Najbardziej pachnące kwiaty
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Najbardziej zapachowe kwiaty
No ale czym te liście barbuli pachną? no proooszę... nigdy jej nie wąchałam...
Pozdrawiam, Ilona
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 18:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla mnie po roztarciu liście barbuli mają w sobie coś z lawendy i ziół.
I ja dopisze kwiatowe pachnidełka
rezeda wonna
nasturcja
jak ktoś lubi aksamitka
bratek
pysznogłówka
i chyba najbardziej intensywny zapach ma cesarska korona ale nie lubiany chyba
rezeda wonna
nasturcja
jak ktoś lubi aksamitka
bratek
pysznogłówka
i chyba najbardziej intensywny zapach ma cesarska korona ale nie lubiany chyba
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
A o maciejce było ?
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj było, było ale nikt nie powiedział, że nie można się powtarzać. Maciejka jest cudowna.
Dziękuję mooniczek za przybliżenie zapachu liści barbuli. Brzmi to bardzo atrakcyjnie, może postaram się o tę roślinę?
Dziękuję mooniczek za przybliżenie zapachu liści barbuli. Brzmi to bardzo atrakcyjnie, może postaram się o tę roślinę?
Pozdrawiam, Ilona
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Maciejka , narcyze , bez i piwonia to zapachy przywołujące czasy mojego dzieciństwa i mają w moim sercu szczególne miejsce . Dla mnie to najpiękniejsze zapachy kwiatów .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Od siebie dodam intensywnie pachnącą glicynie tj. Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji' i bodajże 'Shiro Kapitan'. Ponadto azalie - akurat wczoraj kupiłem odm. 'Golden Eagle' i nadal nie mogę się nacieszyć zapachem
Ja również lubię wszystkie zapachy kwiatów i roślin, każdy jest inny i można wybrać swój ulubiony. A zapach trawy świeżo skoszonej lub powietrza po burzy (wspomnianych przez Was) - ach, rozmarzyłam się.
Ale w ostatnim sezonie na mojej działce zapachy zostały zdecydowanie zdominowane przez lilie. Pachniały obłędnie.
Ale w ostatnim sezonie na mojej działce zapachy zostały zdecydowanie zdominowane przez lilie. Pachniały obłędnie.
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pysznogłówka pięknie pachnie szczególnie gdy rośnie obok ambrowca...
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Przepraszam bardzo ale tak to możemy wymieniać wszystkie kwiaty ,drzewa krzewy ,czy może zadający to pytanie nie miał na myśli zapachu który czujemy przechodząc obok , bo wąchając pod nosem każda roślina wydziela zapach .piękny zapach unosi się o poranku od kwitnącego rzepaku , ten kto miał okazję to poczuć ,potwierdzi że to cudowny roznoszacy się o po całej okolicy .Bardzo piękny zapach czułam ja i moi goście ,ilekroć przechodzili koło częśći ogródka gdzie królowały heliotropy i floksy , oraz przechodząc pod pergolą obrosnietą clematisem Betti Corning , każdy cofał się próbując ustalić co tak pięknie pachnie .No i oczywiscie lilaki ,szczególnie rano i wieczorem ,ale ja mam duże drzewa ,wielkość też ma znaczenie a, nie zapominajmy o jasmine . Pozostale pachną jeśli się pochylimy i powąchamy .Ale to jest oczywiscie moje subiektywne zdanie
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
U mnie w ogrodzie zawsze pachną a raczej wydzielają silne urzekające zapachy w czasie kwitnienia:
Runianka Japońska,Jaśminowiec,Wiciokrzew pomorski 'Serotina' ,Funkia babkolistna,Jarząb pospolity,Robinia akacjowa,Goździk pierzasty...nie trzeba się nachylać nad kwiatami by poczuć ich wspaniałą woń
Runianka Japońska,Jaśminowiec,Wiciokrzew pomorski 'Serotina' ,Funkia babkolistna,Jarząb pospolity,Robinia akacjowa,Goździk pierzasty...nie trzeba się nachylać nad kwiatami by poczuć ich wspaniałą woń
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Chociaż jestem miłośnikiem lilii to na pierwszym miejscu stawiam funkie. Jest spora grupa odmian, których kwiaty pachną.
Upojna, delikatna, ekscytująca woń, która nie ma sobie równych - to balsam dla zmysłów i duszy.
Pachnące : Fragrant Bouquet i Fried Bananas
Noo, może jeszcze lipa i akacja mogą mnie powalić.
Upojna, delikatna, ekscytująca woń, która nie ma sobie równych - to balsam dla zmysłów i duszy.
Pachnące : Fragrant Bouquet i Fried Bananas
Noo, może jeszcze lipa i akacja mogą mnie powalić.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Akacje, lipy, tak, tak i młody las sosnowy, szczególnie początek maja, kiedy lepkie od żywicy pędy wygrzewają się w słoneczku
Pozdrawiam Eugenia