Kompostownik i jego rola.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Kompost
200p
200p
Od: 9 lut 2015, o 15:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompostownik

Post »

Na pryzmie łatwiej przerzucać materiał kompostowy, dlatego szybciej się przerobi, niż ten pozostawiony w skrzynce.
Ogród biodynamiczny na kompoście

Moja wyspa na prerii
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Tylko wygląd mało atrakcyjny.
Kompost
200p
200p

Post »

Ja mam pryzmę za domem w miejscu ustronnym i nie przeszkadza mi to zupełnie. Ale fakt, że kompostowniki zakupione w marketach są ładniejsze

Moja wyspa na prerii
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Minęło kilka dni i udało mi się zamontować kompostownik już na swoim miejscu :)

No właśnie... Na miejscu kompostownika, w rogu działki pod wiśnią leżała już ubiegłoroczna pryzma. Trzeba było zacząć od przerzucenia jej w nowe miejsce. Przy okazji okazało się, że w jej środku ładnie (choć powoli) wszystko pracuje. Choć jeszcze nie dokompostowany do końca, to już pachnie ziemią i jest pulchny. W środku biegało sporo stonóg, ale nie było żadnej dżdżownicy. Być może dlatego, że pryzma nie leżała bezpośrednio na gruncie ale była rozłożona na agrowłókninie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Agrowłóknine odsunąłem na bok, wyrównałem podłoże i na spód dałem solidną przeciwkrecią siatkę. Deski kompostownika postawiłem na kostce brukowej, by nie miała bezpośredniego kontaktu z ziemią. Trzeba było wszystko dobrze wypoziomować, żeby kompostownik się nie bujał na boki...
Obrazek

Na razie kompostownik ułożyłem na 1/2 docelowej wysokości, bo na razie tyle mi wystarczy a z drugiej strony nie mam jeszcze przygotowanych i zabezpieczonych wszystkich desek...
Obrazek

Gdy komory były już gotowe wyłożyłem je gałązkami i zacząłem przesypywać towar na swoje miejsce. Do prawej komory ubiegłoroczny kompost a do lewej jesienne liście i tegoroczne wiosenne wycinki bylin i turzyc. W miarę zapełniania komór towar podlewałem i dosypywałem przyspieszacza Radivit. Ma on nie tylko azot, ale też kultury mikrobiologiczne. Do tej pory nie używałem przyspieszacza, także zobaczymy czy coś da...
Obrazek

I tak to wygląda na gotowo. W miarę potrzeb bedę dokładał deski i kompostownik będzie rósł w górę osiągając swoją maksymalną pojemność 1000-1100 litrów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za około miesiąc będę chciał wybrać ubiegłoroczny towar i to co najlepiej przetworzone przekopać na zielniku. Reszta pójdzie do drugiej komory i będzie pracować dalej. Przez to pierwsza komora opróżni się i będzie do bieżącego użytku w tym roku.

Jestem kompostowym nowicjuszem i wszystkiego dowiedziałem się z forum. Mam nadzieję, że będzie OK :) Dzięki!
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No pięknie Ci ten kompostownik wyszedł ;:138
Ja jak przerzucam kompost do nowej komory to dokładam jeszcze mrówki. Zauważyłam, że one hodują jakiś grzyb i podtrzymują ciepło w kompoście. Potem widzę dużo skorków i innych ,,budowniczych". Jak kompost dojrzeje to już tylu żyjątek nie widać.
Kompost
200p
200p

Post »

Ładnie wygląda ten Twój kompostownik, widać rękę dobrego gospodarza i dokładnego fachowca.
Jedynie co ja bym zmienił, to materiały kompostowe umieściłbym na rozdrobnionych gałęziach, które będą pełniły funkcję przepuszczalnego powietrze podłoża, a przy okazji będą źródłem węgla :)
Ps. Pozdrawiam jedno z moich ulubionych miast - GM ;:3

Moja wyspa na prerii
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Kompostownik wizualnie więcej niz OK. ;:138
Zwróć tylko uwagę, że dopóki nie dołożyłeś desek w górę (piszesz, że docelowo ma być dwa razy wyższy), to wybieranie kompostu nie stanowi wielkiego problemu. Schody się zaczną, jak będziesz musiał wybierać kompost z docelowego kompostownika. Póki jeszcze możesz, to doradzałbym dorobienie jakichś drzwiczek, ale tylko do jednej komory i to do tej, z której będziesz wybierał kompost.
Ja robie tak, że mam jedne drzwi i tylko z tej komory wybieram kompost, a z tej drugiej komory przerzucam do pierwszej.
No chyba, że przećwiczyłeś już temat wybierania kompostu z takiej skrzyni od góry, to tematu nie ma. :wink:
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09

Post »

Panowie, dzięki za pochwały i konstruktywne uwagi :) ;:215
Kompost pisze:Jedynie co ja bym zmienił, to materiały kompostowe umieściłbym na rozdrobnionych gałęziach, które będą pełniły funkcję przepuszczalnego powietrze podłoża, a przy okazji będą źródłem węgla :)
Tak też zrobiłem - nie ma tego na zdjęciach, ale zrobiłem dokładnie tak jak piszesz. Te gałęzie to nawet widać na pierwszym zdjęciu na kupce pod betonowym płotem.
Slawgos pisze:Zwróć tylko uwagę, że dopóki nie dołożyłeś desek w górę (piszesz, że docelowo ma być dwa razy wyższy), to wybieranie kompostu nie stanowi wielkiego problemu. Schody się zaczną, jak będziesz musiał wybierać kompost z docelowego kompostownika. Póki jeszcze możesz, to doradzałbym dorobienie jakichś drzwiczek, ale tylko do jednej komory i to do tej, z której będziesz wybierał kompost.
To jest bardzo dobra uwaga... Z powodu konstrukcyjnych zrobienie drzwiczek byłoby bardzo trudne. Ale rozwiązane to jest w taki sposób, że deski składają się bez gwoździ i śrub - tylko na wycięcia. Dzięki temu nie potrzeba żadnych narzędzi a złożenie/rozłożenie kompostownika trwa kilka minut. Nie ma też problemu, żeby rozłożyć tylko przednią ściankę lub naroże w celu wyjęcia "towaru". Mam nadzieję, że w praktyce będzie to dobrze funkcjonować. Jeśli nie, wtedy pomyśle nad drzwiczkami...

Dzięki!
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Awatar użytkownika
solange_33
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2011, o 12:59

Post »

Witam wszystkich,
w tamtym roku stworzyliśmy drewniany kompostownik. Ma około 1mx2m. Wszystko ładnie pięknie, na spodzie gałązki, odległości między deseczkami spore, aby wszystko oddychało. Dżdżownice zostały umieszczone (500 sztuk). Zauważyłam, że przekładanie tego kompostu jest średnie, ponieważ waży to nie mało, więc nie ruszamy tego. Dodatkowo podwórko jest wielkie i po skoszeniu trawy jest tam wrzucane naprawdę dużo. Zaczynam się obawiać, że jak tak dalej pójdzie, to te dżdżownice nie dadzą rady tego przemielić. Czy jest jakiś dobry, niedrogi środek, który wsparłby szybsze kompostowanie? Dodam, że całość ma wysokość już ponad pół metra, a wiadomo - wiosna jest i ciągle coś nowego przybywa. Wiem, że było sporo podobnych wątków, ale szukam czegoś sprawdzonego, co rzeczywiście działa i nie będzie szkodzić moim dżdżownicom i ogólnie środowisku, bo ten kompost chcę użyć w przyszłym roku do ogródka warzywnego.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Ten mam sprawdzony, tani i na 4m3.
Preparat przyśpieszający kompostowanie. pomid.

Oferta usunięta, pomid.
Agata
Volvosia
100p
100p
Od: 3 kwie 2013, o 16:19

Post »

Tak wygląda moja pryzma, po przerzuceniu. Składowane od 2013 na pewno, a może i rok wcześniej. Po prawej to co nie przerobione, po lewej myślę wykorzystać w tym roku.

Obrazek
Asia
Volvosia
100p
100p
Od: 3 kwie 2013, o 16:19

Post »

W końcu wczoraj się zebrałam i nastawiłam pokrzywę na gnojówkę. 2 wiaderka 16-sto litrowe, pokrzywa z dodatkiem trawy. Dzisiaj widziałam, że woda zmieniła kolor na lekko brązowy. Wiaderka stoją zamknięte w cieniu. Długo mają tak stać?
Asia
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Mieszać codziennie, żeby był dostęp tlenu. Jeśli będzie tak ciepło jak teraz, to po ponad tygodniu, kiedy przestanie się mocno pienić, już powinna być okej.
kzim
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 wrz 2015, o 12:22

Duzy kompostownik

Post »

Mam duzo rzeczy do przekompostowania, glownie trawa i galezie w duzej ilosci . Obecnie to wszystko lezy na polu i powolnie schnie i gnije.

Chcialbym to przekompostowac w jakis sprytny sposob. Na te chwile wpadle na nastepujacy pomysl:

Kupie czarna folie tak z 10 m2. rozloze na ziemi na polowe wrzuce trawe i cienkie galezie, zaleje woda i przykryje druga czescia foli. Bedzie to wygladac jak nalesnik. Po okolo 2 tygodniach odkryje i "przeturlam" to na druga strone zaleje woda i znowu przykryje.

To tyle teorii z mojego pomyslu.

Moje pytanie brzmi: Jak moge przyspieszyc rozklad ? Wyczytalem, ze mozna dodac wapno ogrodnicze,czy to sie nie kloci z tym, ze pozniej chcialbym to wykorzystac do warzywnika.

Chcialbym poznac wasze opinie odnosnie tego pomyslu, prosze wziasc pod uwage, ze mam naprawde duzy teren i duzo odpadkow, budowa tradycyjnego kompostownika, moze byc kosztowna.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrzejbdg
50p
50p
Od: 28 mar 2013, o 16:36

Re: Duzy kompostownik

Post »

Nie wiem jak u Ciebie z dostępnością prądu i jakie to gałęzie, ale zainwestowałbym w rębak do gałęzi i je rozdrobnił i usypał pryzmę z tego. Zajmie mniej miejsca i pewnie szybciej się rozłożą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”