Mieczyki ( Gladiola )
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 sie 2008, o 21:16
Mieczyki ( Gladiola )
Witam jestem początkującym "ogrodnikiem" i mam pytanko odnośnie mieczyków . Wyrosły ładnie i kwitną pięknie !! I teraz moje pytanie czy lepiej dla cebul jest zostawić kwiatki aż przekwitną czy też ściąć je i wstawić do wazonu ? Co jest lepsze ? Chciałbym w przyszłym roku mieć znowu ładne i duże kwiatki !
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Też mam mieczyki po raz pierwszy, ale mam wrażenie, że to bez znaczenia, czy będziesz się cieszył kwiatami na rabacie, czy w wazonie. Jeśli jednak wybierzesz wersje "rabatową", to wytnij kwiatostany po zwiędnięciu ostatnich kwiatków. I tak trzeba odczekać kilka tygodni przed wykopaniem cebul. A w końcu kwiaty uprawiamy po to, żeby się nimi zachwycać, nie?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie jestem specjalistką w tej dziedzinie ,ale obserwując kilka już lat moje mieczyki mogę zaryzykować stwierdzenie ,że im wcześniej zerwie się łodygę kwiatostanową tym większą bulwę wykopiemy na jesieni . I tu twardy orzech do zgryzienia :bo zostawić i cieszyć oczy kwiatami w ogródku,ale mniejszą bulwę uzyskać [która i tak zakwitnie w przyszłym roku}czy wyciąć ,wstawić do wazonu i też cieszyć się pięknem {ale krócej i w mniejszym gronie },w zamian za to następnej wiosny możemy posadzić dużą bulwę a nawet dwie.
W tym roku decyzję podjęła za mnie... wichura ,która szalała dwa dni temu...
W tym roku decyzję podjęła za mnie... wichura ,która szalała dwa dni temu...
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Najpiekniejsze mieczyki tego latu z mojego ogrodu (czesc II ):

W poczontku listopada beda nowy katalog mieczykow na www.gladiolus.lt . Zaproszamy !

W poczontku listopada beda nowy katalog mieczykow na www.gladiolus.lt . Zaproszamy !

520 ANANDA (to jest 6 z pierwszego postu) - moga gwarantowac, ze jiego u Pani nie ma... To nowa odmiana, rejestrowana tylko w tym roku. Latem, na respublikanskiej wystawie w Kowno, ten mieczyk byl miedzy 10 najliepszych odmian. 26 paczek, wysokosc okolo 1,60 metra.

Mieczyki ja kolekcionuje juz z roku 1986-tego. Holanderskiego starego chlamu nie mam; tylko nowsze odmiana, perspektywnie i to, co jest dla mnie potrzebno dla hodowli. Razem okolo 350-400 odmian.

Mieczyki ja kolekcionuje juz z roku 1986-tego. Holanderskiego starego chlamu nie mam; tylko nowsze odmiana, perspektywnie i to, co jest dla mnie potrzebno dla hodowli. Razem okolo 350-400 odmian.
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Vivasvat dzięki za pomoc, już od jakiegoś czasu szukałam jakis informacji na temat chorób mieczyków, ale jakoś nic nie pasowało do moich;) Bo właśnie, moje mieczyki tak samo wyglądały w poprzednim roku, a te owady niestety zimują w bulwach
Może dla pewności wkleję zdjecia, czy to aby na pewno ta zaraza (może komuś jeszcze to się przyda)
Mietku Thrips simplex - wciornastek mieczykowiec.

Może dla pewności wkleję zdjecia, czy to aby na pewno ta zaraza (może komuś jeszcze to się przyda)
Mietku Thrips simplex - wciornastek mieczykowiec.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie