Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
Witam,
kłopoty z pasteryzacją słoików. Wyczytałam w necie, że można pasteryzować w piekarniku. Chciałabym spróbować tej metody. Czy możecie mi podać czas i temperaturę dla słoików o pojemności 0,5l; 0,33l; 0,25l. Chciałabym pasteryzować ogórki konserwowe i papryke w occie, sałatki z octem, czy wszelkie marynaty.Marzy mi się, aby przetwory były chrupiące a nie takie rozgotowane kapcie. Czy możecie mi podać w punktach jak to zrobić z uwzględnieniem temperatury i czasów dla poszczególnych wielkości słoików. Czy słoiki mają być dokecone czy nie, jak wysoko napełnione.... interesuje mnie wszystko, ale bardzo KONKRETNIE dla laika.
Ja próbowałam już pasteryzować w wodzie i niestety nie potrafię uchwycić tego momentu zagotowania. Wyciągnęlam nawet termometr, by zmierzyć temperaturę. woda zaczęla bąbelkować w temteraturze 83 stopnie. Czy to ten moment zagotowania?
Podzielcie się też jak pasteryzujecie w wodzie.
Z góry dziękuję!!!!!
kłopoty z pasteryzacją słoików. Wyczytałam w necie, że można pasteryzować w piekarniku. Chciałabym spróbować tej metody. Czy możecie mi podać czas i temperaturę dla słoików o pojemności 0,5l; 0,33l; 0,25l. Chciałabym pasteryzować ogórki konserwowe i papryke w occie, sałatki z octem, czy wszelkie marynaty.Marzy mi się, aby przetwory były chrupiące a nie takie rozgotowane kapcie. Czy możecie mi podać w punktach jak to zrobić z uwzględnieniem temperatury i czasów dla poszczególnych wielkości słoików. Czy słoiki mają być dokecone czy nie, jak wysoko napełnione.... interesuje mnie wszystko, ale bardzo KONKRETNIE dla laika.
Ja próbowałam już pasteryzować w wodzie i niestety nie potrafię uchwycić tego momentu zagotowania. Wyciągnęlam nawet termometr, by zmierzyć temperaturę. woda zaczęla bąbelkować w temteraturze 83 stopnie. Czy to ten moment zagotowania?
Podzielcie się też jak pasteryzujecie w wodzie.
Z góry dziękuję!!!!!
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
Nie pasteryzujecie w piekarniku?
- Dzialeczka
- 500p
- Posty: 595
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Toronto
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
Sioniu, ja pasteryzuję wszystkie dżemy w piekarniku. Są super i nie psują się. Słoiczki mam 250 ml i 500 ml. Nakładam do nich gorący dżem, zakręcam nakrętki, ustawiam na blasze takiej do ciasta, po czym wkładam na 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Potem wyjmuję i ustawiam zwyczajnie na drewnianej deseczce, żeby ostygły.
Nie mam osobistych doświadczeń z innymi przetworami (kiszonych ogórków nie liczę, bo nie wędrują do piekarnika ), ale moja mama z powodzeniem robi tak również z kompotami i sałatkami warzywnymi typu sałatka szwedzka z ogórków.
Pozdrawiam
Nie mam osobistych doświadczeń z innymi przetworami (kiszonych ogórków nie liczę, bo nie wędrują do piekarnika ), ale moja mama z powodzeniem robi tak również z kompotami i sałatkami warzywnymi typu sałatka szwedzka z ogórków.
Pozdrawiam
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
Dziękuję za odpowiedz. Czy mogłabyś spytać się swojej mamy jak długo pasteryzowałaby tę sałatke szwedzka w piekarniku w słoikach 0,5l; 0,33l. Z góry dziękuję
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 41
- Od: 16 wrz 2010, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
W tym roku wszystkie przetwory pasteryzowałam w piekarniku. Instrukcję znalazłam gdzieś w internecie. Należy piekarnik rozgrzać do 130 stopni, słoiki ustawić na blasze i wstawić do piekarnika. Trzymam je tam godzinę, piekarnik wyłączam i zostawiam na noc. Do kompotów ta metoda jest idealna. Robiłam też w ten sposób ogórki konserwowe w litrowych słojach, z tym że siedziały one w piekarniku pół godziny po czym zostały wyjęte. To niestety za długo, ogórki wyszły miękkie.W przyszłym roku eksperymentów z ogórkami ciąg dalszy, potrzymam je pewnie z kwadrans, może 10 minut. Słoiki powinny być napełnione do 1-2 cm poniżej krawędzi, pokrywki dokręcone. Spróbuj pasteryzować je 5-10 minut a po ostygnięciu sprawdzić czy wieczko jest zassane. Jeżeli nie to trzeba będzie dopasteryzować.
-Jola-
- Aisyrk
- 1000p
- Posty: 1198
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
Ja też pasteryzuję w piekarniku - to naprawdę bardzo ułatwia robienie przetworów. Wstawiam do zimnego piekarnika nastawionego na 180 st. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę [zgaśnie lampka] liczę czas - 10 min dla słoików 0,30 l i 15 min dla pojemności 0,5 - 0,6 l. Większych nie używam, to są jednorazowe porcje. Po upływie wyznaczonego czasu otwieram piekarnik i gdy słoiki nieco przestygną, wystawiam.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
A ja kilka razy spotkałam się z opinią, że twistów nie można pasteryzowac w piekarniku- bodajże ze względu na konstrukcję nakrętek.
- Aisyrk
- 1000p
- Posty: 1198
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
Nie zauważyłam, żeby coś się działo z nakrętkami, nawet farba nie łuszczy się.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
Ja wsadzam słoiki do zimnego piekarnika, termoobieg 130stC 90 minut
Tylko nie można ruszać gorących słoików - trzeba im dać czas na wystygnięcie bo potrafi wykipieć zawartość po ruszeniu
Tylko nie można ruszać gorących słoików - trzeba im dać czas na wystygnięcie bo potrafi wykipieć zawartość po ruszeniu
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
A ja raz próbowałam pasteryzować w piekarniku...Nakrętki wybuchły na ściany ,sufit..i niestety na mnie Więcej nie spróbuje
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
W jakiej temepraturze? Ja w tym roku już ze 40 słoików zrobiłem i żaden nie wybuchł Może temperatura ustawiana u Ciebie jest niższa od rzeczywistej ? Np. ustawiasz 120stC a w rzeczywistości masz 150 ....
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
Ja również pasteryzuję w piekarniku, ale nie na sucho. Na blachę do pieczenia wlewam wodę (tak z 4cm), wstawiam słoiki i pasteryzuje w 120* około 1godz. Wstawiam oczywiście do zimnego piekarnika.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
Mnie tylko naszła wątpliwość czy aby to, jeszcze pasteryzacja. Klasyczna pasteryzacja powinna przebiegać w temperaturze 70-100 st., i taka pewnie jest gdy pasteryzujemy w ledwie wrzącej wodzie - wierzchy słoików są ponad wodą i w środku pewnie nie ma 100 st. Natomiast w piekarniku nagrzanym do 130 stopni po godzinie temperatura wewnątrz słoików z pewności a przekracza 100 stopni. Nie mówię, że taki sposób konserwowania jest zły, ale nazywanie go pasteryzacją to chyba nadużycie.
Dorota