To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10747
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubicz k/Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

O ja czerninka ;:oj aż mi ślinka pociekła ;:oj
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

ja też poproszę serniczek tylko..Będzie pasował do wyciągniętego dziś z zamrażarki makowca zwijanego(schowałam jeden piekąc na święta)
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Moniu ratujesz honor naszej regionalnej zupie. ;:180 Dzięki za wsparcie, jak widać tylu ilu zwolenników, tylu przeciwników czerniny. Trochę szkoda, bo naprawdę smaczna jest. ;:108

Dziś zapraszam na ciasteczka.

Obrazek

Ciasteczka twarogowe

250 g masła miękkiego
250 g twarogu
250 g mąki
1 żółtko
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 1cm. Wykrawać dowolne kształty, piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Polukrować.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

;:oj ależ cudne.Ślicznie dziękuję za przepis na ciasteczka.Skopiowałam i będę piekła.Uwielbiam wszystko co ma dodatek sera białego ;:196
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Zimno za oknem, a czymś akumulatory naładować trzeba. wszyscy wiemy, ze najlepszym lekarstwem na wszystko są słodkości. Dziś proponuję rogaliki, ciasto "topione", nadziewane kremem czekoladowym i marmoladą. Nie lukrowane, bo są w rodzinie tacy co nie lubią lukru. :D

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko,ale cudnie wygladaja,te rogaliki ;:oj A na pewno jeszcze lepiej smakują ;:17 podaj przepisik.
Tak siedze juz prawie 2 godziny przed netem i mysle co tu upic słodkiego.A u nas ferie,wiec sie przyda cos słodkiego.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 14108
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A przepis na rogaliki ;:224
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Proszę bardzo. Przepis łatwy, prosty i jak większość moich "stary"
Piekliśmy te rogaliki w 7 klasie szkoły podstawowej. :D

Kruche rogaliki
1/2 szkl cukru
3 jajka
10 dag drożdży
1 kg mąki
25 dag margaryny
3/4 szkl mleka
marmolada, krem czekoladowy, konfitura do wyboru

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami dodać rozpuszczone drożdże, mąkę, ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać, następnie dokładnie zagnieść ciasto, robi się to błyskawicznie. Kulę ciasta włożyć do lnianego woreczka lub malej powłoczki, zawiązać. Do wiadra wlać zimną wodę, włożyć ciasto, odstawić. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię (trwa to 1-2 godz) wyjąc z worka, rozwałkować i formować niewielkie rogaliki. Układać je na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * na złoty kolor. Zimne posmarować polewą czekoladową lub lukrem.
Ciasto drożdżowe robione w ten sposób ma tę zaletę, że wypieki są dłużej świeże. Mam nadzieję, że wszyscy wiedzą jak formuje się takie ciasteczka. ;:224
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 14108
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dziękuję :D Ja oczywiście wiem. Ten patent z wiadrem tylko pierwszy raz słyszę.
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

To podobnie chyba jak ciasto na topielca.Ono tez w wodzie maczane .
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

No niby niewiarygodne, że drożdże do zimnej wody, ale jednak świetnie się tam czują, bo nie trzeba długo czekać aż ciasto wyrośnie. Po wyjęciu z worka jest dość mokre i dodać trzeba mąki żeby nie lepiło się do wałka. Rogale są naprawdę kruche, nawet za 3 dni (jeśli oczywiście doczekają). :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Poszłam na kompromis i zamiast klasycznego lukru zrobiłam polewę z białej czekolady. Prawda, że wyglądają lepiej? :D

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

szarotka66 pisze:Po wyjęciu z worka jest dość mokre i dodać trzeba mąki żeby nie lepiło się do wałka.
Spróbuj szarotko mojego patentu,ciasto włóż do woreczka foliowego,przez słomkę do napojów odessij powietrze i zawiąż gumką recepturką.Rośnie tak samo a nie ma tego rozmoczonego gluta.
Awatar użytkownika
porzeczkaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 24 lip 2012, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podlaskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ciasteczka twarogowe ;:215 robiły furorę wśród wszystkich, którzy mieli okazję ich spróbować, a ;:167 dopomina się ponownego wypieku. W piątek piekłam podwójną porcję, a dziś już nie ma nawet okruszków :lol:
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3724
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A ja upiekłam rogaliki ,wyszły pyszne ;:108 świetny przepis ;:215 Troszeczkę się obawiałam o to zamoczone ciasto ale teraz już wiem ,że nie potrzebnie :)
Moje ciasto wypłynęło po ok. 20 minutach, czy w takim przypadku powinno moczyć się dłużej ? Wyjęłam je po tym właśnie czasie ale te rogaliki będę robiłam jeszcze nie raz, więc podpowiedz szarotko czy moczyć je dłużej, czy tylko do momentu wypłynięcia?
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”