Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- 
				akl62
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2353
 - Od: 11 cze 2011, o 19:53
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Beskid Śląski
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Kusi pizza.
			
			
									
						
										
						- asma
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 7821
 - Od: 19 wrz 2011, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Gdynia
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Przepis od Ewuni:))
Ciasto z aronią robię wg takiego bardzo, bardzo prostego przepisu:
 
- 10 dag drożdży pokruszyć na spód miski,
- na to posypać 1 szkl cukru,
- na to wlać 4 roztrzepane widelcem jajka,
- na to 1 szkl. mleka
- na to 4 szkl. maki i szczypta soli.
Zostawia się to na 2-3 godziny.
Ja po 1-2 godz. delikatnie mieszam to wszystko i dalej stoi.
Jak minie te 2-3 gdoz. miksuję robotem.
wkładam na blaszkę, układam aronię lub inne owoce (moja Baśka bardzo lubi z aronią).
Na to kruszonkę.
Piekę 1 godz w 180 stopniach, czasami wychodzi krócej
Smacznego
			
			
									
						
										
						Ciasto z aronią robię wg takiego bardzo, bardzo prostego przepisu:
- 10 dag drożdży pokruszyć na spód miski,
- na to posypać 1 szkl cukru,
- na to wlać 4 roztrzepane widelcem jajka,
- na to 1 szkl. mleka
- na to 4 szkl. maki i szczypta soli.
Zostawia się to na 2-3 godziny.
Ja po 1-2 godz. delikatnie mieszam to wszystko i dalej stoi.
Jak minie te 2-3 gdoz. miksuję robotem.
wkładam na blaszkę, układam aronię lub inne owoce (moja Baśka bardzo lubi z aronią).
Na to kruszonkę.
Piekę 1 godz w 180 stopniach, czasami wychodzi krócej
Smacznego
- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aniu namawiam, bo szybciutko się robi i jest pyszna  
 
Asiu dziękuje za przepis, to coś w rodzaju ,,Samosia,, Aldonki Pestki, który robiłam i jest pyszny
 Tylko proporcje nieco inne  
 Z aronią jeszcze nigdy nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować  
			
			
									
						
										
						Asiu dziękuje za przepis, to coś w rodzaju ,,Samosia,, Aldonki Pestki, który robiłam i jest pyszny
- promyk
 - 200p

 - Posty: 470
 - Od: 18 kwie 2011, o 22:02
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Witaj Agnieszko, ja chociaż cichutko ale za to bardzo często zaglądam do tego wątku i korzystam z Twoich przepisów, także można powiedzieć że królujesz w mojej kuchni  
 
A dzisiaj z zapytaniem, może akurat mi pomożesz, w ta sobotę byłam na weselu i jadłam coś bardzo fajnego i po powrocie próbowałam znaleźć coś podobnego w necie ale za bardzo nie znam nazwy więc jest to takie szukanie po omacku, ale może ty kojarzysz co to może być i jeszcze jak wiesz jak to zrobić to by było super. Jest to rodzaj przystawki na zimno, coś jakby rolada z mięsem w tym wypadku jakaś polędwica, która była zawinięta w jakby taki cieniutki sernik zrobiony na słono, było to dość ciekawe w smaku bo takie żywe.... co ja się naszukałam w necie jakiś omletów z białego sera itp, ale nic nie znalazłam.
			
			
									
						
							A dzisiaj z zapytaniem, może akurat mi pomożesz, w ta sobotę byłam na weselu i jadłam coś bardzo fajnego i po powrocie próbowałam znaleźć coś podobnego w necie ale za bardzo nie znam nazwy więc jest to takie szukanie po omacku, ale może ty kojarzysz co to może być i jeszcze jak wiesz jak to zrobić to by było super. Jest to rodzaj przystawki na zimno, coś jakby rolada z mięsem w tym wypadku jakaś polędwica, która była zawinięta w jakby taki cieniutki sernik zrobiony na słono, było to dość ciekawe w smaku bo takie żywe.... co ja się naszukałam w necie jakiś omletów z białego sera itp, ale nic nie znalazłam.
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
			
						Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- Judyta84
 - 200p

 - Posty: 219
 - Od: 12 maja 2010, o 17:41
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja jadłam coś podobnego tylko z łososiem, serkiem mascarpone albo twarożkiem śmietankowym i cieniutkim cieście szpinakowym i na tą roladkę mam przepisik jak jesteś zainteresowana to zapraszam na PW
			
			
									
						
										
						- promyk
 - 200p

 - Posty: 470
 - Od: 18 kwie 2011, o 22:02
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Hej Judytko, nie, to było coś innego ale podejrzewam że podobnie robione, a z Twojego przepisu chętnie skorzystam bo robiłam ostatnio taką roladkę szpinakową i wyszła mi bardzo ale to bardzo chudziutka więc pewnie coś źle zrobiłam to spróbuję zrobić tak jak Ty
			
			
									
						
							Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
			
						Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- Judyta84
 - 200p

 - Posty: 219
 - Od: 12 maja 2010, o 17:41
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Wieczorem podeślę przepis
			
			
									
						
										
						Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Czytam, czytam, czytam .... 
Nie mogę przegapić tego dwuczęściowego już
 wątku !!!
			
			
									
						
							Nie mogę przegapić tego dwuczęściowego już
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
			
						Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- duju
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3954
 - Od: 13 paź 2008, o 12:31
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: wielkopolska
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Potwierdzam - pizza super  
 
Dzisiaj będzie lasagne, brat robi, również przepis od Ciebie
			
			
									
						
							Dzisiaj będzie lasagne, brat robi, również przepis od Ciebie
Pozdrawiam -  Justyna
			
						- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Sylwio już wrzucę Ci na PW link z przepisem, może to coś w tym stylu, ale to na bazie żółtego sera, a Ty wspominasz o białym....
Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, ze moje przepisy przypadły Wam do gustu i korzystacie z nich
 
Judytko witaj, pyszne są takie wymyślne przystawki, prawda?
 
Dana witaj, miło mi, że zaglądasz i bardzo zapraszam
 
Justynko bardzo się cieszę, że pizza smakowała
 a jak wrażenia po zjedzeniu lazanii ???
			
			
									
						
										
						Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, ze moje przepisy przypadły Wam do gustu i korzystacie z nich
Judytko witaj, pyszne są takie wymyślne przystawki, prawda?
Dana witaj, miło mi, że zaglądasz i bardzo zapraszam
Justynko bardzo się cieszę, że pizza smakowała
- duju
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3954
 - Od: 13 paź 2008, o 12:31
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: wielkopolska
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Super  
  
  
 Już sobie zanotowałam obydwa przepisy.
			
			
									
						
							Pozdrawiam -  Justyna
			
						- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Justynko bardzo się cieszę  
 
NALEWKA Z PIGWOWCA przepis z netu
* 2kg owoców
* 1kg cukru
* 0,5 l wódki 40%
* 0,75 l spirytusu 80%
Owoce pokroić w ćwiartki lub drobniej, wydrążyć pestki. Ułożyć w słoju. Zalać alkoholem. Nakryć luźno zakrętką, odstawić na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając.
Nalew zlać. Owoce zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Często wstrząsać.
Kiedy cukier całkiem się rozpuści. a owoce puszczą sok zlać go do i połączyć z nalewem alkoholowym. Przelać do butelki.
Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy, a nawet dłużej. Przed spożyciem przefiltrować.
88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
Pozostałe owoce zasypać cukrem, dodać 0,5 szkl wody, kilka goździków i gotując na małym ogniu zeszklić. Następnego dnia znów gotować kilka minut i 3 dnia znów kilka minut. Przełoży do wyparzonych słoiczków i do góry dnem.
Powstaje pyszna konfiturka - do deserów, ciast, lodów.....


			
			
									
						
										
						NALEWKA Z PIGWOWCA przepis z netu
* 2kg owoców
* 1kg cukru
* 0,5 l wódki 40%
* 0,75 l spirytusu 80%
Owoce pokroić w ćwiartki lub drobniej, wydrążyć pestki. Ułożyć w słoju. Zalać alkoholem. Nakryć luźno zakrętką, odstawić na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając.
Nalew zlać. Owoce zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Często wstrząsać.
Kiedy cukier całkiem się rozpuści. a owoce puszczą sok zlać go do i połączyć z nalewem alkoholowym. Przelać do butelki.
Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy, a nawet dłużej. Przed spożyciem przefiltrować.
88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
Pozostałe owoce zasypać cukrem, dodać 0,5 szkl wody, kilka goździków i gotując na małym ogniu zeszklić. Następnego dnia znów gotować kilka minut i 3 dnia znów kilka minut. Przełoży do wyparzonych słoiczków i do góry dnem.
Powstaje pyszna konfiturka - do deserów, ciast, lodów.....


- asma
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 7821
 - Od: 19 wrz 2011, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Gdynia
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
ale pyszności 
 dlaczego "wszystkie nalewki"mieszkaja tak daleko ode mnie? 
			
			
									
						
										
						- promyk
 - 200p

 - Posty: 470
 - Od: 18 kwie 2011, o 22:02
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
A ja się zastanawiałam co zrobić z mojego pigowca? Oj będziemy mieli się czym delektować w zimowe wieczory  
			
			
									
						
							Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
			
						Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- jola1
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4630
 - Od: 4 kwie 2008, o 08:15
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lublin/okolice
 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Znalazłam przepis na roladę serowo mięsną o którą pytała Sylwia-Promyk.
Rolada mięsno-serowa
5 jaj
35dag sera żółtego -utrzeć na tartce jarzynowej
1 szklanka majonezu
sól , pieprz do smaku
Jeżeli masa będzie bardzo tłusta , bo tłusty ser, można dodać łyżkę mąki pszennej i wtedy szczyptę proszku do pieczenia
Produkty wymieszać mikserem wyłożyć na dwie blaszki /23x38cm/ wyłożone papierem do pieczenia.Piec 15-20 min w 200*C w nagrzanym wcześniej piekarniku.Placki powinny być lekko zarumienione. Po przestudzeniu wyjąć na ściereczkę.
Farsz
50dag mięsa mielonego
1 jajko
cebulka przysmażona
Jak chude mięso to tylko troszkę bułki tartej a jak tłuściejsze to dwie czubate łyżki
pieprz, sól.
Mięso wyrobić jak na kotlety mielone/można dodać pieczarki podduszone, paprykę/
Farsz wyłożyć na placki, zwinąć jak roladę i zawinąć w folię aluminiową jak cukierek.Piec 40min. Wyjąć z folii po wystygnięciu.
Podawać z sosem chrzanowym, tatarskim.
			
			
									
						
										
						Rolada mięsno-serowa
5 jaj
35dag sera żółtego -utrzeć na tartce jarzynowej
1 szklanka majonezu
sól , pieprz do smaku
Jeżeli masa będzie bardzo tłusta , bo tłusty ser, można dodać łyżkę mąki pszennej i wtedy szczyptę proszku do pieczenia
Produkty wymieszać mikserem wyłożyć na dwie blaszki /23x38cm/ wyłożone papierem do pieczenia.Piec 15-20 min w 200*C w nagrzanym wcześniej piekarniku.Placki powinny być lekko zarumienione. Po przestudzeniu wyjąć na ściereczkę.
Farsz
50dag mięsa mielonego
1 jajko
cebulka przysmażona
Jak chude mięso to tylko troszkę bułki tartej a jak tłuściejsze to dwie czubate łyżki
pieprz, sól.
Mięso wyrobić jak na kotlety mielone/można dodać pieczarki podduszone, paprykę/
Farsz wyłożyć na placki, zwinąć jak roladę i zawinąć w folię aluminiową jak cukierek.Piec 40min. Wyjąć z folii po wystygnięciu.
Podawać z sosem chrzanowym, tatarskim.
 
		
