Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

To znowu ja. Z powodu braku odpowiedzi zaryzykowałam amatorszczyznę.
Udało się i polecam ten przepis wszystkim szukającym niebanalnych smaków. Wczoraj jak rodzinka dorwała się do słoiczka to resztę słoików musiałam czym prędzej ukryć w piwnicy.
DŻEM ŚLIWKOWY Z RUMEM:
2 kg śliwek
1 kg cukru
2 konfitur fix
1/4 l ciemnego rumu.
Śliwki rozdrobnić wg uznania, dodać cukier i konfitur fix, smażyć wg przepisu. zdjąć z ognia I CHWILKĘ ODCZEKAĆ przed wlaniem rumu BO WYKIPI. Po wlaniu rumu zamieszać i rozlać do słoików. Można pasteryzować.
Polecam Beata
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ABan
500p
500p
Posty: 986
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Może to nie będzie dla niektórych odkrywcze, ale wpadłem na interesujący patent dotyczący robienia przetworów z pomidorów.

Najpierw robię sok korzystając z sokowirówki. Wytłoczyny wrzucam do garnka, obgotowuję i przecieram przez sitko - mam bardzo gęsty przecier. Ten przecier jest na tyle gęsty, że nie trzeba go bardzo długo odparowywać, by uzyskać koncentrant pomidorowy. W sumie można uzyskać trzy rzeczy z jednej.

Korzystam ze starej PRL-owskiej sokowirówki, być może te nowocześniejsze dają mniejsze pole do popisu.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 508
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ludzie, trzymajcie... Ten cały wątek (włącznie, a może przede wszystkim z poprzednią częścią) powinien mieć na wstępie wyraźne, dużymi czerwonymi literami napisane OSTRZEŻENIE - "Uwaga, tylko dla nieustraszonych tytanów pracy, lub ludzi odpornych na pokusy. Wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność!".
Z poprzedniej części przeczytałam dopiero połowę, a już narobiłam słoików pół piwnicy! I to jeszcze nie byłoby dziwne, gdyby nie fakt, że to pierwsze przetwory w moim prawie czterdziestoletnim życiu! Kiedy kupowałam pierwsze 30 słoików, mój mąż dostał oczu jak piłeczki do ping-ponga. On w ogóle nie jada owoców, a z warzyw trzy na krzyż, za to ja uwielbiam, tylko jakoś do przetworów nigdy mnie nie ciągnęło. No i bach, akurat mam klęskę urodzaju w ogrodzie i szukałam przepisu, nawet nie pamiętam na co, trafiłam tutaj i... od kilku dni spędzam po 10 godzin w kuchni. To się może źle skończyć. Owocowym zawałem, warzywnym udarem, nalewkowym odlotem :D

Przy okazji dodam jedną rzecz - skorzystałam m.in. z przepisu na ogórki na ostro (przepis nr 97) - dla mnie przepyszna rewelacja, a do tego proste jak szyna tramwajowa, no a że mam pół tony cukinii w różnych stadiach wyrośnięcia, to z tych większych postanowiłam zrobić tę samą sałatkę. Niczego nie zmieniałam w przepisie, prócz oczywiście zamiany ogórka na cukinię, kroiłam w takie same plastry, bez żadnego tam wydrążania i... takie samo niebo w gębie! Smakuje nawet jeszcze przed zapasteryzowaniem.

Jutro robię dżem wschodni, potem jeszcze pomidory z czosnkiem i bazylią, a potem chyba już padnę. W międzyczasie zamroziłam też ponad 20 kg rozmaitości. Czy ten szał kiedyś przechodzi, czy jak się to raz złapie, to już nie ma lekarstwa? ;-)

Dziękuję za te wszystkie fantastyczne, smakowite przepisy, to jest raj dla łasuchów :-)
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Posty: 360
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: woj. lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

a z czym się je ten keczup z cukinii? Do czego się go używa...?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 997
Od: 26 sty 2009, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: biesal.warmia i mazury

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ten keczup stosuje tak samo jak sklepowy,ten jest o wiele lepszy i wiem co jem bo sama go zrobiłam.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Posty: 80
Od: 5 sie 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: południowe Mazowsze

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Post »

ABan pisze:Może to nie będzie dla niektórych odkrywcze, ale wpadłem na interesujący patent dotyczący robienia przetworów z pomidorów.

Najpierw robię sok korzystając z sokowirówki. Wytłoczyny wrzucam do garnka, obgotowuję i przecieram przez sitko - mam bardzo gęsty przecier. Ten przecier jest na tyle gęsty, że nie trzeba go bardzo długo odparowywać, by uzyskać koncentrant pomidorowy. W sumie można uzyskać trzy rzeczy z jednej.

Korzystam ze starej PRL-owskiej sokowirówki, być może te nowocześniejsze dają mniejsze pole do popisu.
Ja w ten sam sposób robię ketchup w mikserze, dodaje wtedy również cebulę i inne przyprawy. Tak samo postępuję w przypadku owoców na dżem, w zasadzie wychodzą wtedy musy dżemowe ale dzieciaki nie lubia dużych kawałków, ale i tak są pycha :heja Taka dygresja odnośnie pomidorków i nie tylko ;:173
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
x-a-8
---
Posty: 960
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Post »

lunaria pisze:Ja w ten sam sposób robię ketchup w mikserze, dodaje wtedy również cebulę i inne przyprawy.
A ja na garnek ok. 5kg pomidorów dodaję 2 jabłka antonówki. I do tego główkę czosnku. Cebuli w ogóle.
Jabłka zagęszczają przecier.

Wrzucam pomidory do gara pokrojone w ćwiartki, jabłka i czosnek. Po podgotowaniu - używam blendera. Potem przecieram przez sito.
Prawie w ogóle nie wymaga zagęszczania, a jeśli to w niewielkim stopniu.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13455
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Też zrobiłam ketchup z cukinii i potwierdzam - jest pyszny !
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8276
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Borne Sulinowo

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Post »

Arturze, Antonówki jeszcze niedojrzałe. Twój przepis dopiero w połowie września wykorzystać można :wink:
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Posty: 1026
Od: 15 paź 2012, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

To ja dodam jeszcze przepis na Sos słodko - kwaśny, nie robiłam ale może ktoś zechce wypróbować.

Po 0,5 kg cebuli, gruszek, śliwek, jabłek, papryki, kabaczka, marchwi pokrojonej w słupki. Wszystko gotować 45 minut w 1 litrze wody. W międzyczasie dodać 1 szkl cukru, 1,5 łyżki soli, 1 łyżeczkę curry - czubatą, 1 łyżeczkę imbiru - płaską. Na koniec gotowania dodać 2 szklanki octu i 2 koncentraty pomidorowe duże.
roza7586
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 21
Od: 14 kwie 2012, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Sałatka z kapustą
5 kg kapusty (poszatkować)
1 kg cebuli (w plastry)
1 kg marchewki (na tarce)
1 kg papryki czerwonej (w słupki)
Zalewa:
3/4 litra oleju
1/2 litra octu
40 dag cukru
5 ziaren pieprzu
soli do smaku
Warzywa razem wymieszać, zalać zalewą (gorącą),zostawić do ostygnięcia. Włożyć do słoików i zagotować.
"Rodziłam się płacząc gdy wszyscy się śmiali - umrę więc śmiejąc się gdy wszyscy będą płakali"
danaa
200p
200p
Posty: 485
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Keczup z cukinii wg przepisu Magnolii15 ( ;:180 ;:215 ) zrobiłam wczoraj. Z uwagi na niedużą cukinię wzięłam połowę składników i zamiast przecieru dodałam kilka świeżych pomidorów i świeżą paprykę. Wyszedł bardzo dobry!
Dzisiaj robiłam kolejny.
Ponieważ doszłam do wniosku, że cukinia + cebula są doskonałym zagęszczaczem postanowiłam robić go jeszcze w innej wersji: oprócz papryki i mniejszej ilości pomidorów dodałam miechunkę pomidorową oraz jabłka. Też super.
Kiedy urosną kolejne cukinie ... jabłka zastąpię np. śliwkami lub brzoskwiniami. Wiem, że będą równie smaczne bo już korzystałam z tych owoców robiąc podobny (bez cukinii!) w poprzednich latach .
I jeszcze jedna uwaga. Zawsze do gotowania keczupu dodaję sporą ilość związanych nitką liści selera i pietruszki. "Luzem" dodaję tylko posiekaną bazylię. Po oddaniu aromatu łatwo je wyciągnąć z "pulpy". Właściwie równie dobrze można je posiekać tak jak bazylię a potem zmiksować z całością, ale wtedy keczup byłby za bardzo (?) zielony.
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 917
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Tak zachwalacie ten keczup, że będę musiała też zrobić, bo wczoraj zerwałam kolejnych dziewięć sztuk i widzę, że następne rosną. Narobiłam już leczo, cukinię po szwedzku, w curry, z burakami wg przepisu stąd, kilka różnych sałatek w occie i nawet wczoraj upiekłam ciasto z cukinią. A ona ciągle rośnie i zaczyna mnie przerażać. ;:202
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”