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Znalazłam taki przepis na syrop z owoców dzikiej róży w książce "Domowe leki ziołowe". Czy ktoś to robił? Czy warto?
0,5kg owoców dzikiej róży umyć, pociąć na połówki i zostawić na noc w filiżance soku jabłkowego. Następnie szybko doprowadzić do wrzenia i przetrzeć przez sito. Syrop można osłodzić miodem lub syropem gruszkowym. Przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w chłodziarce i zjadać po 1 łyżce stołowej dziennie.
Taki syrop ponoć najlepiej spożywać w czasie przeziębień.
Życie, Ty wariacie...
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7669
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

U mnie pięknie zakwitła mary rosę czy mogę użyć ją na konfiturę różaną :?:
Dorcinda
500p
500p
Posty: 912
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Stargard

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Pewnie możesz, trochę jasna wiec kolor będzie mniej wyrazisty. Smak i zapach każdej róży jest ciut inny po prostu zrób i spróbuj. Ja z mojej Rose de Rescht zrobiłam już 3 słoiki po ok 300ml, a teraz produkuję syrop różany z 230 g płatków, 3 szklanek cukru i 3 szklanek wody. Coraz bardziej podoba mi się ta róża, nie dosyć że piękny zapach i kolor, to jeszcze szybko się zbiera płatki. Martwi mnie tylko ta ilość cukru w przetworach różanych. Dojrzewam do przerzucenia się na ksylitol, ponoć nadaje się do przetworów tak jak cukier tylko cena trochę zaporowa, ale z drugiej strony jak ma być wykwintnie to powinno być i zdrowo.
Dorota
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9813
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Przy bladych różach stosuję trick! Żeby konfitury nie były szare i nieapetyczne, dodaję łyżkę domowego syropu z aronii. Jest to znany, powszechnie stosowany naturalny barwnik spożywczy. Taka ilość nie ma wpływu na smak.

Moja Rose de Resth ma jeszcze niewiele kwiatów , ale się rozkręca.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3539
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: 60 km od W-wy

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Świetny pomysł z tym wątkiem. Czemu moje róże mają tak mało kwiatów ;:223 .
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p
Posty: 98
Od: 8 cze 2014, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubin

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Takasobie-możesz podać przepis na syrop z aronii?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9813
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Chyba będzie to ;:178 ;:306
Ale szybko, jako dodatek do konfitury:
Bardzo dojrzałą aronię umyć obrać i zmielić w blenderze (ma bardzo twardą skórę). Zalać wodą, żeby przykryło, dodać cukru wg smaku (jak ktoś chce bardzo słodki, trzeba duuużo). Gotować jak rosół - na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”