Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Posty: 1065
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

A ja się zastanawiam,czy dodanie kredy przed,zlikwiduje(ograniczy)"kwaśny zapach" fermentacji.Takie wrażenie odniosłem,kiedy już do gotowego zakwasu dodawałem kredę.Zresztą niebawem sprawdzę,bo będę nastawiał zakwas do oprysku brzoskwini.Z prognozy wynika,że luty będzie z temperaturą dodatnią i słoneczkiem. ;:333
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Kwasu mlekowego może być w zakwasie 0d 0,6 do 3 %. Jeśli mamy pecha i nasza fermentacja zakończy się na 0,6 % to po dodaniu kredy dopiero po fermentacji, będziemy mieć raptem 0,69 % mleczanu wapnia. Jeśli węglan wapnia dodamy przed fermentacją to otrzymamy roztwór w którym będzie 2,3 % mleczanu wapnia i 0,6 % kwasu mlekowego. Roztwór będzie kwaśny.
Awatar użytkownika
sportmen
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 30
Od: 23 paź 2012, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łomża

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

forumowicz a czy można stosować mleczan wapnia w tunelu. Jeśli tak to czy o tym samym stężeniu i jak często.
Pozdrawiam Sławek
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Jak najbardziej. Identyczne stężenie. Myślę, że co 10 dni wystarczy jako, że deszcz na nie nie pada.

Osoby skłonne do astmy nie powinny tego robić osobiście.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4487
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Po tych wywodach , czy kredę przez kiszeniem czy po , przyznam że troszkę się pogubiłam i nie mogę dojść jak jest lepiej .
Ja dodaję kredę jak zakwas jest kwaśny , i jeszcze się pieni , bywa że wracam z pracy i zakwas jest uśpiony , dodaję łyżkę mąki i czekam aż zacznie znów fermentować (ok 0,5 - 1 godz ). Doświadczenie wyniesione z pieczenia chleba , na uśpionym zakwasie chleb nie rośnie . Też się zastanawiałam czy nie dodać kredy od razu , ale preparat już wypróbowany spisuje się znakomicie , oprysk robiony nawet w czasie mżawki trzyma się dobrze na liściach .Do tej pory nie miałam wątpliwości czy zakwas to jest zakwas czy też woda z mąką . Czuć zapach i smak jest kwaśny . Boję się że jak dodam od razu kredę to nie będę wiedziała czy zakwas się już ukisił .Teraz nie będę praktykowała , bo pryskam tylko podłoże z siewkami . Może latem spróbuję jak forumowicz przetestuje .
and777
200p
200p
Posty: 312
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

forumowicz pisze:Kwasu mlekowego może być w zakwasie 0d 0,6 do 3 %. Jeśli mamy pecha i nasza fermentacja zakończy się na 0,6 % to po dodaniu kredy dopiero po fermentacji, będziemy mieć raptem 0,69 % mleczanu wapnia. Jeśli węglan wapnia dodamy przed fermentacją to otrzymamy roztwór w którym będzie 2,3 % mleczanu wapnia i 0,6 % kwasu mlekowego. Roztwór będzie kwaśny.
forumowicz według aktualnych zaleceń roztwór węglanu wapnia dajemy przed fermentacją czyli razem z mąką i wodą będzie 1,1litra.
Po fermentacji dolewamy taką samą ilość wody aby podwoić ilość.
Czy dobrze Ciebie zrozumiałem?
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Danusiu

Ja napisałem wyraźnie.
forumowicz pisze:Prawdę powiedziawszy też się zastanawiam czy nie dodawać kredy już w momencie nastawiania mąki na zakwas. Byłaby to pewna analogia do przemysłowej metody otrzymywania kwasu mlekowego.
Sam to muszę wypróbować by ewentualnie zmodyfikować przepis.

and777

Wszystko się zgadza z wyjątkiem tego, że na razie dodajemy kredę po ukiszeniu .
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Posty: 666
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa/ogród Mazury Zachodnie

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

forumowicz pisze:Nie. Mleczanu wapnia powstanie tylko tyle ile ile może powstać z 11 g węglanu wapnia które dodajemy wg. przepisu. (...)
11g czy 11dkg?
Pozdrawiam
Kasia
ewa-s
500p
500p
Posty: 766
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Czy mogłabym dostać przepis na mleczan wapnia?Planuję wysiać ok 160 szt. pomidorów,będą w tunelu,a co się nie zmieści to do gruntu.Bardzo byłabym wdzięczna za przepis,mam wnuki i nie chcę stosować chemii.Czytam ten wątek od początku i widzę,że opryskiwanie MW zapewnia utrzymanie zdrowotności pomidorów,więc też chciałabym spróbować.
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

katja pisze:
forumowicz pisze:Nie. Mleczanu wapnia powstanie tylko tyle ile ile może powstać z 11 g węglanu wapnia które dodajemy wg. przepisu. (...)
11g czy 11dkg?
Skąd ta wątpliwość ?
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

ewa-s pisze:Czy mogłabym dostać przepis na mleczan wapnia?
Odpowiadam po raz n-ty. Materiał jest dostępny w sieci. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę google hasło " biologiczna ochrona pomidorów " i przeczytać co trzeba.
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Posty: 666
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa/ogród Mazury Zachodnie

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Pokręciłam, przepraszam :oops: . 11deko kredy to na 1l wody, a nie zakwasu ;:124
Pozdrawiam
Kasia
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Tak też myślałem. Zbieżność cyfr . Zawartość kredy w zawiesinie musi być wielokrotnością liczby 11 by prościej było odmierzyć wymaganą ilość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”