Canna - Paciorecznik cz.6
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.6
a kiedy sadzicie ja w doniczki...??bo do gruntu koncem maja?? i kiedy sa dostepne w sprzedazy ?? musze dobrze zaplanowac co i kiedy, zeby czegos nie przeoczyc..
Czy karłowe odmiany można kupić normalnie w sklepach ogrodniczych?
Pytanie dość retoryczne ale ich nie spotkałam ale zależy mi

- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozana kłącza do doniczek wsadzamy w okolicach marca, niektórzy wcześniej albo później.
Kłącza dostępne są na wiosnę tak jak inne cebulowe. Wszystko stopniowo na bieżąco będzie tutaj opisane.
(Pamiętaj o poprawnej pisowni.)
Witaj wiera, tak można spotkać. Ja kupiłam na wiosnę tą w OBI http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4869715
były cztery kolory tych małych, już podrośnięte w doniczkach.
Kłącza dostępne są na wiosnę tak jak inne cebulowe. Wszystko stopniowo na bieżąco będzie tutaj opisane.
(Pamiętaj o poprawnej pisowni.)
Witaj wiera, tak można spotkać. Ja kupiłam na wiosnę tą w OBI http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4869715
były cztery kolory tych małych, już podrośnięte w doniczkach.
Wiem że zaraz nakrzyczycie na mnie że jak przeczytam wszystkie 6 części każdy po 60 podstron to znajdę odpowiedź ale może ktoś z dobrym sercem mi odpowie 
Otóż mam problem z zakwitnięciem moich cann. Nie kwitły rok temu jak i w tym roku. Canny zaczynam pędzić wcześnie - w pojemnikach w drugiej połowie maja wędrują do gruntu - mają piękne bujne liście lecz nie kwitną. W tym roku zmieniłem stanowisko na słoneczne bo czytałem że półcień może powodować że słabo kwitną - nic nie pomogło. Podlewam je sporo, wody im na pewno nie brakuje. Może przyczyna jest w nawożeniu ? Czym nawozicie, jak często ? Z góry dziękuję za każdą sugestię

Otóż mam problem z zakwitnięciem moich cann. Nie kwitły rok temu jak i w tym roku. Canny zaczynam pędzić wcześnie - w pojemnikach w drugiej połowie maja wędrują do gruntu - mają piękne bujne liście lecz nie kwitną. W tym roku zmieniłem stanowisko na słoneczne bo czytałem że półcień może powodować że słabo kwitną - nic nie pomogło. Podlewam je sporo, wody im na pewno nie brakuje. Może przyczyna jest w nawożeniu ? Czym nawozicie, jak często ? Z góry dziękuję za każdą sugestię

regulamin
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Witaj fanatic, nie przesadzaj, zawsze chętnie ktoś odpowie a lektura poprzednich wątków pozostanie dla chętnych na długie zimowe wieczory.
Jeśli liście są zdrowe i stanowisko słoneczne to może brakować im jedzonka.
Ja wsadzając do gruntu w maju daję pod spód obornik suszony a później podlewam florovitem do kwitnących.
W przyszłym roku poszukam chyba jakiegoś mocniejszego nawozu do podlewania.
Dawałeś jakiś nawóz?
Jeśli liście są zdrowe i stanowisko słoneczne to może brakować im jedzonka.
Ja wsadzając do gruntu w maju daję pod spód obornik suszony a później podlewam florovitem do kwitnących.
W przyszłym roku poszukam chyba jakiegoś mocniejszego nawozu do podlewania.
Dawałeś jakiś nawóz?
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwona dziękuję a informacje odnośnie kanny...Jeśli chodzi o pisownię postaram się poprawić...Casem a szybko piszę zanim dobrze pomyślę, a druga sprawa to częste problemy z moim komputerem, ciagle coś przestawia mi sie w ustawieniach , z języka polskiego na angielski...Komputer zakupiony był w Anglii ..Anglik nie zawsze chce po polsku pisać i uparciuch przestawia mi ustawienia...Jest na wyczrpaniu...
...

Właśnie głównie tylko azotowy we wcześniejszej fazie wzrostu, potem tylko gnojówką z pokrzyw podlewałem. Mam teraz zakupiony nawóz yara wieloskładnikowy ponoć bardzo dobry nim spróbuję w następnym roku zasilać regularnie moje canny. Czy myślicie że jeszcze w tym roku można je nawieść by poszło to w kłącza ?-Iwona- pisze: Dawałeś jakiś nawóz?
regulamin
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Nie znam się na nawozach ale wygląda mi to, że zasilałeś głównie azotem a to za mało.
Na przyszły sezon zastosuj coś do kwitnących. Ja napisałam co ja daję. Może ktoś Ci coś doradzi.
Teraz już koniec sezonu, za późno na nawożenie. Powodzenia w przyszłym sezonie, muszą zakwitnąć.
Na przyszły sezon zastosuj coś do kwitnących. Ja napisałam co ja daję. Może ktoś Ci coś doradzi.
Teraz już koniec sezonu, za późno na nawożenie. Powodzenia w przyszłym sezonie, muszą zakwitnąć.
Cześć Fanatic czy te canny które masz wcześniej ci kwitły, może taka odmiana, co nie zdążą zakwitnąć kwiaty przed końcem sezonu. Słabo nawożone też zakwitną, może nie mają dużych kwiatów , ale kwitną.
Canna Shamrock White

Canna Stuttgart

Canna Shamrock White

Canna Stuttgart

pozdrawiam Tomek
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje dwie (nie mam teraz dostępu do tabliczek z nazwami) posadzone do jednej wielkiej donicy - żóta teraz szaleje, czerwona już tylko nasiona trzyma:

Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Fanatic, a dzielisz kłącza?
Ale piękne zdjęcia pokazujecie, Tirol wymiata
ale Tropical Sunrise też niczego sobie 
Ale piękne zdjęcia pokazujecie, Tirol wymiata

Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
Moja kolejna tegoroczna siewka

kolejne zdjęcie

Przedstawiam bardzo ładną hybrydę Bogdana Polish Lady:

kolejne zdjęcie

Przedstawiam bardzo ładną hybrydę Bogdana Polish Lady:

pozdrawiam Tomek
Hej
Tomku, ja mam pytanie o stuttgarta, a mianowicie interesuje mnie gdzie go posadziłes w cieniu czy w słońcu?
Tomku, ja mam pytanie o stuttgarta, a mianowicie interesuje mnie gdzie go posadziłes w cieniu czy w słońcu?
Karłowe kanny można jeszcze teraz kupić w Leroy M. Są przecenione po 10 zł. Są żółte, różowe i czerwone.wiera pisze:Czy karłowe odmiany można kupić normalnie w sklepach ogrodniczych?