Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 532 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 38  
Autor Wiadomość
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 gru 2014, o 19:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4192
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Jeju, Krysiu zapomniałam :oops:

Już nadrabiam.

84. ZIELONE ŚLEDZIE

1kg zielonych śledzi

Posolić, popieprzyć, ułożyć w naczyniu. Ja kroję na mniejsze kawałeczki takie ok.2-3cm. Na wierzchu posmarować małym, pikantnym ketchupem. Można zrobić tak samo kolejne warstwy. Pomiędzy warstwy włożyć pokrojoną cebulkę.
Wszystko zalać zalewą;
1/3 szkl. cukru
3/4 szkl. oliwy
1/2 szkl. octu
Zagotować !
Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Zostawić na 4 dni. Smacznego ;:137

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


85. RYBA W SOSIE POMIDOROWYM - pychota

2 szkl. wody
6 łyżek octu
1 łyżka cukru
1 mały koncentrat pomidorowy
1 mały ketchup łagodny
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie

Wszystko razem zagotować, na końcu dodać ocet.

1 kg filetów

Filety usmażyć w cieście naleśnikowym.

Przekładać warstwami;

- ryba
- ogórek kwaszony, pokrojony w kosteczkę
- usmażoną cebulkę
- polewać zalewą

Można na dużym półmisku, ale można też warstwami do góry ;)

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 gru 2014, o 20:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25998
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Justynko co to są te zielone śledzie??? nie znam , myślałam, że to chodzi o sposób przyrządzenia, a widzę, że nie ;:oj

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 gru 2014, o 20:30 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 5896
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1
Ja w tej samej sprawie, bo nigdy nie widziałam zielonych śledzi. ;:oj Łososiowe i owszem ale zielone? ;:131

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Pozdrawiam Dorota


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krystyna2201
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 gru 2014, o 20:49 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 574
Skąd: między Wschową a Głogowem

 1 szt.
Justynko a te zielone śledzie to tylko zagotać,bo ja kiedyś robiłam ale je smażyłam przed zalaniem.
Zielone śledzie -one tak się nazywają można je smażyć,są dość tanie i są w każdym rybnym przynajmniej u mnie.

_________________
Mój przydomowy azyl


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marzena06
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 gru 2014, o 21:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3072
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Justyno zielone śledzie kupiłam w tym roku po raz pierwszy , śledzie zrobiłam w sosie pomidorowym,wcześniej panierowałam i smażyłam ,a według twojego przepisu to one są surowe czy je opiekałaś???

_________________
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 gru 2014, o 23:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4192
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Już wyjaśniam - u nas można kupić zielone śledzie w sklepie rybnym, ale też naszym wiejskim. Jutro kupię i zrobię Wam zdjęcie poglądowe ;) W tym przepisie są to surowe śledzie - potwierdzam, że po tych 4 dniach są przepyszne !

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 18 gru 2014, o 00:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4192
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Poczytajcie .... http://forum.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/forum/w,77,12009 ... dzie_.html

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
krystyna2201
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 18 gru 2014, o 11:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 574
Skąd: między Wschową a Głogowem

 1 szt.
Cześć Justynko te śledzie zalać gorącą czy wystudzoną zalewą?

_________________
Mój przydomowy azyl


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 18 gru 2014, o 12:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4192
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Wystudzoną zalewą.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 18 gru 2014, o 14:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3370
Skąd: WLKP
Rybka w pomidorach jaką podałaś u nas nazywa się ,,ryba po japońsku,,Potwierdzam,jest przepyszna :D Dzięki za przypomnienie.Co roku robię typową w pomidorach z wyrażnym smakiem słodko kwaśnym,bo długo mogą postać,nie to co ,,po grecku,,ale tym razem skusze się na mały półmisek ,,po japońsku,,W moim przepisie były jeszcze rodzynki ,z których zrezygnowałam;dzieci nie lubią..

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 18 gru 2014, o 15:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4192
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
U mnie tez nie jedzą rodzynek, tylko w serniku muszą być ;) Zielone śledzie już siedzą w słoikach, potem dodam zdjęcia.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
roma333
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 18 gru 2014, o 17:22 
Offline
100p
100p
Postów: 140
Skąd: Północna Wielkopolska

 1 szt.
Rozwinął się wątek o zielonych śledziach i może właśnie dlatego dzisiaj rzuciły mi się w oczy w sklepie rybnym. Mimo, że trochę za wcześnie to kupiłam do octu. Już zabierałam się do smażenie, ale zrobiłam sobie kawkę i siadłam do kompa, a tam czytam, że śledzie zielone moczy się na noc w wodzie i na dodatek w lodowce. Tak więc wsadziłam do miski, zalałam wodą i będą smażyć jutro odsączone na sicie i papierowym ręczniku.
W związku z tą informacją mam pytanie: Czy Ty też moczysz? Gdzieś tam pisało, że wtedy zapach przy smażeniu nie jest tak intensywny i nie trzeba cały dzień wietrzyć. Nie mam doświadczenia więc pytam.
Roma


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 18 gru 2014, o 18:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4192
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Witaj :wit Z przepisu powyżej śledzi się nie smaży, idą takie surowe, ale zapewniam po tych 4 dniach pychota. Oczywiście jeżeli ktoś lubi śledzie :wink: Można na próbę przecież zrobić z pół kg.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 18 gru 2014, o 23:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3608
Skąd: wielkopolska

 ---
Robiłam kiedyś takie śledzie bez smażenia,pyszne były.A przy smażeniu faktycznie straaaasznie śmierdzą.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 532 ]  Idź do strony nr...        1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 38  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: dzastin, elaos i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
cron
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *