To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Te koszyczki piękne. W dodatku jadalne. Cuda.
Joasiu przepis na ciasteczka wg życzenia.
Ciasteczka z białek
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek
20 dag gorzkiej czekolady
20 dag cukru pudru
20 dag masła
1 łyżka miodu
polewa czekoladowa
marmolada
Stopić masło aż nabierze orzechowego koloru. Czekoladę rozpuścić z miodem. Białka ubić ze szczyptą soli, połączyć mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać do piany. Wlać ciepłe masło i czekoladę. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wstawić na godzinę do lodówki. Z ciasta formować łyżką podłużne ciasteczka, piec w piekarniku nagrzanym do 180* C około 20 min. Połączyć po 2 marmoladą, zanurzać w polewie. Są bardzo mięciutkie.
Joasiu przepis na ciasteczka wg życzenia.
Ciasteczka z białek
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek
20 dag gorzkiej czekolady
20 dag cukru pudru
20 dag masła
1 łyżka miodu
polewa czekoladowa
marmolada
Stopić masło aż nabierze orzechowego koloru. Czekoladę rozpuścić z miodem. Białka ubić ze szczyptą soli, połączyć mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać do piany. Wlać ciepłe masło i czekoladę. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wstawić na godzinę do lodówki. Z ciasta formować łyżką podłużne ciasteczka, piec w piekarniku nagrzanym do 180* C około 20 min. Połączyć po 2 marmoladą, zanurzać w polewie. Są bardzo mięciutkie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Frodo1
- 500p
- Posty: 526
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Znalazłam inspirację kuchenną w tym wątku
dzięki za ciekawe przepisy
dzięki za ciekawe przepisy
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Świąteczne pasztety:
Z żurawiną, drugi z jajkiem, trzeci z pieczarkami:
Do tego będzie kilka sosów, z chrzanem tatarski, czosnkowy, tzatziki.
Z żurawiną, drugi z jajkiem, trzeci z pieczarkami:
Do tego będzie kilka sosów, z chrzanem tatarski, czosnkowy, tzatziki.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Można prosić o przepisy na pasztety.Może jeszcze zdążę zrobić na święta
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I na sosy też
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ok, do Świąt jest jeszcze czas to może przepisy okażą się pomocne.
Pasztet (przepis podstawowy)
1,5 kg łopatki
6 jajek
1/2 szkl bułki tartej
3 łyżki ostrej musztardy
sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo potrzebujemy:
100g suszonej żurawiny
duża cebula
250g pieczarek
4 ugotowane na twardo jajka
Mięso zmielić, wyrobić jak na kotlety mielone. Podzielić na 3 części.
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, przesmażyć na oleju aż odparuje cały płyn, posolić. Zmielić dodać do 1 części mięsa, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z folią aluminiową.
Do 2 części mięsa dodać żurawinę, wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Połowę 3 części wyłożyć na blaszkę, ułożyć jajka pokrojone na połówki, przykryć resztą mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1808C. Piec około 1 godz 15min..
Sos tzatziki
Duży świeży ogórek
4 ząbki czosnku
jogurt bałkański
sól, pieprz
Ogórek obrać , zetrzeć na tarce jarzynowej posypać solą odstawić na 10min. Odcedzić płyn dodać jogurt drobno posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku, wymieszać.
Sos tatarski
4 korniszony
kilka marynowanych grzybków
cebula
majonez
sól, pieprz do smaku
Korniszony, cebulę, grzybki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar płynu, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.
Sos chrzanowy
Mały słoik chrzanu
200g gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku.
Mam nadzieję, że będzie smakować.
Pasztet (przepis podstawowy)
1,5 kg łopatki
6 jajek
1/2 szkl bułki tartej
3 łyżki ostrej musztardy
sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo potrzebujemy:
100g suszonej żurawiny
duża cebula
250g pieczarek
4 ugotowane na twardo jajka
Mięso zmielić, wyrobić jak na kotlety mielone. Podzielić na 3 części.
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, przesmażyć na oleju aż odparuje cały płyn, posolić. Zmielić dodać do 1 części mięsa, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z folią aluminiową.
Do 2 części mięsa dodać żurawinę, wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Połowę 3 części wyłożyć na blaszkę, ułożyć jajka pokrojone na połówki, przykryć resztą mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1808C. Piec około 1 godz 15min..
Sos tzatziki
Duży świeży ogórek
4 ząbki czosnku
jogurt bałkański
sól, pieprz
Ogórek obrać , zetrzeć na tarce jarzynowej posypać solą odstawić na 10min. Odcedzić płyn dodać jogurt drobno posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku, wymieszać.
Sos tatarski
4 korniszony
kilka marynowanych grzybków
cebula
majonez
sól, pieprz do smaku
Korniszony, cebulę, grzybki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar płynu, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.
Sos chrzanowy
Mały słoik chrzanu
200g gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku.
Mam nadzieję, że będzie smakować.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dziękuję bardzo za przepisy Na pewno pasztety zagoszczą na moim świątecznym stole.Mąż jak zobaczył zdjęcia to stwierdził,że muszę upiec bo wygląda smakowicie (jak to facet-wzrokowiec) i już popędził z listą zakupów do sklepu
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I jak zwykle poproszę o przepis
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jamajka
Biszkopt
5 jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa
0,5l śmietanki kremówki
200g serka homogenizowanego, waniliowego
4łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl mleka
1kg bananów
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe
mały słoik dżemu (smak dowolny)
1/2szkl likieru Malibu do nasączenia biszkoptu
polewa lub starta czekolada do posypania
Galaretki rozpuszczamy w 5 szkl wrzątku.
Biszkopt
Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy sypkie produkty i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy lub formy 35x25cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 30 min.
Biszkopt przecinamy na połowę, nasączamy likierem i smarujemy cienko dżemem. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, banany kroimy na pół, nacieramy sokiem z cytryny, układamy na biszkopcie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na 20min do lodówki.
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w mleku.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę dodajemy na chwilę przed wylaniem jej na galaretkę.
Na galaretkę wykładamy 3/4 masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem nasączonym likierem, wykładamy resztę masy i posypujemy czekoladą lub robimy polewę. Ciasto schładzamy przez 2 godziny.
Wczoraj upiekłam drożdżówkę z własnym rabarbarem.
Biszkopt
5 jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa
0,5l śmietanki kremówki
200g serka homogenizowanego, waniliowego
4łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl mleka
1kg bananów
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe
mały słoik dżemu (smak dowolny)
1/2szkl likieru Malibu do nasączenia biszkoptu
polewa lub starta czekolada do posypania
Galaretki rozpuszczamy w 5 szkl wrzątku.
Biszkopt
Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy sypkie produkty i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy lub formy 35x25cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 30 min.
Biszkopt przecinamy na połowę, nasączamy likierem i smarujemy cienko dżemem. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, banany kroimy na pół, nacieramy sokiem z cytryny, układamy na biszkopcie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na 20min do lodówki.
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w mleku.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę dodajemy na chwilę przed wylaniem jej na galaretkę.
Na galaretkę wykładamy 3/4 masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem nasączonym likierem, wykładamy resztę masy i posypujemy czekoladą lub robimy polewę. Ciasto schładzamy przez 2 godziny.
Wczoraj upiekłam drożdżówkę z własnym rabarbarem.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Posty: 180
- Od: 27 kwie 2012, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łubianka k. Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Drożdżówka wygląda smakowicie .
Dorotko, masz piękny rabarbar. Swój wysiewałam i miał być malinowy, ale nijak nie chce przybrać malinowego koloru .
Dorotko, masz piękny rabarbar. Swój wysiewałam i miał być malinowy, ale nijak nie chce przybrać malinowego koloru .
pozdrawiam Beata
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Beatko, ten na placku to jest mój bardzo stary rabarbar, jest czerwony. Mam z zeszłorocznych siewów młode malinowego i są naprawdę malinowe. Niestety w tym roku jeszcze nie do degustacji, ale ładnie rosną i bardzo mnie cieszą. Ten staruszek w tym roku przeszedł sam siebie, takich grubasów jeszcze od niego nie miałam. Niektóre mają 12cm obwodu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim