Moniko, dla Ciebie
Koreczki z papryki i mini mozarelli
cantati pisze: ![Obrazek](http://images37.fotosik.pl/1819/22ab1d4ac77928b5med.jpg)
Składniki: - ilości na tzw. "oko", zależnie od planowanej ilości słoików
Kolorowa słodka papryka
Mini mozarella
Oliwki ze słonej zalewy
Listki świeżej bazylii
Suszone zioła: bazylia, oregano
Dobrej jakości olej (oliwa ma zbyt wyrazisty smak, który zdominuje pozostałe składniki)
Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę opiec w piekarniku i pozbawić skórki. Pokroić na paseczki szerokości 2-3 cm. Drewniane patyczki do szaszłyków przyciąć na wysokość słoików, w których będziemy zamykać koreczki, tak, aby wieczko się spokojnie domknęło. Na szpadki nadziewać na przemian oliwkę i zawinięty w kolorowe paski papryki mini mozarellki (można użyć pokrojonych w kostkę dużych kulek mozarelli). Dodatkowo można między oliwki i ser w papryce dodać listki bazylii i układać w słoiczkach.
Olej leciutko podgrzać z suszonymi ziołami, szczyptą soli i czarnego pieprzu, zalać koreczki, aby całe znalazły się pod olejem (patyczki mogą wystawać, ale papryka czy oliwki nie). Zakręcić i odstawić na minimum kilka dni.
UWAGA: Olej nie może być za ciepły, należy go podgrzać tylko trochę, by zioła puściły aromat. Za mocno podgrzany "usmaży" mozarellę i zrobi się ona gumiasta, a potem twarda. Można rzechowywać w lodówce 3-4 tygodnie, pod warunkiem, że koreczki będą całkiem zanurzone w oleju. Dłużej przechowywać nie próbowałam
Smacznego
![kuchnia ;:137](./images/smiles/chef.gif)