Proszę bardzo. Przepis łatwy, prosty i jak większość moich "stary"
Piekliśmy te rogaliki w 7 klasie szkoły podstawowej.
Kruche rogaliki
1/2 szkl cukru
3 jajka
10 dag drożdży
1 kg mąki
25 dag margaryny
3/4 szkl mleka
marmolada, krem czekoladowy, konfitura do wyboru
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami dodać rozpuszczone drożdże, mąkę, ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać, następnie dokładnie zagnieść ciasto, robi się to błyskawicznie. Kulę ciasta włożyć do lnianego woreczka lub malej powłoczki, zawiązać. Do wiadra wlać zimną wodę, włożyć ciasto, odstawić. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię (trwa to 1-2 godz) wyjąc z worka, rozwałkować i formować niewielkie rogaliki. Układać je na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * na złoty kolor. Zimne posmarować polewą czekoladową lub lukrem.
Ciasto drożdżowe robione w ten sposób ma tę zaletę, że wypieki są dłużej świeże. Mam nadzieję, że wszyscy wiedzą jak formuje się takie ciasteczka.
