Oznaczanie - opisywanie roślin.Etykiety
- astrolog
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lut 2013, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Etykiety paskowe i inne
Temat trochę stary, ale podam też inne źródło, na które kiedyś trafiłem:- plantlabels-
Link usunięto, pomid.
Link usunięto, pomid.
Wszystko ma swój czas, i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem... (Księga Koheleta)
Etykiety do drzewek
Cześć. Chciałem kupić takie listki z tworzywa na których się oznacza nazwe odmiany drzewka owocowego. Nie wiem jak się to fachowo nazywa dlatego nie wiem nawet czego szukać w internecie. Ewentualnie pomysł z czego zrobić to sobie samemu ? Proszę o pomoc, dzięki.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Re: "Metryczki" do drzewek
Mam nadzieję że nie naruszę regulaminu- euroflora pl.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Dziękuję pięknie, już zamawiam
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie, etykiety.
Robiłem kiedyś sam z elastycznego tworzywa. Hurtowo tniesz paski równej długości, a potem robisz nacięcie na brzegu. Potem jeszcze trzeba wyciąć dwa rowki bliżej środka, aby było na czym zacisnąć pasek na drzewku. Takie proste etykietki nie są gorsze od fabrycznych.
Robiłem kiedyś sam z elastycznego tworzywa. Hurtowo tniesz paski równej długości, a potem robisz nacięcie na brzegu. Potem jeszcze trzeba wyciąć dwa rowki bliżej środka, aby było na czym zacisnąć pasek na drzewku. Takie proste etykietki nie są gorsze od fabrycznych.
Re: Etykiety do drzewek
A najlepiej mieć specjalny notes do spraw ogrodu. Notujemy co, kiedy i gdzie posadzone. Pamięć zawodzi, etykiety mogą się zniszczyć/zgubić. W notesie warto też notować inne ważne informacje co i kiedy robiliśmy przy roślinach (nawożenie, opryski, szczepienia)
Ale etykiety też warto mieć.
Ponieważ etykiety sprzedawane są chyba tylko w hurtowych ilościach (min. 500 szt.) robiłem ostatnio domowym sposobem z kawałka twardego tworzywa PE-HD (butelki po płynie do prania czy mydle) - pocięte na paski 2x5cm; dziurka i nawleczenie pętelki z grubej żyłki na gałąź drzewka/krzewu tak żeby się poluzowywała wraz z rozrostem a nie wrzynała w drewno po kilku latach. No i marker o dobrej trwałości.
Ale etykiety też warto mieć.
Ponieważ etykiety sprzedawane są chyba tylko w hurtowych ilościach (min. 500 szt.) robiłem ostatnio domowym sposobem z kawałka twardego tworzywa PE-HD (butelki po płynie do prania czy mydle) - pocięte na paski 2x5cm; dziurka i nawleczenie pętelki z grubej żyłki na gałąź drzewka/krzewu tak żeby się poluzowywała wraz z rozrostem a nie wrzynała w drewno po kilku latach. No i marker o dobrej trwałości.
Pozdr.
Jarek
Jarek
- astrolog
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lut 2013, o 21:13
- Kontakt:
Dlaczego akurat Tyvek? Nie rozumiem. Przecież łatwo porasta glonami itp. i brudzi się. Ładnie wygląda tylko przez pierwszy miesiąc.
Wszystko ma swój czas, i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem... (Księga Koheleta)
- Lukas99
- 100p
- Od: 22 paź 2013, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja również jestem bardziej za notesem niż etykietami. Sam prowadzę taki notes od tamtego roku jak pierwszy raz posadziłem drzewka pod sad. W nim opisuję co sadzone, kiedy, jaka odległość między drzewkami, czym nawożone, jaka cena, czy zostało palikowane itp...
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
- jacekb
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 wrz 2012, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli komuś potrzeba mniejsze ilości etykiet, to jest na forum prowadzona akcja przez jednego z kolegów.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p4970577
Parę groszy więcej, ale nie musiałem kupować 1000 szt.
Pozdrawiam.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p4970577
Parę groszy więcej, ale nie musiałem kupować 1000 szt.
Pozdrawiam.
Jacek
Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać - niż Alzheimera i zapomnieć wypić...
Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać - niż Alzheimera i zapomnieć wypić...
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Notes jest niezawodny. Ja dokumentowałem w kompie... do czasu kiedy padł mi dysk.
U kolegi Piotra ( adres w poście wyżej ) są też klipsy do szczepienia pomidorów.
U kolegi Piotra ( adres w poście wyżej ) są też klipsy do szczepienia pomidorów.
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może ma ktoś ciekawy patent na zrobienie etykietki paskowej samemu?
Doroto jest gdzieś na forum cały temat i różne forumkowe pomysły, od puszek po bezalkoholowym piwku, do butelek po napojach i kubeczków po dżogurtach
Tylko gdzie on jest ,sorki, nie pamiętam
OOO jest http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =znaczniki
Tylko gdzie on jest ,sorki, nie pamiętam
OOO jest http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =znaczniki