
Składniki:
ok. 400g mięsa wieprzowego (od szynki lub z łopatki), pokrojonego w cienkie paseczki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
czubata łyżeczka startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku, posiekane
1 strączek chili, posiekany
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
szczypta przyprawy curry
sól i pieprz do smaku
1-2 łodygi selera naciowego, pokrojone w półcentymetrowe plasterki
1 marchewka pokrojona w słupki
1/2 cukinii pokrojonej w półplasterki
1/2 papryki słodkiej, pokrojonej w paseczki
garść strączków młodego groszku, przekrojonych na pół
garść pokrojonej kapusty pekińskiej
2-3 łyżki oleju do smażenia
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ew. 1/2 szklanki bulionu lub wody (jeśli potrzeba)
Wykonanie:
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić imbir, chili, czosnek i curry, szybko przemieszać i od razu dodać cebulę, po chwili pokrojone mięso i sos sojowy. Kiedy się podsmaży wrzucić kolejno warzywa, zaczynając od najtwardszych: seler, marchewkę i paprykę i groszek, po ok. 2 minutach dodać cukinię i kapustę. Można dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu, jeśli płynu jest zbyt mało. Trzymać na średnim ogniu ok. 1-2 minut, aż warzywa się podduszą, ale nie rozgotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić powstały sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z ryżem na sypko.
Smacznego
