To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Zbliża się Wielkanoc.Oto jakie koszyczki na święconkę ;:oj proponowano na targu w minioną sobotę w cenie 25 zł. ;:145
Obrazek Obrazek
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Te koszyczki piękne. W dodatku jadalne. ;:oj Cuda. ;:167

Joasiu przepis na ciasteczka wg życzenia. :wit

Ciasteczka z białek

2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek
20 dag gorzkiej czekolady
20 dag cukru pudru
20 dag masła
1 łyżka miodu
polewa czekoladowa
marmolada

Stopić masło aż nabierze orzechowego koloru. Czekoladę rozpuścić z miodem. Białka ubić ze szczyptą soli, połączyć mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać do piany. Wlać ciepłe masło i czekoladę. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wstawić na godzinę do lodówki. Z ciasta formować łyżką podłużne ciasteczka, piec w piekarniku nagrzanym do 180* C około 20 min. Połączyć po 2 marmoladą, zanurzać w polewie. Są bardzo mięciutkie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Posty: 526
Od: 31 lip 2013, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Znalazłam inspirację kuchenną w tym wątku :D
dzięki za ciekawe przepisy :)
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Świąteczne pasztety:
Z żurawiną, drugi z jajkiem, trzeci z pieczarkami:

Obrazek

Do tego będzie kilka sosów, z chrzanem tatarski, czosnkowy, tzatziki.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1159
Od: 7 mar 2012, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Można prosić o przepisy na pasztety.Może jeszcze zdążę zrobić na święta ;:65
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3072
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

I na sosy też :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ok, do Świąt jest jeszcze czas to może przepisy okażą się pomocne.

Pasztet (przepis podstawowy)
1,5 kg łopatki
6 jajek
1/2 szkl bułki tartej
3 łyżki ostrej musztardy
sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo potrzebujemy:

100g suszonej żurawiny
duża cebula
250g pieczarek
4 ugotowane na twardo jajka

Mięso zmielić, wyrobić jak na kotlety mielone. Podzielić na 3 części.
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, przesmażyć na oleju aż odparuje cały płyn, posolić. Zmielić dodać do 1 części mięsa, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z folią aluminiową.
Do 2 części mięsa dodać żurawinę, wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Połowę 3 części wyłożyć na blaszkę, ułożyć jajka pokrojone na połówki, przykryć resztą mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1808C. Piec około 1 godz 15min..

Sos tzatziki

Duży świeży ogórek
4 ząbki czosnku
jogurt bałkański
sól, pieprz
Ogórek obrać , zetrzeć na tarce jarzynowej posypać solą odstawić na 10min. Odcedzić płyn dodać jogurt drobno posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku, wymieszać.

Sos tatarski
4 korniszony
kilka marynowanych grzybków
cebula
majonez
sól, pieprz do smaku
Korniszony, cebulę, grzybki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar płynu, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.

Sos chrzanowy
Mały słoik chrzanu
200g gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku.

Mam nadzieję, że będzie smakować.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1159
Od: 7 mar 2012, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dziękuję bardzo za przepisy ;:196 Na pewno pasztety zagoszczą na moim świątecznym stole.Mąż jak zobaczył zdjęcia to stwierdził,że muszę upiec bo wygląda smakowicie (jak to facet-wzrokowiec) i już popędził z listą zakupów do sklepu ;:306
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dziś na słodko:
Jamajka:

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3072
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

I jak zwykle poproszę o przepis :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Jamajka

Biszkopt
5 jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa
0,5l śmietanki kremówki
200g serka homogenizowanego, waniliowego
4łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl mleka
1kg bananów
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe
mały słoik dżemu (smak dowolny)
1/2szkl likieru Malibu do nasączenia biszkoptu
polewa lub starta czekolada do posypania

Galaretki rozpuszczamy w 5 szkl wrzątku.

Biszkopt
Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy sypkie produkty i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy lub formy 35x25cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 30 min.

Biszkopt przecinamy na połowę, nasączamy likierem i smarujemy cienko dżemem. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, banany kroimy na pół, nacieramy sokiem z cytryny, układamy na biszkopcie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na 20min do lodówki.

Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w mleku.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę dodajemy na chwilę przed wylaniem jej na galaretkę.

Na galaretkę wykładamy 3/4 masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem nasączonym likierem, wykładamy resztę masy i posypujemy czekoladą lub robimy polewę. Ciasto schładzamy przez 2 godziny.


Wczoraj upiekłam drożdżówkę z własnym rabarbarem. ;:333




Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
BettyWP
100p
100p
Posty: 180
Od: 27 kwie 2012, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łubianka k. Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Drożdżówka wygląda smakowicie ;:3 .

Dorotko, masz piękny rabarbar. Swój wysiewałam i miał być malinowy, ale nijak nie chce przybrać malinowego koloru :(.
pozdrawiam Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Beatko, ten na placku to jest mój bardzo stary rabarbar, jest czerwony. Mam z zeszłorocznych siewów młode malinowego i są naprawdę malinowe. Niestety w tym roku jeszcze nie do degustacji, ale ładnie rosną i bardzo mnie cieszą. Ten staruszek w tym roku przeszedł sam siebie, takich grubasów jeszcze od niego nie miałam. Niektóre mają 12cm obwodu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”