Wino z winogron
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Wino z winogron
Nie znasz początkowego Blg nastawu, cukier nie daje się na pałę, tylko do osiągnięcie odpowiedniego %. Nie napisałeś jakie masz drożdże, jedne fermentują płytko do 11% i giną, inne do 18% i trudno je ubić. Na razie nic nie rób, wiesz przynajmniej jaką masz odmianę winogron?
Re: Wino z winogron
Proszę o pomoc, zlałam moje wino z winogron pierwszy raz. Ładnie się sklarowało, choć czeka mnie pewnie jeszcze zlewanie. Jednak po zlaniu wino przestało pracować. Zlałam przedwczoraj. Czy to normalne? Czy fermentacja wróci?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7321
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Wino z winogron
Drożdże zjadły cukier, więc nie ma co fermentować.
Trzeba jednak wiedzieć ile w przybliżeniu ma %alkoholu. Jaki był cukier Blg czy Brix nastawu.
Jeśli to wszystko jest za skomplikowane, to musisz coś poczytać po prostu na ten temat.
Trzeba jednak wiedzieć ile w przybliżeniu ma %alkoholu. Jaki był cukier Blg czy Brix nastawu.
Jeśli to wszystko jest za skomplikowane, to musisz coś poczytać po prostu na ten temat.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3997
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Wino z winogron
Jak nie ma się odpowiednich przyrządów, to trzeba sprawdzić organoleptycznie, czyli spróbować. Jeżeli za kwaśne, dosłodzić. Cukier powinno się dawać w 2 podzielonych dawkach - pierwsza około 2/3 i druga właśnie po pierwszym zlaniu 1/3 cukru. Najlepiej rozpuszczać na zimno w zlanym winie a nie w wodzie. Trochę drożdży w winie jeszcze jest i po podaniu cukru będzie jeszcze pracować, choć nie będzie to już fermentacja burzliwa. Oczywiście musi być teraz założona rurka fermentacyjna.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7321
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Wino z winogron
No niestety, ale podstawowa wiedza to ile z kg cukru mamy alkoholu. I to trzeba po prostu wiedzieć, nie trzeba tego mierzyć.
Wystarczy prosta matematyka. Bo można dodać 10 kg cukru i czekać nie wiadomo na co, chyba tylko na destylat.
Jeśli moszcz był niesłodki, daliśmy niedużo cukru ( 1kg to 0,6 l alkoholu, lub 1l alkoholu to 1,7 kg cukru)
10% alkoholu oznacza, że mamy 100 ml alkoholu w litrze nastawu.
W książkach do robienia win są tabelki do łatwych obliczeń.
Jeśli alkoholu jest mało, to trzeba albo dosłodzić i jeszcze fermentować, względnie jeśli nam smakuje zlać do czystego balona, wysiarkowanego,pod korek i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną odstawiając w chłodniejsze miejsce ok.12-15 st.
jeśli wino jest słabe to nie nadaje sie do dłuższego leżakowania, aczkolwiek w gąsiorku pod korek postoi.
Rozlane do butelek niekoniecznie. Trzeba je wtedy zaprawić mocnym alkoholem względnie zasiarkować, bo inaczej się zepsuje.
Wystarczy prosta matematyka. Bo można dodać 10 kg cukru i czekać nie wiadomo na co, chyba tylko na destylat.
Jeśli moszcz był niesłodki, daliśmy niedużo cukru ( 1kg to 0,6 l alkoholu, lub 1l alkoholu to 1,7 kg cukru)
10% alkoholu oznacza, że mamy 100 ml alkoholu w litrze nastawu.
W książkach do robienia win są tabelki do łatwych obliczeń.
Jeśli alkoholu jest mało, to trzeba albo dosłodzić i jeszcze fermentować, względnie jeśli nam smakuje zlać do czystego balona, wysiarkowanego,pod korek i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną odstawiając w chłodniejsze miejsce ok.12-15 st.
jeśli wino jest słabe to nie nadaje sie do dłuższego leżakowania, aczkolwiek w gąsiorku pod korek postoi.
Rozlane do butelek niekoniecznie. Trzeba je wtedy zaprawić mocnym alkoholem względnie zasiarkować, bo inaczej się zepsuje.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Wino z winogron
Trzeci sposób,to szybko wypić,a najlepiej połączyć sposób pierwszy z trzecim.jokaer pisze: Trzeba je wtedy zaprawić mocnym alkoholem względnie zasiarkować, bo inaczej się zepsuje.
Re: Wino z winogron
Albo można tuż przed zakończeniem fermentacji zlać do butelek
z dodatkiem cukru lub glukozy celem nagazowania co2.
W atmosferze co2 i pod zwiększonym ciśnieniem nie psuje się tak łatwo.
Należy jednak uważać by nie zrobić ,,granatów".
W tym roku po raz pierwszy zrobiłem musujące z bananów.
Cała rodzina zgodnie oceniła je jako najlepsze z wszystkich zrobionych
przeze mnie win.
z dodatkiem cukru lub glukozy celem nagazowania co2.
W atmosferze co2 i pod zwiększonym ciśnieniem nie psuje się tak łatwo.
Należy jednak uważać by nie zrobić ,,granatów".
W tym roku po raz pierwszy zrobiłem musujące z bananów.
Cała rodzina zgodnie oceniła je jako najlepsze z wszystkich zrobionych
przeze mnie win.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Wino z winogron
To szybko wypij, bo wino bananowe niestety traci na wartości wraz z upływem czasu.
Re: Wino z winogron
Właśnie już go nie mam.
Wystarczyły dwie rodzinne imprezy by cały pierwszy nastaw zniknął.
Ale wczoraj udało mi się nabyć przecenione banany w jednym z marketów z powodu ...
dużej ilości czarnych kropek.
Muszę jeszcze poczekać kilka dni na jak najwyższy poziom scukrzenia.
Wystarczyły dwie rodzinne imprezy by cały pierwszy nastaw zniknął.
Ale wczoraj udało mi się nabyć przecenione banany w jednym z marketów z powodu ...
dużej ilości czarnych kropek.
Muszę jeszcze poczekać kilka dni na jak najwyższy poziom scukrzenia.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Wino z winogron
Jak dojrzeją z przewagą czarnego kolorku, zmiksuj na kolor ścierki do podłogi i nastawiaj, wino jest smaczne p/słodkie.
Re: Wino z winogron
Witam ,w tym roku we wrześniu nastawiłam winko z czerwonych winogron takich zwykłych bodajże Lubraska i po dwukrotnym zlaniu okazało się, że jest za słodkie. Co mam z tym zrobić? Balon ma 15 litrów i dodałam 5kg cukru. Wino już nie bulgocze, ale nadal mam je w balonie w ciepłym miejscu.
Re: Wino z winogron
Witam Kolegów i Koleżanki.
Jestem nowym forumowiczem i chciałem zaczerpnąć porady na temat pierwszego wina z czarnych winogron.
Zebrałem 66 kg owoców (winogrono średniej jakości, rośnie u mnie na działce, żadna znana mi odmiana, grona gr. 0,5-1 cm), z czego po selekcji i obraniu wyszło 44,8 kg (było więcej, lecz musiałem trochę ograniczyć "zbiór" ). Po rozgnieceniu i sprawdzeniu ilości cukru, odczytałem na cukromierzu wartość 17 Blg.
Z moich obliczeń (wartość cukru w owocach, moszcz itp.) wyszło mi że na balon 54l potrzebuję ogólnie dodać 8,67 kg cukru i resztę ok. 13,5l wody. Oczywiście po przeczytaniu wszystkich Waszych postów, wiem, że trzeba dodawać to w odpowiednich proporcjach w dwóch-trzech turach. Tutaj nachodzi mnie pytanie: Wychodzi mi, że do moszczu muszę dolać syrop cukrowy z 4,5l wody i 1,8 kg cukru, żeby drożdże (matka drożdżowa przygotowana trzy dni temu) mogły zastartować (przyjąłem początkową wartość cukru na poziomie 220g/l w tym wyszło mi 31,36l moszczu + 4,5l wody). Albo obliczyłem źle cukier potrzebny do wina, albo nie wiem jak to wszystko ze sobą "spiąć" w odpowiednich proporcjach. Kwasowość przyjąłem na poziomie 8% ponieważ nie mam kwasomierza. Idąc dalej tropem moich obliczeń w zależności od ilości cukru po powiedzmy 7 dniach burzliwej fermentacji i zlaniu "wina" do dymiona muszę dodać ok 2-2.5 kg cukru aby utrzymać poziom 14% alkoholowego wina. W ostateczności chcąc uzyskać wino 14% półsłodkie potrzebuję na całość (wg mnie na 50l płynu - 280g/l x 50l = 14kg cukru z czego ok 5kg cukru jest w moszczu -- 240g/l przyjąłem dla wina 14% + 40g/l dla wina półsłodkiego stąd 280g/l--). Prosiłbym o podpowiedź ile potrzebuję syropu oraz jakie powinny być jego proporcje. Dodam iż burzliwą fermentację będę przeprowadzał w dwóch pojemnikach fermentacyjnych z ok. 22.4 kg owocami w każdym.
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź. Planuję dzisiaj (max jutro) wlewać syrop z racji winogrona w pojemnikach (leżakuje tam od wczoraj).
Jestem nowym forumowiczem i chciałem zaczerpnąć porady na temat pierwszego wina z czarnych winogron.
Zebrałem 66 kg owoców (winogrono średniej jakości, rośnie u mnie na działce, żadna znana mi odmiana, grona gr. 0,5-1 cm), z czego po selekcji i obraniu wyszło 44,8 kg (było więcej, lecz musiałem trochę ograniczyć "zbiór" ). Po rozgnieceniu i sprawdzeniu ilości cukru, odczytałem na cukromierzu wartość 17 Blg.
Z moich obliczeń (wartość cukru w owocach, moszcz itp.) wyszło mi że na balon 54l potrzebuję ogólnie dodać 8,67 kg cukru i resztę ok. 13,5l wody. Oczywiście po przeczytaniu wszystkich Waszych postów, wiem, że trzeba dodawać to w odpowiednich proporcjach w dwóch-trzech turach. Tutaj nachodzi mnie pytanie: Wychodzi mi, że do moszczu muszę dolać syrop cukrowy z 4,5l wody i 1,8 kg cukru, żeby drożdże (matka drożdżowa przygotowana trzy dni temu) mogły zastartować (przyjąłem początkową wartość cukru na poziomie 220g/l w tym wyszło mi 31,36l moszczu + 4,5l wody). Albo obliczyłem źle cukier potrzebny do wina, albo nie wiem jak to wszystko ze sobą "spiąć" w odpowiednich proporcjach. Kwasowość przyjąłem na poziomie 8% ponieważ nie mam kwasomierza. Idąc dalej tropem moich obliczeń w zależności od ilości cukru po powiedzmy 7 dniach burzliwej fermentacji i zlaniu "wina" do dymiona muszę dodać ok 2-2.5 kg cukru aby utrzymać poziom 14% alkoholowego wina. W ostateczności chcąc uzyskać wino 14% półsłodkie potrzebuję na całość (wg mnie na 50l płynu - 280g/l x 50l = 14kg cukru z czego ok 5kg cukru jest w moszczu -- 240g/l przyjąłem dla wina 14% + 40g/l dla wina półsłodkiego stąd 280g/l--). Prosiłbym o podpowiedź ile potrzebuję syropu oraz jakie powinny być jego proporcje. Dodam iż burzliwą fermentację będę przeprowadzał w dwóch pojemnikach fermentacyjnych z ok. 22.4 kg owocami w każdym.
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź. Planuję dzisiaj (max jutro) wlewać syrop z racji winogrona w pojemnikach (leżakuje tam od wczoraj).
Re: Wino z winogron
Nie ma problemu, chociaż wino robie pierwszy raz także nie sugerowałbym się wcześniejszą wypowiedzią Dałem póki co 3l wody + 1,5 kg cukru na każdy z pojemników (22,4 kg owoców). Powinno styknąć. Jak nie zapomnę, to za tydzień po przelaniu do dymiona powiem czy coś wyszło póki co Blg na poziomie 22 i 23 Blg, także dobry początek