Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 532 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  
Autor Wiadomość
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 28 maja 2015, o 20:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4190
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Mięso w przyprawie usmażone na odrobinie oleju, dodałam paprykę w kostkę, 1 puszkę kukurydzy. Mięso drobniej pokroiłam, ale jakoś całkiem drobno nie. Już nic nie doprawiałam , bo mięsko w przyprawie dosyć przyprawione.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 8 lip 2015, o 21:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4190
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
91. PANGA W SOSIE POMIDOROWYM



1 kg pangi (u mnie morszczuk, mintaj)

Usmażyć w cieście naleśnikowym.

Zalewa:

2 szk. wody
6 łyżek octu
1 łyżka cukru
1 mały koncentrat pomidorowy
1 ketchup łagodny
sól. pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Wszystkie składniki razem zagotować - na samym końcu dodać ocet.

PRZEKŁADAĆ WARSTWAMI:

-usmażoną rybę
-ogórek kwaszony, pokrojony w drobną kostkę-dość sporo, żeby przykryło rybkę
-usmażoną cebulkę-ilość wg. uznania
-polewać sosem
itd. itd.
SMACZNEGO :D

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 12 lip 2015, o 07:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4190
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
92. FASOLKA SZPARAGOWA

Fasolkę robię tak, jeszcze nigdy się nie popsuła, a smakuje jak świeżo ugotowana.

Obcinam końcówki, myję. Układam w słoikach.

Zalewa- na litr wody, dwie płaskie łyżki soli. Zalać fasolkę. Zamknąć.
Pasteryzować od zagotowania 1 godzinę. Odstawić w garnku do wystygnięcia.
Na drugi dzień jeszcze raz zagotować 1 godzinę.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 13 lip 2015, o 11:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4190
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
93. SERNIK ZEBRA

Obrazek

Obrazek

Składniki:
1 kg sera z wiaderka, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku, 3 łyżki kakao.

Ser zmiksować dokładnie, dodając stopniowo po jednym jajku, cukier i proszek budyniowy. Masę podzielić na dwie części, do jednej dać kakao i wymieszać. Keksówkę o wym.23x10cm wyłożyć papierem do pieczenia i na przemian łyżką wykładać masę jasną i ciemną. Keksówkę dać do większej blaszki, wypełnionej do połowy wodą (woda powinna sięgać przynajmniej do 1/3 blaszki). Całość piec w temp. 160 stopni ok. 1 godz, następnie zwiększyć temp. do 170 stopni i piec jeszcze 20min. Usunąć blaszkę z wodą, a foremkę z sernikiem trzymać w piekarniku do przestudzenia.
Po ostudzeniu, włożyć serniczek do lodówki.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
skarpetka
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 24 lip 2015, o 15:06 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 154

 ---
Świetny efekt ;:oj , ale jeszcze nigdy nic nie piekłam w kąpieli wodnej... ;:202

_________________
„Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.”


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 31 lip 2015, o 11:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4190
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Mój sprawdzony przepis na poprzednich stronach.
Wczoraj z okazji nieoficjalnego Międzynarodowego Dnia Sernika upiekłam z przepisu Margarytki - z tego przepisu - http://margarytka.blogspot.com/2011/10/ ... enski.html


Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
mikule
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 31 lip 2015, o 14:53 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 3

 1 szt.
Jakie piękne ciasta! Ile bym dał, żeby zjeść kawałeczek takiego cuda. :P

_________________
W kwestiach związanych z seksem naprawdę nie można w jakikolwiek sposób ryzykować - przecież nie chodzi tylko o nas, ale także o naszą partnerkę. Dlatego właśnie prezerwatywy dla kobiet https://secretplace.pl/682-dla-kobiet powinny być zawsze przez nas nakładane.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
skarpetka
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 5 sie 2015, o 17:52 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 154

 ---
[quote="duju"]Mój sprawdzony przepis na poprzednich stronach.
Wczoraj z okazji nieoficjalnego Międzynarodowego Dnia Sernika upiekłam z przepisu Margarytki - z tego przepisu - http://margarytka.blogspot.com/2011/10/ ... enski.html


Zrobiłam. Łatwy, szybki i smaczny... Dzięki za przepis ;:167

_________________
„Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.”


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 5 sie 2015, o 21:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4190
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Proszę bardzo ;) Przepis to nie moja zasługa :wink:

Chodzą za nami ciasta ze smalcu, ale w tą gorączka za nic nie chce mi się piec.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
abudu
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 5 sie 2015, o 22:05 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 1 szt.
No super przepisy tutaj widzę! :P

_________________
Poznam regulamin


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
janinka-n
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 13 sie 2015, o 09:38 
Offline
200p
200p
Postów: 292

 1 szt.
Witam Ciebie Justynko i wszystkich Twoich gości.Prześledziłam cały Twój wątek i dopisuję się ,aby być z Tobą na bieżąco.Genialne są te przepisy ,a najważniejsze
że wypróbowane.Sama na pewno ,wiele z nich postaram się zrobić ,bo również kocham tworzyć nowe smaki i rozpieszczać bliskich.Dzięki za te wspaniałości
i kapitalny wątek.Pozdrawiam .Janka.

_________________
Mam nadzieję zrobić OGRÓD MARZEŃ.
Janka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
janinka-n
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 13 sie 2015, o 13:00 
Offline
200p
200p
Postów: 292

 1 szt.
No i żeby nie być gołosłownym ,od razu pochwalę się swoimi racuchami ,z Twojego przepisu.Wyszły .Pulchniutkie,mięciutkie i cudowne.To moje pierwsze
w życiu racuchy drożdżowe.Dzięki za wspaniały i bardzo prosty przepis.Róbcie dziewczyny ,wychodzą placuszki, palce lizać. Obrazek

_________________
Mam nadzieję zrobić OGRÓD MARZEŃ.
Janka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 13 sie 2015, o 17:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4190
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Witaj Janko i dziękuję za zdjęcie. Prawda, prosty przepis i nie trudny ;:108 Staram się robić proste, sprawdzone dania, które smakują mnie i moim bliskim. Pozdrowienia znad morza :wit

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 24 sie 2015, o 22:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4190
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
94. SOS CYGAŃSKI

Obrazek

Obrazek



1.5kg pomidorów gruntowych (SPARZONE ZE SKÓRKI)
2 czerwone papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
2 łyżki octu
1 łyżeczka pieprzu(można mniej lub więcej)
1 łyżeczka majeranku
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka wegety
1 łyżeczka soli.

Wszystkie składniki wymieszać, gotować ok. 60 minut. Na końcu zblendować. Do słoików, słoiki pasteryzować 10 minut.





95. GRUSZKI Z WANILIĄ

Obrazek

Obrazek

Obrazek


3kg gruszek
1 cytryna
1 kg cukru
1 laska wanilii

Gruszki oczyściłam, pokroiłam na większe kawałki. Wycisnęłam sok z cytryny i zasypałam 1kg cukru. Wymieszałam i zostawiłam na noc. Rano na gaz i mieszając gotowałam jakieś pół dnia. W połowie gotowania wrzuciłam laskę wanilii, którą wyciągnęłam przed włożeniem konfitury do słoików. Słoiki pasteryzowałam ok. 10 minut. Konfitura wyszła dość słodka, ale to pewnie zależy też od smaku gruszek.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 532 ]  Idź do strony nr...        1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *