Wszystko o pomidorach cz. 10
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Jeśli to do mnie pytanie, to mnie o nic nie chodzi.
Ja tylko mogę dodać, że w metodzie 2x1 reaguję elastycznie. . Jeśli sytuacja pozwala puszczam każdy z pomidorów na 2 pędy czyli w sumie 4 pędy przy paliku.
Ja tylko mogę dodać, że w metodzie 2x1 reaguję elastycznie. . Jeśli sytuacja pozwala puszczam każdy z pomidorów na 2 pędy czyli w sumie 4 pędy przy paliku.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To może zrobię część na 1 pęd, część na 2 jak się uda i nie będzie problemu, a na jaką preferowaną wysokość można puszczać bawole? (będą w gruncie).
Pierwszy raz będę prowadzić pomidory według takich metod, zawsze były puszczane na żywioł (ja zajmowałam się wyłącznie wyrywaniem wilków w późniejszym czasie).
Spytałam o te 2 krzaczki przy jednym paliku, bo wysiałam 20 nasion i 16 wyrosło (i tak muszę komuś oddać nadwyżkę jeśli ładnie wyrosną), betalux 20/20, maskotka 5/10 (dosiewka kiełkuje).
Pierwszy raz będę prowadzić pomidory według takich metod, zawsze były puszczane na żywioł (ja zajmowałam się wyłącznie wyrywaniem wilków w późniejszym czasie).
Spytałam o te 2 krzaczki przy jednym paliku, bo wysiałam 20 nasion i 16 wyrosło (i tak muszę komuś oddać nadwyżkę jeśli ładnie wyrosną), betalux 20/20, maskotka 5/10 (dosiewka kiełkuje).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Do jakiej wysokości zdążą w gruncie wyrosnąć to zależy od :
- pory wysadzenia i wielkości sadzonek
- warunków atmosferycznych i klimatycznych
- ilości pędów
- klasy gleby i nawożenia
- momentu ogłowienia.
W gruncie trzeba ogłowić krzaki na przełomie lipca i sierpnia
- pory wysadzenia i wielkości sadzonek
- warunków atmosferycznych i klimatycznych
- ilości pędów
- klasy gleby i nawożenia
- momentu ogłowienia.
W gruncie trzeba ogłowić krzaki na przełomie lipca i sierpnia
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Zazwyczaj krzaczki dorastały do ok 120cm, co do ogławiania to dobrze wiedzieć (muszę sobie to w kajeciku zapisać ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
W niektórych rejonach Polski wystarczy ogłowić w połowie sierpnia. Trzeba uwzględnić więc lokalne warunki klimatyczne.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiałem parę krzaczków i u mnie nie różnią się kolorem od innych.Samsu pisze:Czy ktoś z Was miał odmianę pomidora Blush?
Wyglada on dziwnie. Jego zieleń ma podbicie niebieskie a do tego liscie od spodu sa sino różowe.
Wygląd ma podobny do indigo rose. Czy tak powinna wyglądać ta odmiana ?
Pozdrawiam Wojtek
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam sezon temu. Faktycznie coś mi się przypomina, że jakaś odmiana miała takie różowawe liście od spodu. Możliwe że to ten.Samsu pisze:Czy ktoś z Was miał odmianę pomidora Blush?
Wyglada on dziwnie. Jego zieleń ma podbicie niebieskie a do tego liscie od spodu sa sino różowe.
Wygląd ma podobny do indigo rose. Czy tak powinna wyglądać ta odmiana ?
http://i59.tinypic.com/mmgcg1.jpg
http://i61.tinypic.com/16kdmoz.jpg
Za to patrząc na zdjęcie starszych krzaków, widzę, że kolor liści jest wyraźnie zielony, lekko niebieskawy.
I nie jest to objaw przenawożenia
Pozdrawiam Kaśka
Dziękuje Wam.
Poobserwuje jeszcze tego Blusha, bo wszystkie inne odmiany są u mnie ciepło zielone, a ten ma ewidentnie zimny kolor zieleni, wpadający w lekko niebieski. Na zdjęciach w necie też mi się taki wydaje. Kształt liści wskazuje jednak na to, że to ta odmiana.
Poobserwuje jeszcze tego Blusha, bo wszystkie inne odmiany są u mnie ciepło zielone, a ten ma ewidentnie zimny kolor zieleni, wpadający w lekko niebieski. Na zdjęciach w necie też mi się taki wydaje. Kształt liści wskazuje jednak na to, że to ta odmiana.
Aga
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Samsu
Obejrzałam moje dwie sadzonki Blusha i rzeczywiście są podobne do tych opisanych przez Ciebie .
Obejrzałam moje dwie sadzonki Blusha i rzeczywiście są podobne do tych opisanych przez Ciebie .
Pozdrawiam, Beata.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
legina
Twoja Perła Małopolski w zeszłym roku gdzie się lepiej sprawdziła?
Twoja Perła Małopolski w zeszłym roku gdzie się lepiej sprawdziła?
Zbyszek, uważaj by nie ugotować korzeni od akumulujących ciepło ceramicznych płytek.
Mam już duże sadzonki adonisa, mają pączki kwiatowe, ale nie kwitną czy trzeba czekać z sadzeniem aż zaczną kwitnąć?
Lukasz uki94