To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko,dziękuję za przepis.
Dzisiaj zrobiłam rogaliki z Twojego przepisu.Ale nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić .A tak pięknie wyglądały...Tylko najmłodszej córci na jutro do przedszkola na śniadanko zdążyłam przemycić.
Nic nie mówiłam,że z nowego przepisu.Tylko zapytałam -chyba takie jak zawsze-to wszyscy chórem stwierdzili ,że inne bo takie mięciutkie.Więc przepis juz na stałe wpisany w zeszyt
Dziękuję dorotko za super przepisy.
Dzisiaj zrobiłam rogaliki z Twojego przepisu.Ale nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić .A tak pięknie wyglądały...Tylko najmłodszej córci na jutro do przedszkola na śniadanko zdążyłam przemycić.
Nic nie mówiłam,że z nowego przepisu.Tylko zapytałam -chyba takie jak zawsze-to wszyscy chórem stwierdzili ,że inne bo takie mięciutkie.Więc przepis juz na stałe wpisany w zeszyt
Dziękuję dorotko za super przepisy.
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kobieto kocham Ciebie i Twoje przepisy .Krokiety z kapusta i pieczarkami jadł nawet mój wybredny małżonek .Och żeby On tak jeszcze jadł paprykę
Ciastka serowe znikają zaraz jak je upiekę, a rogaliki wyrosły cudnie i są takie mięciutkie .
Wyskakuj z przepisów Kobieto
Ciastka serowe znikają zaraz jak je upiekę, a rogaliki wyrosły cudnie i są takie mięciutkie .
Wyskakuj z przepisów Kobieto
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
kaLo tak masz rację szczypta soli do wszystkich pieczonych ciast i kremów ,a nawet do polewy czekoladowej,natomiast do mięs dodaję się szczyptę cukru.kaLo pisze:Każde słodkie ciasto trzeba odrobinę posolić bo sól wzmacnia i "zaokrągla" słodki smak.
Dorotko widzę że zapracowana jesteś, ale jak skończysz to proszę podaj mi przepis na taki najzwyklejszy pasztet ,jaki robisz do słoików
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Moniko bardzo się cieszę, że rogaliki smakowały, jak już pisałam jest to przepis jeszcze ze szkoły podstawowej, więc setki razy już wypróbowany. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz upieczesz coś z moich przepisów i będzie również smakowało.
Aniu dobrze, ze nie jesteś facetem, bo mój M mógłby czuć się zagrożony.
Postaram się wyszukać jeszcze coś nieskomplikowanego, a smacznego. A czy Twój mąż paprykę marynowaną jada? To dopiero jest pyszne.
Marzenko podaję nieskomplikowany przepis na pasztet "słoikowy", taki zawsze robimy i jest pyszny.
2 kg pachwiny bez skóry
1 kg podgardla
30 dag wątroby wieprzowej
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek
Pachwinę i podgardle ugotować, wątrobę krótko sparzyć oczyścić ze wszystkich kanałów żółciowych. Wszystko przepuścić przez maszynkę co najmniej 2 razy przez najdrobniejsze sitko. Wsypać przyprawy, do smaku jak kto lubi, dodać 1/2 l gorącego wywaru z gotowania. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłe wkładać do wyparzonych słoików. Zakręcić, pasteryzować około 1-1,5 godz.
My lubimy pikantne, dlatego u nas idzie bardzo dużo pieprzu, więc nie mogę podać ile, bo to zależy od upodobań.
Do wglądu zdjęcie (trochę kiepskie, bo z telefonu) ostatnich wyrobów: zimne nóżki, pasztet i mielonka:
Ten widoczny tłuszczyk to tylko na obrzeżach słoików.
Aniu dobrze, ze nie jesteś facetem, bo mój M mógłby czuć się zagrożony.
Postaram się wyszukać jeszcze coś nieskomplikowanego, a smacznego. A czy Twój mąż paprykę marynowaną jada? To dopiero jest pyszne.
Marzenko podaję nieskomplikowany przepis na pasztet "słoikowy", taki zawsze robimy i jest pyszny.
2 kg pachwiny bez skóry
1 kg podgardla
30 dag wątroby wieprzowej
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek
Pachwinę i podgardle ugotować, wątrobę krótko sparzyć oczyścić ze wszystkich kanałów żółciowych. Wszystko przepuścić przez maszynkę co najmniej 2 razy przez najdrobniejsze sitko. Wsypać przyprawy, do smaku jak kto lubi, dodać 1/2 l gorącego wywaru z gotowania. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłe wkładać do wyparzonych słoików. Zakręcić, pasteryzować około 1-1,5 godz.
My lubimy pikantne, dlatego u nas idzie bardzo dużo pieprzu, więc nie mogę podać ile, bo to zależy od upodobań.
Do wglądu zdjęcie (trochę kiepskie, bo z telefonu) ostatnich wyrobów: zimne nóżki, pasztet i mielonka:
Ten widoczny tłuszczyk to tylko na obrzeżach słoików.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
ten tłuszczyk najlepszy
Ja robię z mięska surowego taką ,,słoikową,,Kupuję w sklepie mięsko róznego gatunku i każe sobie je zmielić.Doprawiam tak jak do kiełbasy.Gotuje 2 godziny na wolniutkim ogniu.
Ja robię z mięska surowego taką ,,słoikową,,Kupuję w sklepie mięsko róznego gatunku i każe sobie je zmielić.Doprawiam tak jak do kiełbasy.Gotuje 2 godziny na wolniutkim ogniu.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Oczywiście, że taka słoikowa mielonka to z surowego mięsa, ja robię ten sam farsz co do swojskiej kiełbasy. Gotowane to do pasztetu (pasztetowej).
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1426
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie 6a
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko
szukam przepisu na mielonkę do słoików ( u nas pod nazwą kiełbasianka). Mam już jakiś przepis, ale nie wychodzi z niego galaretka? Możesz wrzucić swój
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pewnie, że mogę. U mnie zawsze jest galaretka i myślę, że może to kwestia nie tylko rodzaju mięsa, ale i wyrobienia masy?
Mielonka słoikowa
Mięso jakie potrzebujemy to łopatka i boczek, ewentualnie trochę słoninki gdyby się okazało, że wychodzi za chuda.
sól peklująca - 20 dag na każde 10kg mięsa
pieprz czarny
pieprz ziołowy
majeranek
gorczyca (ja daję część mielonej)
czosnek
cukier (pół szkl na 10 kg)
woda (1 szkl na 10 kg)
Mięso mielimy na średnio grubo (można zmielić drobniej tłuste), wsypać przyprawy, dodać wodę i wyrabiać do czasu aż mięso zacznie się kleić do rąk. Przekładać do słoików do 3/4 wysokości. Pasteryzować około 1,5 - 2 godz.
Mielonka słoikowa
Mięso jakie potrzebujemy to łopatka i boczek, ewentualnie trochę słoninki gdyby się okazało, że wychodzi za chuda.
sól peklująca - 20 dag na każde 10kg mięsa
pieprz czarny
pieprz ziołowy
majeranek
gorczyca (ja daję część mielonej)
czosnek
cukier (pół szkl na 10 kg)
woda (1 szkl na 10 kg)
Mięso mielimy na średnio grubo (można zmielić drobniej tłuste), wsypać przyprawy, dodać wodę i wyrabiać do czasu aż mięso zacznie się kleić do rąk. Przekładać do słoików do 3/4 wysokości. Pasteryzować około 1,5 - 2 godz.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja dodaję więcej wody,a jak mam wenę i skóry(świńskie) to gotuję je i ten wywar dodaję do kiełbaski zamiast wody.Nie daję żadnych przypraw tylko sól peklo,sól zwykła ,majeranek ,pieprz i czosnek.Na 5kg mięsa daję 3-4 szklanki wody lub wywaru.
Aaaaa i zamiast boczku dodaję zmielone podgardle-tańsze i ponoć lepiej wiąże mięsko(coby to miało znaczyć ).Tak kiedyś podpowiedział mi rzeźnik i tak się tego trzymam.
Z przepisu na pasztetową skorzystam przy okazji następnej kiełbasianki.Aż mi ślinka cieknie na samą myśl,tak bardzo lubię.
Aaaaa i zamiast boczku dodaję zmielone podgardle-tańsze i ponoć lepiej wiąże mięsko(coby to miało znaczyć ).Tak kiedyś podpowiedział mi rzeźnik i tak się tego trzymam.
Z przepisu na pasztetową skorzystam przy okazji następnej kiełbasianki.Aż mi ślinka cieknie na samą myśl,tak bardzo lubię.
Pozdrawiam Mirka !
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jeśli doda się więcej wody to tej galaretki będzie więcej, ale trzeba uważać żeby nie przesadzić.
Podgardle też może być, ale przy świniobiciu u mnie idzie do czegoś innego. A tak na marginesie to ja jestem z zawodu "aparatowy przetwórstwa mięsnego", a M "rzeźnik" (do dziś w zawodzie).
Podgardle też może być, ale przy świniobiciu u mnie idzie do czegoś innego. A tak na marginesie to ja jestem z zawodu "aparatowy przetwórstwa mięsnego", a M "rzeźnik" (do dziś w zawodzie).
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko, ta mielonka to jest cos dla Niego .Papryka marynowana?Żartujesz?
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko ,przepis spisany ,skorzystam na pewno ,bo świnka kilka dni temu kupiona była ,a mięsko trafiło do zamrażarki ,wędlin osobiście nierobę bo mam zbyt drobne sitko przy maszynce,ale zrobienie paszteciku do słoików kusi mnie niemiłosiernie
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aniu musimy nad Nim popracować, bo jak wiadomo "tylko krowa nie zmienia poglądów". Zresztą już udało Ci się przemycić do menu różne "dziwne" rzeczy i okazało się, że są jadalne.
Marzenko taki domowy pasztet to coś wspaniałego, do tego łatwy i tani do zrobienia. Polecam.
Marzenko taki domowy pasztet to coś wspaniałego, do tego łatwy i tani do zrobienia. Polecam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim