Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Ja bardzo lubię kiszone pomidory i w tym roku zakisiłam już kilka słoików . Dwa z nich już zostały skonsumowane , pierwszy otwarty był na próbę , drugi przez łakomstwo .
Udały się doskonale ! ;:215
Kisiłam tylko koktailówki , niektóre skórki na ukiszonych owocach są twarde i niejadalne . Na Blushu skórka jest miękka i nie przeszkadza w jedzeniu kiszonego pomidorka . Dochodzi więc do niego jeszcze jedna zaleta , przynajmiej dla mnie :D
Pozdrawiam, Beata.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8517
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

Jak smakują kiszone pomidory podobne w smaku do kiszonych ogórków ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

Wiem ;:178 można też kisić śliwki,jabłka, gruszki .
Właśnie suszę Kibica,San M. Felixy i a'la Super San M. od mizuby.Dwa ostatnie są o wiele bardziej mięsiste i zostaje ich więcej.
Jak dla mnie najsłodzy Kibic,potem mizuba i Feliksa
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

Moje młode koleżanki z pracy , gdy je poczęstowałam stwierdziły , że smakują trochę jak kiszone ogórki , tylko są miękkie .
Smakują tak , bo przecież jest tam koper , czosnek itp. , ale smakują też pomidorowo . Oczywiście jak kazda potrawa , jednemu smakuje innemu nie . Mnie smakuje i to bardzo ! A zalewa z nich to już po prostu coś pysznego ! Ale dla mnie , nie koniecznie dla każdego :D
Pozdrawiam, Beata.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2970
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

Jaki masz przepis na kiszenie - chodzi mi o precyzyjne określenie soli, bo przepisy bardzo się różnią.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

Na litr wody daję czubatą łyżkę stołową soli nie jodowanej .Ważyłam zawartość mojej łyżki i mieści ona 18g soli .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1666
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

Robiłam dwa razy kiszone pomidorki koktajlowe, za każdym razem nie miałam pewności, czy się udały, czy nie. Niby nie były ewidentnie zepsute, ale w smaku jakieś takie dziwne, jakby lekko gazowane. Chyba nie powinny takie być? Zniechęciłam się do dalszych prób.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
axyz1
50p
50p
Posty: 74
Od: 26 lut 2013, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Świdnik

Re: Kiszone pomidory

Post »

Ja robiłam kiszone pomidorki pierwszy raz w tamtym roku. Tylko zapach był piękny selerowy. Też były jakby podgazowane - wszystkie wyrzuciłam. W tym roku nie mam odwagi zabrać się do tego.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Kiszone pomidory

Post »

Może warto po ukiszeniu delikatnie je zapasteryzować. Wtedy fermentacja zostanie zatrzymana i stracą ten "gaz" :wink:

Nigdy nie kisiłam pomidorków i jakoś mnie nie ciągnie w tym kierunku. Robiłam za to marynowane w zalewie octowej ( jak do korniszonów) i smakowały świetnie. Zwłaszcza takie twarde,z małą ilością galaretki. Tylko trzeba je nakłuć widelcem lub patyczkiem,żeby nie pękały.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5065
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiszone pomidory

Post »

Ela, chętnie poznałabym szczegóły. Mam trochę tego drobiazgu i tak się przymierzam, czy kiszone, czy w zalewie octowej. Jestem stara, ale wiekiem, nie mam doświadczenia w przetworach :roll: .
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Kiszone pomidory

Post »

Basiu
Twarde pomidorki nakłuwasz widelcem z jednej strony,wrzucasz do słoików ( bez ugniatania ) i zalewasz zalewą np z tego przepisu KaLo
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=504
Potem pasteryzujesz 5-7 min .

Można też nakłute pomidorki włożyć do słoików i zalać przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym . Zapasteryzować.
Po otwarciu takiego słoika masz przecier na zupę i pomidorki np do obiadu lub kanapek.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5065
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiszone pomidory

Post »

Dzięki ;:196 , ten drugi sposób nie wchodzi w rachubę, bo aż tyle pomidorów nie mam, ale ten pierwszy to i owszem. Dzisiaj robię.
Basia
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

besia pisze:Na litr wody daję czubatą łyżkę stołową soli nie jodowanej .Ważyłam zawartość mojej łyżki i mieści ona 18g soli .
W przepisach wschodnich dodają 50-60 gram soli na litr. No i oczywiście powinny być lekko gazowane, takie przynajmniej pamiętam z pobytu na Krymie.
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”