Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4487
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Pomodoeo , próbuj a ja w tym czasie będę się zastanawiała . Jak się tak zastanawiam to mam takie spostrzeżenia , (czysto techniczne oczywiście , bo jak Pani w szkole chemii uczyła to ja chyba czym innym byłam zajęta , więc nie będę wchodziła mądrzejszym w paradę) . Sam zakwas , nie zależnie od tego jak długo stoi ma zapach żurku . Nie trzeba przechowywać całego zapasu żurku , wystarczy zostawić zaczyn . MW szybko łapie zapach który mi się delikatnie mówiąc nie podoba , chociaż zauważyłam że właśnie wtedy ma lepsze właściwości przylepne , więc też pewnie lepiej osłania rośliny , zapach po kilku godzinach się ulatnia i jest OK .Chyba zdecydowanie wolę przechowywać zakwas lub zaczyn niż gotowy MW. Z drugiej strony jeżeli po Twoich eksperymentach wyjdzie że łączenie składników w jednym czasie jest korzystniejsze to trzeba będzie wypróbować i się dostosować . Czego nie robi się dla nauki i pomidorków ;:306
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3994
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Pomodoro, wiem że nie masz siły już po raz n-ty podawać przepisu na mleczan wapnia. Skopiowałam sobie w zeszłym roku, plus różne Twoje uwagi, oraz parę moich słów (to tak dla laika, który jeszcze nigdy nie robił żurku ;:224 ) i jeżeli nie masz nic przeciwko, to tutaj wkleję ten przepis. A może by też zrobić z tego przepisu podwieszony i zablokowany wątek - tutaj musi się wypowiedzieć Admin.

MLECZAN WAPNIA - przepis forumowicz
W oprysku jest mleczan wapnia ale otrzymywany własnoręcznie z neutralizacji zakwasu żytniego. W tej cieczy jest kilka różnych związków mających właściwości grzybobójcze jak również probiotyki. No i wapń. Jak się neutralizuje zakwas?
Kredą czyli węglanem wapnia.

Stechiometrycznie 100 g węglanu zobojętnia 180 g kwasu mlekowego. Ponieważ w trakcie fermentacji zakwasu uzyskuje się stężenie około 2 % zatem do zobojętnienia 1 litra zakwasu potrzeba 11 gram kredy.

1. Zakupy rozpocząć w maju. Kupić 1kg. mąki żytniej razowej i węglan wapnia czyli kredę ? może być kreda malarska.
2. Przygotować w butelce PET zawiesinę kredy odważając 11 dkg kredy, wsypując do butelki i uzupełniając wodą do 1 l oraz zakupując w aptece za grosze strzykawkę jednorazówkę o pojemności 20 ml.
3. Zakwas: 2 szkl mąki żytniej razowej typu żurek +2 l wody - zrobić barszcz i zostawić do zakiszenia na 4 -5 dni w ciepłe miejsce ok 30 stopni. Podczas fermentacji naczynie musi stać w ciepłym miejscu. W trakcie kiszenia dobrze jest kilkakrotnie zamieszać zakwas .Po zakiśnięciu /musi być wyczuwalny wyraźnie kwaśny smak /wstawić zakwas do lodówki. Nie mieszać przed użyciem by był w miarę klarowny. Zakwas w lodówce może być trzymany spokojnie przez miesiąc.
Zakwas się doskonale odstaje. Resztki mąki siadają wyraźnie na dnie a nad nimi jest mętnawy roztwór kwasu mlekowego z zawieszonymi w nim bakteriami. Może on być użyty bez dodatkowych zabiegów do oprysku bez obawy zatykania dyszy opryskiwacza.
4. Na każdy 1 litr zakwasu trzeba będzie dodać 100ml zawiesiny kredy (przed wlaniem wstrząsnąć dobrze butelką z zawiesiną) i po przereagowaniu dodać drugie tyle wody czyli 1,1 l . Z 1 litra zakwasu otrzymamy 2,2 l roztworu do oprysku. Po dodaniu kredy będzie sie wydzielał gaz CO2. Gotowy do użycia, do oprysków, następnego dnia po rozcieńczeniu.
5. UWAGA ! Osad z zakwasu może być zużyty na żurek bądź do wypieku chleba. W ostateczności dajemy go na kompost.
6. Naczynia w którym robimy zakwas nie myjemy po opróżnieniu a przed następnym kiszeniem!!!!
7. Oprysk można zacząć stosować od początku czerwca - na pomidory, papryki, ogórki, dyniowate i wszelkie inne rośliny - w gruncie i w szklarni.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7321
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Przepis został umieszczony w podwieszonym wątku pomidorowym

:arrow: POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Jeśli kogoś interesuje szerzej temat zakwasu to proszę :
/mam nadzieję, że bez trojana/

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady- ... bic-zakwas

Zasady są podobne o ile nie identyczne do tych które stosujemy przy robieniu zakwasu na żurek czy do oprysku. Różnica jest jedynie w konsystencji.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

A jeżeli ktoś ma problem z zakwasem żytnim to może przepuścić przez sokowirówkę główkę kapusty i zostawić sok do zakiszenia.Mam rację forumowicz ?Czy zadziałają te same bakterie co w przypadku żyta i powstanie taki sam kwas mlekowy?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3994
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Ale wydaje mi się, że tu nie chodzi tylko o kwas mlekowy, ale również o inne związki i probiotyki, które są w zakwasie żurkowym ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Nie sądzę by przepuszczając kapustę przez wirówkę można było otrzymać jakieś znaczące ilości soku. Uzyskujemy przy kiszeniu kapusty znaczne ilości soku ale to jest wynik działania osmotycznego soli. Proces fermentacji mlekowej przy wykorzystaniu bakterii hetero fermentatywnych jest dość złożony i jakie bakterie z grupy mlekowej zasiedlą nastaw to jest loteria. Różne może być więc stężenie końcowe kwasu mlekowego i inny chemiczny skład zakwasu.

Chyba jednak rozsądnym wyjściem będzie dodatek do nastawu połowy przewidzianej ilości kredy. Druga połowa po zakończeniu fermentacji. Tym sposobem nawet jeśli trafimy na bakterie, które mogą wytworzyć jedynie np. 0,6 % kwasu mlekowego to i tak po zakończeniu fermentacji będziemy mieć w roztworze 1 % mleczanu i 0,6 % kwasu.Dodając potem drugą połowę kredy otrzymamy w efekcie minimum 1,7 % roztwór mleczanu a nie 0,7 % jakby to miało miejsce jeśli całość kredy dodalibyśmy dopiero po fermentacji. Po prostu tym sposobem zwiększy się skuteczność preparatu.
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Twój zakwas chlebowy może służyć jedynie jako szczepionka.
Znacznie taniej niż przesyłka jest kupić powiedzmy 25 dkg kiszonej kapusty, przemyć ją gotowaną letnią wodą a następnie do tej wody wsypać mąkę żurkową. Mamy gotowy zaszczepiony nastaw. Lub wrzucić kawałek żytniego chleba.
Przy następnych nastawach już mamy własną szczepionkę z osadu pozostałego na dnie naczynia gdzie fermentowaliśmy zakwas .

Przepis podany przez Jolę proponuję uzupełnić o jeden mały szczegół. Otóż polecam dodatek do nastawu nawet jeden ząbek czosnku drobno posiekanego. Korzyść jest podwójna. Bardziej przyjemny zapach zakwasu i zakwas bardziej stabilny i odporniejszy na zakażenie pleśnią w początkowym stadium fermentacji.

Uzupełniono. :uszy
Awatar użytkownika
bel_a_6a
100p
100p
Posty: 111
Od: 20 lis 2012, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

forumowicz to znaczy do produkcji zakwasu dodać 5.5dkg kredy a z reszty tzn .5.5dkg i 0.5l wody zrobić zawiesinę i dodawać po 50ml do 1l zakwasu no i oczywiście 1l wody.
Bożena
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Bożenko

Zagmatwałaś to maksymalnie :;230

Nastawiając mąkę na zakwas na każdy litr wody dodajesz 50 ml zawiesiny kredy o której mowa w przepisie Po ukiszeniu, dzień przed planowanym opryskiem, dodajesz pozostałe 50 ml na każdy litr zakwasu.
Awatar użytkownika
bel_a_6a
100p
100p
Posty: 111
Od: 20 lis 2012, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Dzięki ja dzisiaj od rana jestem zakręcona ;:14
Bożena
D3flo
200p
200p
Posty: 350
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Ważnym elementem w trakcie produkcji zakwasu jest odpowiednia temperatura o czym nikt nie wspomniał.
Z własnego doświadczenia wiem, że aby zakwas "wystartował", powinno się go przechowywać w temperaturze wyższa niż pokojowa. Powinien mieć temperaturę wyraźnie odczuwalną w dłoniach tj ok. 25-30st. Należy oczywiście unikać przegrzania, o co dziś nie trudno trzymając taki zakwas zbyt blisko grzejników. Wtedy też nic z tego nie będzie.
Ważne również jest to by nie przykrywać szczelnie pojemników w których produkujemy zakwas. Zakwas fermentuje i musi oddychać. Nawet niedokręcona zakrętka na słoju może doprowadzić do jego zepsucia. Najlepszym sposobem jest przykrycie go gazą, lub papierowym kuchennym ręcznikiem.
Dodając 2-3 łyżki otrąb pszennych, lub mąki pszennej razowej do zakwasu, można przyspieszyć czas jego produkcji.
Oto reakcja jaka zachodzi w trakcie fermentacji.
http://www.youtube.com/watch?v=rWmS8w7kcjo
Podejrzewam że po dodaniu kredy ilość wydobywających się gazów będzie większa.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

D3flo pisze:Podejrzewam że po dodaniu kredy ilość wydobywających się gazów będzie większa.
Tak. Oprócz CO2 z fermentacji będzie się wydzielał CO2 z rozkładu kredy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”