Ja wpadłam do Ciebie bo pasztet chcę zrobić
Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
-
PEPSI
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7205
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś ogrodowy zamknęłaś? Już po sezonie....A u Ciebie o każdej porze roku pięknie.
Ja wpadłam do Ciebie bo pasztet chcę zrobić
I szukam czegoś....no sama wiesz. Niby zwykły pasztet, ale warto poszperać.
Ja wpadłam do Ciebie bo pasztet chcę zrobić
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Grażynko
Wyobrażam sobie jaka ta borówka do mięska wyszła Ci pyszna
Ja borówki nie robiłam, ostatnio walczyłam z żurawiną, ale to praca bardzo szybka, bo ja robię na surowo
Dorotko bardzo się cieszę, że wypróbowujesz różne przepisy i że wiele z nich przypada Tobie i Twojej rodzince do gustu
Moniś widzę, że już Justynka pomogła
Justynko
Dorotko i jak dżemik, smakuje ?
U mnie bardzo szybko znika z piwniczki, sporo podarowałam przyjaciołom, a to co pozostało rodzinka wyjada.... szczególnie lubią go do naleśników
Małgosiu kochanie ja ciągle w niedoczasie, nie bardzo mam kiedy zajrzeć i coś napisać, więc już na pewno Twój pasztecik dawno upieczony.... ale troszkę później napiszę przepis jak ja robię. Pasztet robię często, bo tak jak już wcześniej pisałam, staram się jak najrzadziej kupować wędliny, więc sama robię przeróżne dodatki do kanapek. Zawsze przygotowuję większą ilość, porcjuję w woreczki, tak na jedną blaszkę i zamrażam. Później tylko wykładam w blaszkę, do piekarnika i jest świeżutki pasztecik do kanapek
A dziś zapraszam na gorącą zupkę dniową z imbirem i grzaneczkami

Wyobrażam sobie jaka ta borówka do mięska wyszła Ci pyszna
Dorotko bardzo się cieszę, że wypróbowujesz różne przepisy i że wiele z nich przypada Tobie i Twojej rodzince do gustu
Moniś widzę, że już Justynka pomogła
Justynko
Dorotko i jak dżemik, smakuje ?
U mnie bardzo szybko znika z piwniczki, sporo podarowałam przyjaciołom, a to co pozostało rodzinka wyjada.... szczególnie lubią go do naleśników
Małgosiu kochanie ja ciągle w niedoczasie, nie bardzo mam kiedy zajrzeć i coś napisać, więc już na pewno Twój pasztecik dawno upieczony.... ale troszkę później napiszę przepis jak ja robię. Pasztet robię często, bo tak jak już wcześniej pisałam, staram się jak najrzadziej kupować wędliny, więc sama robię przeróżne dodatki do kanapek. Zawsze przygotowuję większą ilość, porcjuję w woreczki, tak na jedną blaszkę i zamrażam. Później tylko wykładam w blaszkę, do piekarnika i jest świeżutki pasztecik do kanapek
A dziś zapraszam na gorącą zupkę dniową z imbirem i grzaneczkami
-
PEPSI
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7205
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Zupkę dyniową i ja dziś miałam
Pasztet zrobiony, i też pomrożony. Ja wolę domowe wędlinki, z rodziną bywa różnie. Zwłaszcza moje dzieci są wybredne.Zuza posmakuje, ale ...tak z grzeczności raczej zje. Chociaż pasztet lubi.
A teraz piekę rogale, to znaczy czekam aż ciasto wyrośnie. Robię po raz pierwszy i poleciałam na Wyspę po pomoc, bo byłam u Ciebie ale nie znalazłam rogalikowego przepisu.
Jutro mam gości i tak sobie wymyślam menu od kilku dni .
Pasztet zrobiony, i też pomrożony. Ja wolę domowe wędlinki, z rodziną bywa różnie. Zwłaszcza moje dzieci są wybredne.Zuza posmakuje, ale ...tak z grzeczności raczej zje. Chociaż pasztet lubi.
A teraz piekę rogale, to znaczy czekam aż ciasto wyrośnie. Robię po raz pierwszy i poleciałam na Wyspę po pomoc, bo byłam u Ciebie ale nie znalazłam rogalikowego przepisu.
Jutro mam gości i tak sobie wymyślam menu od kilku dni .
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Małgosiu teraz prawdziwe szaleństwo dyniowe
więc korzystamy z dobrodziejstwa tego bogatego w witaminy warzywa na całego
Zrobiłam pokaźny gar , myślałam, że będzie na 2 dni , ale pojawili się znajomi i na jutro zostało tylko po malutkiej miseczce
Rogalików już naprawdę dawno nie robiłam..... Kiedyś robiłam takie drożdżowe topione i krucho drożdżowe.....te topione w lodowatej wodzie były przepyszne
Dzięki Tobie przypomniałam sobie o nich i na weekend zrobię . W planach był wprawdzie serniczek..... cóż.... będzie jedno i drugie 
Rogalików już naprawdę dawno nie robiłam..... Kiedyś robiłam takie drożdżowe topione i krucho drożdżowe.....te topione w lodowatej wodzie były przepyszne
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
SAŁATKA BROKUŁOWA


* brokuł ( podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić)
* 8 jaj ( ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę )
* ser feta ( pokroić w kostkę )
* puszka kukurydzy
* paczka pestek słonecznika ( uprażyć na suchej patelni)
sos
* 3 czubate łyżki majonezu, 1 mały jogurt naturalny, 4 ząbki czosnku, sól - wszystkie składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić.
Sałatkę układać warstwami
- pokrojone jajka
- brokuł
- osączona kukurydza
- ser feta
- polać sosem czosnkowym
- posypać uprażonym słonecznikiem
Polecam, pycha

* brokuł ( podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić)
* 8 jaj ( ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę )
* ser feta ( pokroić w kostkę )
* puszka kukurydzy
* paczka pestek słonecznika ( uprażyć na suchej patelni)
sos
* 3 czubate łyżki majonezu, 1 mały jogurt naturalny, 4 ząbki czosnku, sól - wszystkie składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić.
Sałatkę układać warstwami
- pokrojone jajka
- brokuł
- osączona kukurydza
- ser feta
- polać sosem czosnkowym
- posypać uprażonym słonecznikiem
Polecam, pycha
-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ja znam tylko mleczna z dynią ,ale ona nam nie smakuje.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Moni przepisu na zupkę dyniową jeszcze nie podawałam, ale już piszę
Robi się ją bardzo, bardzo prosto. Troszkę mam kłopot z napisaniem przepisu, ponieważ robię różne wersje, które troszkę różnią się składnikami i wszystkie bardzo nam smakują ...
ZUPA Z DYNI


* ok 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
* 1 marchewka, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera
* duża cebula
* 2 ziemniaki
* 2-3 ząbki czosnku
* 2-3 cm korzenia imbiru
* ostra papryka w proszku
* vegeta ( ja używam robionej w domu)
* masło do podsmażenia cebuli
* grzaneczki lub podprażone na patelni pestki dyni
* czasami wzbogacam zupkę mlekiem kokosowym, lub sokiem z pomarańczy, czasami daję do każdej miseczki łyżkę kwaśnej , gęstej śmietany, czasami serek topiony .....
Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty imbir.
Warzywa ( marchew, pietruszkę, seler) podgotować w lekko osolonej wodzie. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, dodać podsmażoną cebulkę z imbirem, uzupełnić gorącą wodą, tak, aby wszystko było dokładnie przykryte, doprawić do smaku vegetą i ostrą papryką, ugotować do miękkości. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupkę zmiksować na krem.
W miseczkach posypać podprażonymi pestkami dyni lub chrupiącymi grzankami.
Pyszna, rozgrzewająca zupka
ZUPA Z DYNI
* ok 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
* 1 marchewka, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera
* duża cebula
* 2 ziemniaki
* 2-3 ząbki czosnku
* 2-3 cm korzenia imbiru
* ostra papryka w proszku
* vegeta ( ja używam robionej w domu)
* masło do podsmażenia cebuli
* grzaneczki lub podprażone na patelni pestki dyni
* czasami wzbogacam zupkę mlekiem kokosowym, lub sokiem z pomarańczy, czasami daję do każdej miseczki łyżkę kwaśnej , gęstej śmietany, czasami serek topiony .....
Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty imbir.
Warzywa ( marchew, pietruszkę, seler) podgotować w lekko osolonej wodzie. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, dodać podsmażoną cebulkę z imbirem, uzupełnić gorącą wodą, tak, aby wszystko było dokładnie przykryte, doprawić do smaku vegetą i ostrą papryką, ugotować do miękkości. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupkę zmiksować na krem.
W miseczkach posypać podprażonymi pestkami dyni lub chrupiącymi grzankami.
Pyszna, rozgrzewająca zupka
-
edulkot
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 9885
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agnisiu
ogrodowy zamknęłaś i nie umiałam Cię odnaleźć, ale już się wpisuję żebym mogła czasami wpaść i poczytać co słychać i co pysznego gotujesz 
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 42388
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agnieszko zajrzałam do szarlotki, którą polecasz Amelci ale problem jest w tym że ja nie lubię ostatnio kokosu
Myślisz, że bez niego obeszłoby się albo może czymś go zastąpić?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Majeczko nawet nie wiesz jak ucieszyłam się widząc Twój wpis, cudownie, że czasami zaglądasz
U mnie jakoś doba wciąż zbyt krótka, brakuje czasu na wszystko, co sobie zaplanuję....nawet nie mam kiedy zdjęć cyknąć, więc bez sensu , żeby wątki były otwarte. Mam nadzieję, że wiosną będę jakaś bardziej wydajna
Marysiu kokos z powodzeniem możesz pominąć, a na jego miejsce super jest dać budyń śmietankowy. Wyjdzie fajna bezowa kołderka.... też pyszna
A może ten przepis na szarlotkę przypadnie Ci do gustu.... też pyszotka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3195570
Marysiu kokos z powodzeniem możesz pominąć, a na jego miejsce super jest dać budyń śmietankowy. Wyjdzie fajna bezowa kołderka.... też pyszna
A może ten przepis na szarlotkę przypadnie Ci do gustu.... też pyszotka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3195570
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 42388
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dziękuję Agnieszko jeszcze się zastanowię, ale na pewno będzie szarlotka 
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5310
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś przyszłam po letniej przerwie ale tutaj się wpisuję ............tam zamknięty cudny ogródek pospacerowałam sobie w ciszy i spokoju 
-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dziewczyny mam ochote na te Osie Gniazda.
Powiedzcie,na jakiej blasze je piec.Bo przeważnie bułki,rogale pieke na tej czarnej szerokiej co sa w kuchni.Ale tam jest ta polewa,to chyba na normalnej blasze na ciasto trzeba,żeby sie nie wylało.
AGUNIU-dziekuje za zupke dyniowa
Może przypadnie moim domownikom do gustu.
Moje nie osie gniazda,tylko rolsiki......może Ktoś skorzysta
DROŻDŻOWE SLIMACZKI,ROLSIKI
1 op drożdży
pół szkl cukru
1 kg mąki
200 g stopionej margaryny
4 jajka
1 szkl mleka
Drożdże wymieszać w małej ilości mleka,z odrobina cukru i mąki.Niech wyrosną.
Cukier utrzeć z jajkami.Dodać ciepłe mleko-ja od razu rozpuszczam margaryne w mleku
Dodać reszte składników.Wyrobić.Niech wyrośnie.
Nadzienie
3/4 szkl cukru
1 łyka cynamonu
85g margaryny
Utrzec wszystko razem.Masy starczy na 2 rolady.
Ciasto podzielić na 2 cżęści.Rozwałkowac jak na makowca.posmarować masą .Zostawiajac troche nie posmarowanego brzegu na końcu.Zwinąć w rolade.Kroić na plastry 1,5-2cm.Posmarować roztrzepanym jajkiem.Zostawić do wyrośnięcia.
Piec 15-17 minut.Piec na jasno złoty kolor,wtedy beda miekkie i wilgotne.Dłuższe pieczenie powoduje,że sa suche i twardsze.
Slimaczki można również smarować marmoladą,masa serową,masą makową.
Musze jeszcze spróbowac zrobić z budyniem.....
Sa pyszne i bardzo sie szybko je robi.
Powiedzcie,na jakiej blasze je piec.Bo przeważnie bułki,rogale pieke na tej czarnej szerokiej co sa w kuchni.Ale tam jest ta polewa,to chyba na normalnej blasze na ciasto trzeba,żeby sie nie wylało.
AGUNIU-dziekuje za zupke dyniowa
Moje nie osie gniazda,tylko rolsiki......może Ktoś skorzysta
DROŻDŻOWE SLIMACZKI,ROLSIKI
1 op drożdży
pół szkl cukru
1 kg mąki
200 g stopionej margaryny
4 jajka
1 szkl mleka
Drożdże wymieszać w małej ilości mleka,z odrobina cukru i mąki.Niech wyrosną.
Cukier utrzeć z jajkami.Dodać ciepłe mleko-ja od razu rozpuszczam margaryne w mleku
Nadzienie
3/4 szkl cukru
1 łyka cynamonu
85g margaryny
Utrzec wszystko razem.Masy starczy na 2 rolady.
Ciasto podzielić na 2 cżęści.Rozwałkowac jak na makowca.posmarować masą .Zostawiajac troche nie posmarowanego brzegu na końcu.Zwinąć w rolade.Kroić na plastry 1,5-2cm.Posmarować roztrzepanym jajkiem.Zostawić do wyrośnięcia.
Piec 15-17 minut.Piec na jasno złoty kolor,wtedy beda miekkie i wilgotne.Dłuższe pieczenie powoduje,że sa suche i twardsze.
Slimaczki można również smarować marmoladą,masa serową,masą makową.
Musze jeszcze spróbowac zrobić z budyniem.....
Sa pyszne i bardzo sie szybko je robi.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś, korzystam i to często
Teraz mnie naszło na Twoje ciasto jabłkowo-cynamonowe, piekłam je już i wracam do niego 
Pozdrawiam, Dorota


