Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Posty: 679
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Okolice Ełku, Mazury,5b.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

przeja, z serwatki, powiadasz? Ja słyszałam, że z zakwasu żytniego. Tego mam pod dostatkiem, bo sama piekę chleb dla rodziny. Jak byś to zrobił z serwatki? Mam dostęp do swojskiego mleka.
Zauważyłam, że odkąd na kompoście lądują np popsute dżemy (domowej roboty), resztki z kompotów bądź domowych kiszonek, kompost jakby nabrał tempa...A może to kwestia temperatury jednak. Czy EM-y są w zakwasie? Jak w kwaszonkach?(ogórki, kapusta, itp)
przeja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 28
Od: 4 cze 2014, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Rybnik

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Nie jestem ekspertem od kompostowników ani tym bardziej od bakterii, więc nie wiem które bakterie będą lepsze, a może nie ma znaczenia bo mogą to być podobne szczepy. Dobrze byłoby gdyby wypowiedział się ktoś z odpowiednią wiedzą. Sam spróbuję poszukać gdy tylko znajdę na to trochę czasu, bo przecież nie chodzi tylko o to, żeby kompost szybko się rozłożył, ale również o to, żeby zminimalizować straty węgla i azotu.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Posty: 1138
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Przeja, bezgranicznie ufasz naukowcom? Nikt nawet nie namawia Cię do stosowania EM-ów, Piszemy jedynie o własnych doświadczeniach. Gdy się źle czujesz, masz prawo wypić herbatkę z kwiatów czarnego bzu albo naleweczkę (to zależy od tego, ile masz lat :D ), ale możesz też pobiec do apteki po lekarstwo. Tak samo z EM-ami. To tylko wyselekcjonowane mikroorganizmy. Nikt ich nie stworzył, one od dawna są. Jednak dodanie większej ich ilości może przynieść zauważalny efekt. Czy są drogie? Moim zdaniem tak, dlatego jeśli ktoś chce większe ilości, dobrze jest rozmnażać je samemu. Wino przecież umiemy robić, tu występuje podobny proces. Napisz proszę o doświadczeniach z serwatką.
przeja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 28
Od: 4 cze 2014, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Rybnik

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

BozenkaA nikomu nie ufam bezgranicznie. Rozumiem metodę naukową, wiem jakie mechanizmy nią rządzą i dzięki temu jestem w stanie racjonalnie oceniać wyniki różnych badań, oraz oszacować potencjalną przydatność lub opłacalność rzeczy, które próbuje mi się sprzedać.

Żeby uspokoić emocje, które jak widzę, pojawiają się tu czasami i zaburzają spokojną dyskusję, ja nie namawiam do kupna lub rezygnacji z używania EM, ja tylko próbuję doszukać się jakichkolwiek korzyści z ich korzystania, które przeważą nad kosztami. Do tego potrzebna jest dyskusja, przejrzenie dostępnych publikacji i trochę eksperymentów. Dyskusji już sporo było, publikacje naukowe też się pojawiły, w innym wątku pisałem o moim doświadczeniu z EM (użycie ich zamiast weltykulatora), który niestety wykazał, że nie działają w tym przypadku.
To tylko wyselekcjonowane mikroorganizmy. Nikt ich nie stworzył, one od dawna są. Jednak dodanie większej ich ilości może przynieść zauważalny efekt. Czy są drogie? Moim zdaniem tak, dlatego jeśli ktoś chce większe ilości, dobrze jest rozmnażać je samemu.
I tu właśnie jest problem, a właściwie dwa, które nie bronią się przed podejściem naukowym. Pierwszy to owo wyselekcjonowanie. Badania wykazały, że skład mieszanki jest dość przypadkowy, w każdym racie niepowtarzalny, co przeczy owemu wyselekcjonowaniu. Producenci zwyczajnie nas okłamują z swoich materiałach reklamowych, bo według informacji tam zawartych, bardzo ważny jest stosunek różnych mikroorganizmów, bo to on jednym z kluczowych czynników selekcji, a tymczasem oni sami nie gwarantują powtarzalności. Więc albo stosunek i dobór mają znaczenie albo to tylko taki chwyt marketingowy, który ma uzasadnić wygórowaną cenę i powstrzymać domową produkcję.

Tu przechodzimy do drugiego problemu, związanego z samodzielnym namnażaniem i przeżywalnością EM w środowisku, do którego zostają dodane. Teoria mówi dość wyraźnie, że skład EM trochę nie ma sensu, bo jest to mieszanka mikroorganizmów, które będą się rozwijać w różnych warunkach, więc zwykle po zastosowaniu to tylko kilka z nich się namnoży na tyle, żebyśmy byli w stanie dostrzec zauważalne skutki (np. na kompostowniku), a pozostałe nie odegrają żadnej znaczącej roli (i znów wracamy do problemu pierwszego, który rzekomo ma zapobiegać temu zjawisku). A to i tak pod warunkiem, że dostarcza się ich tyle i z taką częstotliwością, że są w stanie wygrać konkurencję z lokalną konkurencją.

Nie chcę się bawić w czepialstwo, ale jeśli chcesz pociągnąć ten wątek, to możemy jeszcze zastanowić się nad znaczeniem użytej przez Ciebie frazy "one od dawna są". Według producentów EM, problem polega na tym, że właśnie nie wszystkie one są i trzeba ich dodać lub zrównoważyć ich balans, żeby zaczęły właściwie pracować. Tylko, że to by tak na prawdę oznaczało, że przed dodaniem EM trzeba by zrobić badania, stwierdzić których konkretnie mikroorganizmów brakuje na danym terenie i tylko te dodać. Nikt tak nie robi, więc po raz kolejny producenci sprzedają produkt, który z definicji nie pasuje to sprzedawanej przez nich teorii. Inna sprawa, że najprostszy sposób na namnożenie tego co już lokalnie mamy, to stworzenie tym organizmom sprzyjających warunków, jak choćby na kompostownikach, czy w gnojowicach, do tego nie trzeba wielkich wydatków na "magiczne specyfiki" ;)

Co do serwatki, to czytałem o niej przy okazji jakiegoś artykułu i o produkcji nawozów organicznych z węgla brunatnego, sam nigdy jej nie używałem do poprawy jakości kompostownika (chyba, że w niewielkich ilościach w postaci odpadu kuchennego), więc nie mam żadnych doświadczeń, którymi mógłbym się podzielić.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Posty: 1138
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Przeja, wydaje mi się, że na początku zwykle jest pasja, misja, zaangażowanie mądrych ludzi. ale w którymś momencie dochodzą do głosu Ci, którzy mają z oczach filtry z dolarami. Więc zgadzam się całkowicie, że potrzebna ogromna rozwaga.

Wychowałam się na wsi, ale przez kilkanaście lat miałam luźny kontakt z nią. Gdy teraz byłam dłużej, przeraził mnie ogrom beztrosko stosowanej chemii i powtarzane jak mantra "bo inaczej nic nie urośnie". I co charakterystyczne, i kto głupszy, tym więcej i chętniej leje. A doświadczenia krajów zachodnich pokazują, że choć Ziemia jest potężna i silna, to nieraz przegrywa częściową walkę z głupcami, trującymi ją usilnie... Zemści się to na ludziach...
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Posty: 968
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Poznania

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Bożenko racja. Myślę tak jak Ty.
Bezmyślność plantatorów i "uprawiaczy" wszelkiej żywności jest przeogromna. Za to wyobraźnia żadna.
przeja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 28
Od: 4 cze 2014, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Rybnik

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

BozenkaA w dużej mierze zgadzam się z tym co napisałaś, ale jak to się ma do mojej wypowiedzi albo do tematyki tego wątku? Po prostu napisałaś luźną refleksję, czy może Twoja wypowiedź jakoś nawiązuje do tego co ja napisałem, tylko ja nie potrafię tego poprawnie odczytać?

Pytam, bo nie wiem, czy powinienem się do twojego wpisu jakoś odnieść w kontekście toczonej dyskusji, a nie chcę wyjść na chama co to nie szanuje interlokutorów.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Posty: 1138
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Spokojnie Przeja, to tylko moje przemyślenia.

W ubiegłym roku kupowałam 1l EM-ów za 14 zł, w tym za 17... Tak bardzo wzrosły koszty produkcji?

Gdy robię wino, to się wcale nie zastanawiam, jakie procesy zachodzą, nie badam wcześniej surowca. Podobnie gdy nastawiam ocet jabłkowy, czy mleko na zsiadłe. Nie muszę rozumieć wszystkiego dokładnie, by wyszły dobre produkty.

Szanuję naukę i jej zdobycze, ale kieruję się zdrowym rozsądkiem. Weź chociażby wszelkie normy zapotrzebowania roślin na nawozy. Dla niektórych prawie świętość. Czyli np. jeśli roślina potrzebuje 100 mg jakiegoś składnika a w ziemi jest 70 mg, to 30 mg powinniśmy dostarczyć. Ale czy czasem po zbiorach nie powinno być wtedy 0 mg tego składnika. A jak jest w rzeczywistości... Może znowu 50-70 mg? Czego więc jeszcze nie uwzględniamy, czego nie rozumiemy...

EM-y pomogły mi w niektórych sytuacjach. Jestem zwolenniczką dodawania ich do gnojówek, kompostu, pryskania roślin dla zmniejszenia szoku. (Podobno od razu użyte, świetnie leczą na owocach rany po uderzeniu kuleczek gradu ? ale tego nie sprawdziłam osobiście).

Wiemy na razie niewiele o tym, jak funkcjonuje mikro świat. Ale to nie przeszkadza moim zdaniem, byśmy szanowali procesy, które zachodzą w glebie od milionów lat. A na razie często bezmyślnie niszczymy, wspierając się ?naukową podbudową?....
garys
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 1
Od: 14 cze 2015, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

W roztworze glebowym nigdy nie będzie woda destylowana. Zawsze będą nawozy pochodzące z wietrzenia skał, rozkładu resztek organicznych, ścierni, słomy, korzeni, obornika nawozów zielonych itp. Wymiana jonów zachodzi pomiędzy roztworem glebowym, a kompleksem sorpcyjnym minerałów ilastych i próchnicy. Wyjałowienie gleby i spadek żyzności gleby to proces długotrwały, ale przywrócić żyzność glebie (bez astronomicznie dużych dawek nawozów organicznych i odpowiedniej ilości wody wprowadzanych co roku) też jest trudno. W dużym stopniu wyjałowieniu gleby przeciwdziała nawożenie nawozami mineralnymi, wapnowanie, odpowiedni płodozmian, odpowiednia uprawa gleby, ale najskuteczniej działa obornik, pomiot kurzy itp. Stosowanie nawozów organicznych wcale nie oznacza, że produkty żywnościowe są wolne od azotanów i azotynów. Problemem jest duży koszt transportu nawozów organicznych i koncentracja hodowli zwierząt wymuszona warunkami ekonomicznymi. W najbliższym otoczeniu takiego zespołu ferm drobiowych, czy obór rośliny bywają przenawożone, dalej nie płaca się dowozić nawozów organicznych. Co do stosowania pestycydów, to nie powinny wypowiadać się osoby, które same nie uprawiają roślin w warunkach polowych. Jeśli ktoś ma chociaż sporą działkę przez szereg lat, wie doskonale o czym piszę (choć też wie, że na zaniedbanym polu trzeba stosować więcej pestycydów, niż na polu w dobrej kulturze i przy właściwym, często mniej opłacalnym płodozmianie). Owszem niektóre rośliny lub odmiany można uprawiać w sposób ekologiczny (choć bardzo drogi i wymagający sporo wiedzy i czasu), ale w innych przypadkach jest to niemożliwe. Co do zastosowania efektywnych mikroorganizmów mam mieszane uczucia. W tych badaniach, które potwierdziły ich skuteczność, dawki były tak duże, że skuteczny mógł się okazać sam skład chemiczny pożywki. Inne badania i osobiste doświadczenie nie potwierdziły skuteczności tych preparatów. Wydaje mi się, że w naturalnych warunkach występują mikroorganizmy najlepiej przystosowane do tych warunków i konkurencja z ich strony jest zbyt duża, a wprowadzonych efektywnych mikroorganizmów zbyt mało, by sobie dały z nimi radę. Gdyby było inaczej, to EM byłyby gatunkami inwazyjnymi i niepotrzebne byłoby nawożenie nimi w następnych latach. Rozprzestrzeniałyby się też na obszary w których dotąd nie zasiedlały. Z drugiej jednak strony może istnieją jakieś specyficzne, trudne do odtworzenia warunki, w których najlepiej radzą sobie właśnie EM'y i w tych konkretnych warunkach wygrywają one konkurencje, namnażają się i się sprawdzają. Jeszcze jedno, istnieją mikroorganizmy nicienie, pasożytnicze owady, które doskonale działają w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych. Trudniej je zastosować z powodzeniem w szklarniach, ale jest to możliwe i coraz częściej stosowane (choć wymaga sporej wiedzy). W warunkach polowych, ze względu na pogodę zachowują w sposób nieprzewidywalny. Jednego roku działają wyśmienicie, a przez następnych pięć nie działają w ogóle.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Posty: 1138
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

garys pisze:Co do stosowania pestycydów, to nie powinny wypowiadać się osoby, które same nie uprawiają roślin w warunkach polowych.
Miałbyś pełne prawo tak napisać, gdybyś później sam wszystko konsumował. Trułbyś tylko swoją rodzinę. A tak niestety producenci trują wszystkich konsumentów. Bo co chwilę słyszymy o wynikach badań, które podważają słowo "biodegradowalny" w kolejnych ŚOR. Lekarze alarmują o wzroście zachorowań na nowotwory. Czy EM-y to przyszłość? Trudno przesądzać, ale nie należy podawać się presji producentów...
antek5
50p
50p
Posty: 77
Od: 26 gru 2012, o 19:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: małopolska(charsznica)

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

BozenkaA pisze: przeraził mnie ogrom beztrosko stosowanej chemii i powtarzane jak mantra "bo inaczej nic nie urośnie". I co charakterystyczne, i kto głupszy, tym więcej i chętniej leje. A doświadczenia krajów zachodnich pokazują, że choć Ziemia jest potężna i silna, to nieraz przegrywa częściową walkę z głupcami, trującymi ją usilnie... Zemści się to na ludziach...
grazka100 pisze: Bezmyślność plantatorów i "uprawiaczy" wszelkiej żywności jest przeogromna. Za to wyobraźnia żadna.
Nie bronie rolników stosujących bezmyślnie nadmiar chemii, ale winni są również klienci w sklepach. Nikt się nie pyta o zawartość chemii w warzywach i owocach, ważne aby towar był tani i ładnie wyglądał
piobuk1
200p
200p
Posty: 449
Od: 20 lut 2012, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Nie wiem skąd się wziął mit o rolnikach stosujących beztrosko chemie. Z mojego doświadczenia wynika coś zupełnie odwrotnego i sprzedaż śor jest tak samo trudna jak innych dóbr można powiedzieć luksusowych. Poza niezbędnym minimum każdy kolejny zabieg rozważany jest 1000 razy i to z prostego powodu, podniesienie kosztów produkcji. Niestety niejednokrotnie odbija się to na jakości i wielkości plonów. A przecież to my Konsumenci wybieramy najładniejsze jabłka, niepogryzioną marchewkę czy też dorodna cebulę. No i z doświadczenia również mogę powiedzieć ze najbardziej teraz rozwija się rynek małych opakować ze środkami do ochrony. No i żeby nie było zupełnie na temat to czy wiemy na pewno czy aby te wspaniałe żyjątka z Em-ów nie zjedzą nas za parę lat?
Pozdrawiam Piotr
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 899
Od: 17 sie 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Woj. wielkopolskie

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Ten mit o beztroskim stosowaniu chemii upowszechniają ci,
którzy z rolnictwem nie mają nic wspólnego.
Łan zboża chronimy przed chwastami , stosując tylko i wyłącznie jednorazowy
oprysk, środkiem z atestem. Jeśli chciałoby się zrobić mocniejsze stężenie, to zaszkodzisz zbożu.
Beztrosko stosowana chemia przez głupich rolników-liczcie się drogie panie trochę ze słowami.
Trochę na temat:kolega na ściernisko pryska E-emami i jest zadowolony.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”