To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Z tą zupą to właśnie tak jest. Jeden ją lubi, innego odrzuca, w końcu to "czarna polewka". ;:306
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2256
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Białystok

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dawno tu nic nie pisałam... ale dorzucę swoje trzy grosze :)
W moich stronach nie gotuje się czerniny, tylko tzw. "szary barszcz" z podrobów wieprzowych z krwią właśnie. Smaczny jest, choć wygląd rzeczywiście odrzuca ;:306 Nie jadłam chyba ze 20 lat... Kiedyś ugotowała go teściowa, ale jakoś nie odważyłam się spróbować (a nóż byłby niejadalny i co wtedy? ;:306 )

Gęsinę uwielbiałam jako dziecko. Byłam strasznym niejadkiem, a to mięsko bardzo lubiłam. Mama mi gotowała nawet zupy na gęsinie.
Kilka lat temu nadarzyła się okazja zjedzenia gęsiny i powiem wam, że byłam w szoku... Zupełnie przestało mi smakować, normalnie rosło w buzi... Dziwne, że smaki aż tak mogą się zmieniać.
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4054
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Mmmmmm.... widzę tu same wspaniałości ;:oj mój tort bananowy się do tego nie umywa :oops:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Nolinko smaki z wiekiem rzeczywiście się zmieniają, mój syn np. jeszcze 2 lata temu zupy pomidorowej nie brał do ust (ja uwielbiam), a teraz co tydzień się jej domaga i nawet zabiera ze sobą kiedy wraca na studia. :D
Przemku dawaj ten tort, bom ciekawa jak zrobiony. :wit
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4054
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Na prośbę Dorotki wstawiam przepis na tort bananowy:

Ciasto:
*2 jajka
*40 gram cukru
*60 gram mąki
Masa nr. 1
*1 1/2 kostki masła
*3 żółtka
*1 szklanka cukru pudru
*1 kg. bananów przeciśniętych przez praskę (jednego odstawić, do ozdoby na wierzch)
*1 galaretka cytrynowa
Masa nr. 2
*1 galaretka wiśniowa
*3 białka
Wierzch ciasta
*1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
Ciasto
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Wmieszać mąkę, przelać do okrągłej formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć, zostawić do wystudzenia. Ciasto może wyjdzie bardzo niskie, ale jak się doda proszku, to zbyt wyrośnie i nawet się wszystkie masy nie zmieszczą,a wychodzi bardzo cieniutkie.
Masa nr 1
Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany (przeciśnięte przez praskę do ziemniaków. Jeden cały owoc zostawić do dekoracji. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę
Masa nr. 2
Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała.
Gdy piana już stężeje kroimy banana na plasterki i układamy na górną część. Następne przygotowujemy galaretkę pomarańczową, zostawiamy, aby zaczęła tężeć i wlewamy. Po kilku godzinach, kiedy dobrze wszystko stężeje można rozpocząć zajadać się wspaniałym i dość wysokim ciastem.
Mam nadzieję, ze wszystkim posmakuje. Smacznego :)
Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

pięknie wygląda ,a ta masa z ubitymi białkami z dodatkiem galaretki :roll: bardzo intrygująca.Koniecznie musze zapisać i wypróbować.
U mnie dziś też pieczenie mimo ,że długie Święta się dopiero skończyły.Upiekłam na imieniny M tory cytrynowy i rodzinka złozyłą zamowienie na następną imprezkę,więc dla szwagra teraz...,a że piekarnik będzie nagrzany to dla nas ukręcę ciasto cynamonowo,rodzynkowe,a dla synexa cynamonowo orzechowe
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Robiłyście kiedyś lody z awokado? - bo ja dzisiaj pierwszy raz.
ObrazekObrazek

Zapowiadają się smakowicie, teraz siedzą w zamrażarce, ale przed zamrożeniem już były dobre ;:173
A do tego błyskawiczne do zrobienia.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ewuniu jak tam lody? Wyglądają pięknie, jeśli jeszcze tak smakują to ja chcę przepis tu i teraz. ;:180

Dziś wygrzebałam mój stary przepis na orzechowca i mam takiego smaka, że aż mnie skręca. Muszę tylko wyłuskać kilo orzechów. No nie powiem żeby był tani.... i ten milion kalorii, ale ten smak............... Zresztą niedługo rocznica to można zaszaleć. :heja Jakoś ostatnimi czasy liczyć kalorii też nie muszę, więc czuję się w obowiązku odkurzyć przepis. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Lody ładnie wyglądają, są pyszne i do tego jeszcze zdrowe ;:109
Łatwizna do zrobienia:
Lody z awokado
1 szt. dojrzałego awokado
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
to wszystko razem do miksera - wymieszać na gładką masę.
Na koniec przełożyć do pojemniczka i do zamrażarki - najlepiej na minimum 24 godziny
Smacznego ;:173
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

hmmm kiedyś kupiłąm mavokado pierwszy raz w życiu i....,,zajechało mi mydłem,,po prostu ohydztwo,które pamiętam do dziś.Nie zmarnowało się jednak i zamiast je zjeść zrobiłam sobie z niego maseczkę,ale do tej pory zastanawiam się jak można jeść ,,mydło,, :? Być może ja trafiłam na jakieś dziwne :roll:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6413
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A ja skopiowałam przepis i chętnie z niego skorzystam.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Pestko-Aldonko samo awokado dla mnie też nie ma konkretnego smaku, jest nijakie, tłustawe, maziowate. Ale do tego bardzo zdrowe ;:173
Natomiast do sałatek i jako baza do owocowych lodów jest super, oczywiście jako maseczka z jogurtem naturalnym - też.
Ja tym razem robiłam z cytryną (pierwszy raz), ale kompozycji może być wiele.
Ważne, żeby nie było niedojrzałe, a jeszcze gorzej przejrzałe czyli w sam raz ;:224
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

..no właśnie ,,zdrowe,,szkoda ,że sie do niego zraziłam nie trafiając za pierwszym razem.ale kusi mnie ponowny zakup.Może tym razem się uda trafić na lepszy egzemplarz smakowy :wink:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Najczęściej jest tak, że wszystko co zdrowe nie ma najlepszego smaku, ale już użycie odpowiednich dodatków czyni smakowe cuda. :D

U mnie dziś wspominana wcześniej czernina na gęsinie, a na deser proponuję serniczki z ananasem.

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7919
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko nie obraź się, ale poczęstuję się tylko serniczkiem ;:196
Ta zupa na zdjęciu wygląda okropnie i dzięki B...nie widziałam jej nigdy na żywo.
Oczywiście słyszałam, znam, ale to nie moje klimaty. Zdecydowanie preferuję pomidorową, ogórkową...
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”