To co najlepsze - szarotka w kuchni
- marzena06
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3064
 - Od: 4 cze 2008, o 22:01
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: wielkopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I na sosy też  
			
			
									
						
										
						- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ok, do Świąt jest jeszcze czas to może przepisy okażą się pomocne. 
Pasztet (przepis podstawowy)
1,5 kg łopatki
6 jajek
1/2 szkl bułki tartej
3 łyżki ostrej musztardy
sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo potrzebujemy:
100g suszonej żurawiny
duża cebula
250g pieczarek
4 ugotowane na twardo jajka
Mięso zmielić, wyrobić jak na kotlety mielone. Podzielić na 3 części.
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, przesmażyć na oleju aż odparuje cały płyn, posolić. Zmielić dodać do 1 części mięsa, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z folią aluminiową.
Do 2 części mięsa dodać żurawinę, wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Połowę 3 części wyłożyć na blaszkę, ułożyć jajka pokrojone na połówki, przykryć resztą mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1808C. Piec około 1 godz 15min..
Sos tzatziki
Duży świeży ogórek
4 ząbki czosnku
jogurt bałkański
sól, pieprz
Ogórek obrać , zetrzeć na tarce jarzynowej posypać solą odstawić na 10min. Odcedzić płyn dodać jogurt drobno posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku, wymieszać.
Sos tatarski
4 korniszony
kilka marynowanych grzybków
cebula
majonez
sól, pieprz do smaku
Korniszony, cebulę, grzybki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar płynu, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.
Sos chrzanowy
Mały słoik chrzanu
200g gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku.
Mam nadzieję, że będzie smakować.
			
			
									
						
							Pasztet (przepis podstawowy)
1,5 kg łopatki
6 jajek
1/2 szkl bułki tartej
3 łyżki ostrej musztardy
sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo potrzebujemy:
100g suszonej żurawiny
duża cebula
250g pieczarek
4 ugotowane na twardo jajka
Mięso zmielić, wyrobić jak na kotlety mielone. Podzielić na 3 części.
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, przesmażyć na oleju aż odparuje cały płyn, posolić. Zmielić dodać do 1 części mięsa, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z folią aluminiową.
Do 2 części mięsa dodać żurawinę, wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Połowę 3 części wyłożyć na blaszkę, ułożyć jajka pokrojone na połówki, przykryć resztą mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1808C. Piec około 1 godz 15min..
Sos tzatziki
Duży świeży ogórek
4 ząbki czosnku
jogurt bałkański
sól, pieprz
Ogórek obrać , zetrzeć na tarce jarzynowej posypać solą odstawić na 10min. Odcedzić płyn dodać jogurt drobno posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku, wymieszać.
Sos tatarski
4 korniszony
kilka marynowanych grzybków
cebula
majonez
sól, pieprz do smaku
Korniszony, cebulę, grzybki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar płynu, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.
Sos chrzanowy
Mały słoik chrzanu
200g gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku.
Mam nadzieję, że będzie smakować.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ann_30
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1159
 - Od: 7 mar 2012, o 10:36
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dziękuję bardzo za przepisy 
 Na pewno pasztety zagoszczą na moim świątecznym stole.Mąż jak zobaczył zdjęcia to stwierdził,że muszę upiec bo wygląda smakowicie (jak to facet-wzrokowiec) i już popędził z listą zakupów do sklepu 
			
			
									
						
										
						- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- marzena06
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3064
 - Od: 4 cze 2008, o 22:01
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: wielkopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I jak zwykle poproszę o przepis 
			
			
									
						
										
						- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jamajka
Biszkopt
5 jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa
0,5l śmietanki kremówki
200g serka homogenizowanego, waniliowego
4łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl mleka
1kg bananów
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe
mały słoik dżemu (smak dowolny)
1/2szkl likieru Malibu do nasączenia biszkoptu
polewa lub starta czekolada do posypania
Galaretki rozpuszczamy w 5 szkl wrzątku.
Biszkopt
Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy sypkie produkty i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy lub formy 35x25cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 30 min.
Biszkopt przecinamy na połowę, nasączamy likierem i smarujemy cienko dżemem. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, banany kroimy na pół, nacieramy sokiem z cytryny, układamy na biszkopcie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na 20min do lodówki.
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w mleku.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę dodajemy na chwilę przed wylaniem jej na galaretkę.
Na galaretkę wykładamy 3/4 masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem nasączonym likierem, wykładamy resztę masy i posypujemy czekoladą lub robimy polewę. Ciasto schładzamy przez 2 godziny.
Wczoraj upiekłam drożdżówkę z własnym rabarbarem.
 
 
			
			
									
						
							Biszkopt
5 jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa
0,5l śmietanki kremówki
200g serka homogenizowanego, waniliowego
4łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl mleka
1kg bananów
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe
mały słoik dżemu (smak dowolny)
1/2szkl likieru Malibu do nasączenia biszkoptu
polewa lub starta czekolada do posypania
Galaretki rozpuszczamy w 5 szkl wrzątku.
Biszkopt
Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy sypkie produkty i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy lub formy 35x25cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 30 min.
Biszkopt przecinamy na połowę, nasączamy likierem i smarujemy cienko dżemem. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, banany kroimy na pół, nacieramy sokiem z cytryny, układamy na biszkopcie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na 20min do lodówki.
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w mleku.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę dodajemy na chwilę przed wylaniem jej na galaretkę.
Na galaretkę wykładamy 3/4 masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem nasączonym likierem, wykładamy resztę masy i posypujemy czekoladą lub robimy polewę. Ciasto schładzamy przez 2 godziny.
Wczoraj upiekłam drożdżówkę z własnym rabarbarem.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				BettyWP
 - 100p

 - Posty: 180
 - Od: 27 kwie 2012, o 12:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Łubianka k. Torunia
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Drożdżówka wygląda smakowicie 
 . 
Dorotko, masz piękny rabarbar. Swój wysiewałam i miał być malinowy, ale nijak nie chce przybrać malinowego koloru
.
			
			
									
						
							Dorotko, masz piękny rabarbar. Swój wysiewałam i miał być malinowy, ale nijak nie chce przybrać malinowego koloru
pozdrawiam Beata
			
						- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Beatko, ten na placku to jest mój bardzo stary rabarbar, jest czerwony.  Mam z zeszłorocznych siewów młode malinowego i są naprawdę malinowe. Niestety w tym roku jeszcze nie do degustacji, ale ładnie rosną i bardzo mnie cieszą. Ten staruszek w tym roku przeszedł sam siebie, takich grubasów jeszcze od niego nie miałam. Niektóre mają 12cm obwodu.
			
			
									
						
							Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zapraszam do wypróbowania przepisów. wszystkie sprawdzone wielokrotnie. 
 
U mnie dziś na słodko: czekoladowy duet i ciasto cytrynowe - dzieła mojego znudzonego syna:
 
 
 
W piekarniku siedzi sernik -to już moja robota.
			
			
									
						
							U mnie dziś na słodko: czekoladowy duet i ciasto cytrynowe - dzieła mojego znudzonego syna:


W piekarniku siedzi sernik -to już moja robota.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				Monika79
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 956
 - Od: 16 kwie 2012, o 16:50
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Już mi ślinka leci.....
O przepisik poproszę
- slila1
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 6441
 - Od: 18 maja 2009, o 19:05
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Cieszyn
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A mnie zaciekawił czekoladowy duet i jeżeli można, to poproszę o przepis.
			
			
									
						
										
						- marzena06
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3064
 - Od: 4 cze 2008, o 22:01
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: wielkopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko ty jesteś głównym motorem napędzającym mnie do pieczenia cist ,M zachwycony no i cała reszta towarzystwa 
 
			
			
									
						
										
						
- 
				Yoannak
 - 500p

 - Posty: 607
 - Od: 2 kwie 2011, o 22:23
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: prawie Wrocław
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jak ja Wam zazdroszczę że macie dla kogo piec. Ja mogłabym upiec ciasto składające się z jednego kawałka 
, ale po takie łatwiej pójść do cukierni 
.
			
			
									
						
							Joasia
			
						- ewa2204
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1515
 - Od: 2 kwie 2009, o 22:02
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Joasiu, ja też jestem sama, ale piekę od czasu do czasu i częstuję moje wnuczki lub koleżanki. Zabieram na działkę do wspólnej kawki lub herbatki z sąsiadką działkową.
A np. drożdżowe z owocami czy chlebek bananowy - mrożę. I jak mi się nie chce piec - to mam jak znalazł. Spróbuj może to dobry sposób.
Ja zaczęłam gotować fajne potrawy (np.na obiadki rodzinne lub imprezki) i piec właśnie dzięki forumowym przepisom
  
			
			
									
						
							A np. drożdżowe z owocami czy chlebek bananowy - mrożę. I jak mi się nie chce piec - to mam jak znalazł. Spróbuj może to dobry sposób.
Ja zaczęłam gotować fajne potrawy (np.na obiadki rodzinne lub imprezki) i piec właśnie dzięki forumowym przepisom
Ewa
Coś Wam opowiem
			
						Coś Wam opowiem


 
		
