Kuchnia Rosiowej

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2177
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wieś pod Łodzią

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

Asiu, przepis na jajka jest na 22 stronie.

Odnośnie prosiaczka, to już wiem, że żelatyny trzeba dać więcej niż normalnie, szczególnie jeżeli się go gdzieś przewozi :roll:
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

a jak opracowałaś patent na wyjęcie go z butli?
robiłas go w juz rozciętej?
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2177
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wieś pod Łodzią

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

Wieprzka z butelki wyciągał mój M. Odkroił najpierw spód butelki, a później rozciął ją wzdłuż. Wtedy można już go wyjąć bez dłubania nożem w dość twardej szyjce butelki. Przyznam się, że myślałam, że to będzie dużo trudniejsze :)
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

super:)
tak mu się przyglądam i przyglądam i kombnuję ;:224
prosiaczek fajnie by wyglądał różowiutki...gdyby tak... ;:224
co jeszcze dałoby rózowiutki kolor ?przyszedł mi go głowy tylko łosoś...jednak śwonka to wieprzowinka...wieprzkowy łosoś? :;230łososiowy wieprzek? :;230
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

Asiu, może by wyłożyć butelkę różowiutkimi plasterkami szyneczki ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

hmmm ;:215
myślałam bardziej o jednolitej masie różowej ;:204
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2177
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wieś pod Łodzią

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

Widziałam takiego prosiaczka z szynki pokrojonej w kostkę właśnie. Zrobiłam z kurczaka ze względów ekonomicznych. Zawsze obieram i mrożę mięso z kurczaka na którym gotuję zupy. U mnie nikt takiego gotowanego mięsa nie je, a tak mam zawsze pod ręką na farsze wszelakie, pasztety i do galaretki (którą w domu jem tylko ja).

Asiu, rozszerz pojęcie jednolitej masy różowej... :lol:

Teraz tak mnie naszło. A jakby zamiast rosołu użyć barszczu czerwonego????
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

do tortu śmietankowego robię białą masę śmietanową zagęszczaną żelatyną...
jakas taka masa chodzi mi głowie...
śmietanka lub serek homo lub mascarpone,topiony z mlekiem zagęszczony żelatyną i zmiksowany z różowym dający ładny róż-co by wyszedł ładny różowy prosiaczek-mi przyszedł do głowy łosoś,ale ...podejrzewam,że pomysłowość jest nieograniczona... :wink:
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2177
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wieś pod Łodzią

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

A ja cały czas myślę o buraczku. Jakbyś do takiej masy dodała soku, to by się zaróżowiła. Byle nie za dużo, bo wyjdzie wściekły wieprzek... Ewentualnie sztuczne barwniki można wykorzystać.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

ogólnie pomysł z butelką czy też innymi formami nasuwa różne pomysły;)
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2177
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wieś pod Łodzią

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

Ciasto truskawkowe na imieniny mojej Babuni:

Obrazek
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

Wow...toż to dzieło sztuki :) ;:oj
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

;:152 poproszę "kółeczko" ;:oj
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2177
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wieś pod Łodzią

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

Oj tam dzieło sztuki... Szybko i łatwo się robi. Zaraz wrzucę przepis.

Asiu, jakie "kółeczko"?
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2177
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wieś pod Łodzią

Re: Kuchnia Rosiowej

Post »

To było bardzo długie "zaraz". Już się poprawiam i podaję przepis:

Biszkopt:

5 jaj, 136 g cukru pudru, 85 g mąki, cukier waniliowy, 2 łyżki wody. Ubić białka, dodać cukier i wymieszać mikserem. Dodać resztę składników i połączyć łyżką. Masę wylewam na wyłożoną papierem blachę z piekarnika, taką płytką. Pieczemy 13 - 15 min w 200 stopniach. Gorący biszkopt trzeba wyłożyć na czystą ściereczkę i zwinąć w rulon. Gdy przestygnie rozwijamy, smarujemy dżemem o smaku dopasowanym do owoców, które użyjemy, i ponownie zwijamy.

Masa:

750 ml śmietany 30%, 3 galaretki, 750 ml wody, owoce, dżem. Galaretki rozrobić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Wtedy ubić śmietanę, połączyć z galaretkami i dodać do tego owoce. Dużą miskę wysmarować dżemem. Roladę pokroić w cienkie plasterki i poukładać w misce. Do tego wlać masę i na wierzchu ułożyć plastry rolady. Schłodzić ok 4 godzin w lodówce.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”