Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Re postu: Obiecane fotki sadzonek klasy Premium

Nie byłbym pomidoromaniakiem, gdybym nie zrobił coś ekonomicznie nieuzasadnionego.
Taką czynnością jest wyprodukowanie rozsady na dzień 15 Maja z widocznymi zawiązkami pomidorów.

Inspiracji do tego było kilka (nuda zimowa starego stypendysty ZUS, brak zleceń w działalności
gospodarcze, chęć przedłużenia sezonu pomidorowego).

Ale najsilniejszą potrzebę działania wywołało coroczne przeglądanie wszystkich wątków pomidorowych.
Dzięki temu z VIP-ami forum pomidorowego przeszedłem na 'TY' bez ich wiedzy.

Poniżej pokażę 5 sadzonek klasy Premium czterech odmian pomidorów.

Brandywine kupiony jako Red okazał się mieć liście ziemniaczane, a wiec nie Red - 2 sadzonki
młodsze o 6 dni od pozostałych trzech sadzonek innych odmian. Nigdy nie uprawiałem.
Obrazek

VP1 Pink King F1 - uprawiałem, u mnie odmiana wczesna, owoce -ładny wygląd, jak ze sklepu (bez skazy).
Obrazek

Beefmaster F1 - nie uprawiałem. Odmiana, o rosnącej popularności w ogródkach w okolicy Wrocławia.
Obrazek

Pomidor NN uprawiany w rodzinie mojej żony od 60 lat. W naszych rozmowach i ze znajomymi nazywamy go,
być może z lekką przesadą, 'Najsmaczniejszy Pomidor Świata'.
Obrazek
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może i premium ale jak dla mnie za wysokie,cienkie i dwa pędy, brakło by mi szklarni. Mnie urządza tylko niska i krępa rozsada, dla przykładu podam że malinowy ożarowski ma pierwsze grono na wysokości 20cm a drugie na 30cm, a to te najbardziej wyciągnięte z najwcześniejszego siewu...
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

1.Cytat skasowałam, jest niepotrzebny, wszystko jest parę postów wyżej.
Można zamiast cytować napisać: do mizuba
2.Nikt Ci kropek nie nakazuje tak robić, każdy ma wybór jak hoduje swoje sadzonki.
3.Doceń to, że ktoś w tym przypadku mizub dzieli się swoją wiedzą popartą doświadczeniem.
Moderator-jokaer.

Weź wyluzuj, to jest forum amatorskie a nie bieganie z termometrem i szacowanie sadzonek na +3 albo -4...

O 21 to sobie piwo lepiej otwórz przy częściowym zachmurzeniu...
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Kropek :wink: ;:130
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A Tobie Kropek nikt nie każe tego robić :wink: mizuba Został zapytany odnośnie swojego tunelu, to odpowiada co i jak :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Kropek, przez takich jak TY malkontentów często forumowicze tracą cenne informacje - nie zniechęcaj innych do dzielenia się doświadczeniem.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

jeśli to jest premium, z tymi pozoklymi dolnymi lisciami ;:oj - to wole moje, dopiero z kwiatami ;:7 Za to krepe, bez zadnych zmian na jakichkolwiek lisciach - podlewane wg porad forumowicz i trzymane w kubkach na polnocnym, chlodnym oknie :)
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Przecież to nie są sadzonki,tylko dorosłe krzaki.Bardzo dobrze robisz,że je pokazujesz.Te liście najstarsze mają prawo zżółknąć.Łatwo jest krytykować,gorzej z poradami.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p

Post »

Oczywiscie, ze maja prawo zolknac. Nie jest to jednak powod do chwalenia sie tylko zastanowienia sie, ze jednak cos nie tak, ze premium tak nie wyglada.....

Nie nazywajmy ich tez w takim razie premium sadzonki tylko krzaki pomidora.....Takie to ma 99% tu piszacych, tylko moze nie w maju ale za miesiac.... ;:3

ps. Porady, zeby nie bylo, ze tylko krytykuje:
Moj Pink King siany w polowie marca, wsadzony do docelowej donicy wczoraj. Ma dwa pierwsze kwiaty i ani jednego (podkreslam - ani jednego) pozloklego liscia!. Stal od miesiaca na polnocnym oknie w sypialni, w kubku 0,5 l. Podlewany norweskim prawie odpowiednikiem Florovitu. Jak widzisz, to sa moje porady...
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na str.40 tego wątku mizuba napisał m/n:

P: Czy jest możliwe, w tym tunelu i w warunkach okolic Wrocławia, przygotowanie rozsady
w klasie jakości 'Premium' i 'Bardzo dobrej'?
O: Osiągnięcie klasy 'Premium' bez dodatkowego naświetlania i grzania nie jest możliwe,
a więc jest to przedsięwzięcie całkowicie ekonomiczne nieopłacalne. Klasę jakości 'Bardzo dobra'
uzyskiwałem przez dziesiątki lat bez problemów i bez dodatkowego grzania. Siew 3 marca, do tunelu
4,5 Marca - daje to sumarycznie 73 dni (10 tygodni i 3 dni) od siewu do wysadzenia w pole.
Każda sadzonka dysponowała areałem ok. 600 cm kwadratowych (24x24 cm).

P: Dlaczego nie wyprodukowano w tym sezonie sadzonek w klasie jakości 'Bardzo dobra'?
O: Bo jestem nie asertywnym człowiekiem. Od kilku lat zamieniłem jakość na ilość.
Zrobiłem to wychodząc naprzeciw oczekiwaniom moich bliskich kolegów (przyjaciół) na
coroczny prezent w postaci doskonale zahartowanej rozsady.
Jak mówi stare przysłowie 'Cygan dla towarzystwa dał się powiesić'.

To jest Jego własna klasyfikacja pomidorów.I nic nam do tego jak swoje sadzonki nazywa.My możemy mieć super,albo do kitu.

noriska!

Możesz nam pokazać swoje pomidorki?
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p

Post »

Ja uwazam, ze w tym roku mam sadzonki * klasy premium (krepe, bez pozolklych lisci, wiekszosc juz z dobrze wyksztalconymi, faza - tuz przed kwietnieciem, kwiatami), bez doswietlania, za to wg przepisu forumowicz. Siane ok 15 marca.....trzymane w kubkach 0,5 l w chlodnym pokoju z polnocnym oknem, podlewane nawozem ....
Tanio i najwyzsza jakosc!

* to co pokazuje na swoich zdjeciach mizuba to krzaki a nie sadzonki
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p

Post »

Maraga pisze:Na str.40 tego wątku mizuba napisał m/n:

noriska!

Możesz nam pokazać swoje pomidorki?
Nie obiecuje, bo masa innych obowiazkow (w tym najwazniejsze treningi rowerowe), ale postaram sie....
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Kochani, nie zapędzajcie się. Prawda jest gdzieś pewnie pośrodku - mizuba w sposób klarowny, jasny przedstawił swój sposób produkcji rozsad, i to mu się chwali ;:215
Natomiast nie tylko noriska ma pewne zastrzeżenia do tej prezentacji, do formy, kropek i ja też :wink: nie jest to przecież powód do sporów, niech każdy wyciągnie swoje wnioski. Ja z mizubąnie wchodzę już w polemikę, drażni mnie jego mentorski ton, ale szanuję fakt, że dzieli się swoją cenną wiedzą.
Jak wrócę do domu, przekażę moim nie wysadzonym jeszcze maluchom, że są wielkie i w klasie premium ;:108 ;:306 najważniejsze że moje ;:215
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p

Post »

Pelna zgoda z tysonka - moje sa najlepsze.

Mnie tez troche irytuje mentorski ton...bo za chwile okazuje, sobie to nie do konca tak.... :lol: Co do krzakow z pomidorami juz w marcu lub w kwietniu - jest tu juz taki uzytkownik na forum (nie pamietam niku :oops: ). Ale on od poczatku wyraznie opisuje, ze doswietla, ze to i tamto....A tu najpierw, ze w tunelu a potem ze jendak nie jeśli sie chce jakosc....

Problem w tym zageszczonym ile sie da przez mizube, opisie jak on to robi, jest to, ze nie jest to taki prosty i klarowny opis jak forumowicz:
siac jak najpozniej! Czasami nawet na poczatku kwietnia jak nie masz warunkow (za cieplo)
pikowac w fazie liscieni jeśli wyciagiete
do kubkow
podlewac wodnym nawozem.
Najwazniejsze - Postawic w chlodnym i jasnym miejscu i dac im swiety spokoj az do wysadzenia ;:333
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tysonka!

Każdy z nas może tutaj wyrazić swoje poglądy.I pokazać efekty swoich poczynań.
Tak jak wcześniej napisałam krytyków wielu, tylko mało udzielających porad.
To takie moje zdanie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”