Dania z/na grilla.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6531
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Dorka, ja już swoje podałam na poprzednich stronach, same bezmięsne, jakbym za wege robiła A ja przecie i kotleta lubię, i krewetkę, i różne inne mięska przyprawiane.
Ale, ale, przypomniał mi się jeszcze ser żółty albo lepiej brie czy camemberek zawinięty w folii i przypieczony na grillu. Dobrze jest taki serek owinąć w liść kapusty pekińskiej, wtedy serek się nie spali, a my mamy danie główne z sałatką, dwa w jednym
I jeszcze grzanki z chlebka czy bułki po odwróceniu spieczonym do góry spryskane oliwą i posypane czym kto ma, siekanymi ziołami, startym serem i ziołami, pokrojonym w kostkę pomidorkiem bez skórki, mozarellą w plasterkach, cebulką prażoną, co kto lubi.
A bakłażan w plastrach? Umyty, pokrojony w plastry wzdłuż, posypany solą na godzinę, wysuszony ręcznikiem papierowym i popsikany oliwą. Kładziemy na grilla, kiedy się przypiecze odwracamy i dopiekamy na drugiej stronie. Uwaga, bo może się upiec na miękko i przeciec przez ruszt, albo łopatkę, którą go zdejmujemy z grilla. Można użyć dziurkowanych tacek i mocnego żaru.
Przypomniała mi się też kiełbasa ziemniaczana nadziewana boczkiem. Taka gotowa, kupowana po znajomości w GieeSie, mniam, jaka pyszna, szkoda tylko, że taka niezdrowa
Ach, jeszcze duże kluski leniwe, przez niektórych zwane pierogami leniwymi. Jeśli zostały z wczoraj (muszą ostygnąć i stężeć) i są odpowiedniej wielkości, to opryskane olejem czy oliwą i opieczone na grillu są naprawdę pyszne.
Smacznego!!!
Ale, ale, przypomniał mi się jeszcze ser żółty albo lepiej brie czy camemberek zawinięty w folii i przypieczony na grillu. Dobrze jest taki serek owinąć w liść kapusty pekińskiej, wtedy serek się nie spali, a my mamy danie główne z sałatką, dwa w jednym
I jeszcze grzanki z chlebka czy bułki po odwróceniu spieczonym do góry spryskane oliwą i posypane czym kto ma, siekanymi ziołami, startym serem i ziołami, pokrojonym w kostkę pomidorkiem bez skórki, mozarellą w plasterkach, cebulką prażoną, co kto lubi.
A bakłażan w plastrach? Umyty, pokrojony w plastry wzdłuż, posypany solą na godzinę, wysuszony ręcznikiem papierowym i popsikany oliwą. Kładziemy na grilla, kiedy się przypiecze odwracamy i dopiekamy na drugiej stronie. Uwaga, bo może się upiec na miękko i przeciec przez ruszt, albo łopatkę, którą go zdejmujemy z grilla. Można użyć dziurkowanych tacek i mocnego żaru.
Przypomniała mi się też kiełbasa ziemniaczana nadziewana boczkiem. Taka gotowa, kupowana po znajomości w GieeSie, mniam, jaka pyszna, szkoda tylko, że taka niezdrowa
Ach, jeszcze duże kluski leniwe, przez niektórych zwane pierogami leniwymi. Jeśli zostały z wczoraj (muszą ostygnąć i stężeć) i są odpowiedniej wielkości, to opryskane olejem czy oliwą i opieczone na grillu są naprawdę pyszne.
Smacznego!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Bułki przełożone 'Rokpolem'
Ja najbardziej lubię bułki przełozone rokpolem.Ser uciera się na pastę z masłem i dosyć grubo smaruje się przekrojoną bułkę.Wszystko zawijam w folię Al i podgrzewam na ruszcie.
Bardzo smaczne.Niestety w tym roku cena rokpola mocno skoczyła do góry.
Na działce wszystkie ciepłe posiłki sporządzam na grillu od czasu gdy ukradli nam byle jaką kuchenkę elektryczną. Kupuję grill za kilkanacie zł w Biedronce i nikt się dotychczas na niego nie połakomił ,pomimo że stoi na dworze.
Ja najbardziej lubię bułki przełozone rokpolem.Ser uciera się na pastę z masłem i dosyć grubo smaruje się przekrojoną bułkę.Wszystko zawijam w folię Al i podgrzewam na ruszcie.
Bardzo smaczne.Niestety w tym roku cena rokpola mocno skoczyła do góry.
Na działce wszystkie ciepłe posiłki sporządzam na grillu od czasu gdy ukradli nam byle jaką kuchenkę elektryczną. Kupuję grill za kilkanacie zł w Biedronce i nikt się dotychczas na niego nie połakomił ,pomimo że stoi na dworze.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Pieczarki z grilla
30 dkg pieczarek,
1 cebula,
5 dkg żółtego sera
sól, pieprz, oliwa
Pieczarki myję i (jeżeli mi się chce obieram kapelusze ze skórki). Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na niej na złoty kolor pokrojoną drobno cebulę. Dodaję pokrojone drobno nóżki z pieczarek. Dodaję przyprawy i chwilę duszę. Farszem wypełniam kapelusze i posypuję startym serem. Pieczarki układam na aluminiowej tacce i owijam folią aluminiową.
Układam na grillu na ok. 15 minut.
Plesniak a'la schabowy z ananasem
1 okrągły ser pleśniowy "Turek"
1 krążek ananasa
sól, pieprz,
olej
Ser położyć na krążku ananasa, następnie zawinąć w folię aluminiową. Piec z każdej strony na złoty kolor ok. 3-4 min, tak aby ser nie wyciekł ze środka. Delikatnie wyłożyć na talerz. Rewelacyjnie smakuje z konfiturą z żurawiny.
30 dkg pieczarek,
1 cebula,
5 dkg żółtego sera
sól, pieprz, oliwa
Pieczarki myję i (jeżeli mi się chce obieram kapelusze ze skórki). Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na niej na złoty kolor pokrojoną drobno cebulę. Dodaję pokrojone drobno nóżki z pieczarek. Dodaję przyprawy i chwilę duszę. Farszem wypełniam kapelusze i posypuję startym serem. Pieczarki układam na aluminiowej tacce i owijam folią aluminiową.
Układam na grillu na ok. 15 minut.
Plesniak a'la schabowy z ananasem
1 okrągły ser pleśniowy "Turek"
1 krążek ananasa
sól, pieprz,
olej
Ser położyć na krążku ananasa, następnie zawinąć w folię aluminiową. Piec z każdej strony na złoty kolor ok. 3-4 min, tak aby ser nie wyciekł ze środka. Delikatnie wyłożyć na talerz. Rewelacyjnie smakuje z konfiturą z żurawiny.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Potrawy na grilla
Schab
Wiosna w pełni a więc czas na grila.Proponuję abyśmy podzieliły się swoimi wypróbowamymi przepisami.Ja polecam schab.
4 kotlety schabowe rozbić( może być oczywiście więcej) następnie posolic i popieprzyć
2 kaszanki podsmażyć z cebulką na patelni doprawić wedle uznania do smaku
4 liście kapusty młodej sparzyć wrzątkiem
każdy kotlet położyć na kawałku folii aluminiowej
na kotlet położyć liść kapusty
na to kaszankę
zwinąć razem jak krokieta i upiec na grilu
smacznego
Wiosna w pełni a więc czas na grila.Proponuję abyśmy podzieliły się swoimi wypróbowamymi przepisami.Ja polecam schab.
4 kotlety schabowe rozbić( może być oczywiście więcej) następnie posolic i popieprzyć
2 kaszanki podsmażyć z cebulką na patelni doprawić wedle uznania do smaku
4 liście kapusty młodej sparzyć wrzątkiem
każdy kotlet położyć na kawałku folii aluminiowej
na kotlet położyć liść kapusty
na to kaszankę
zwinąć razem jak krokieta i upiec na grilu
smacznego
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3109
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dolina Baryczy
Re: sezon na grila
Grillowane grapefruity
U nas grillowanie nie może się obyć bez zapiekanych grapefruitów
Grapefruita- 1szt. na 2 osoby- kroimy w poprzek na pół, łyżeczką lub króciutkim nożykiem odcinamy miąższ od skóry starając się jej nie przekłuć, miąższ nacinamy w kilku kierunkach (ułatwi to późniejsze wybieranie/jedzenie łyżeczką), na "pocięty" miąższ kładziemy łyżeczkę masła i sypiemy łyżkę, dwie cukru pudru (zależnie od upodobań). Całość owijamy folią alu- każdą połówkę osobno- grillujemy ok. 15- 20 minut (w zależności od wielkości owocu).
Grillowane grapefruity stanowią świetny dodatek do ciężkich smażonych karkówek czy kiełbas.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Re: sezon na grila
Sos tzatziki
do mięs lub kiełbasek z grila proponuję sos tzatziki
wykonanie jest bardzo proste
serek wiejski miksujemy z 2 ogórkami 2 ząbkami czosnku i dodajemy 2 łyżeczki przyprawy TZatziki
do mięs lub kiełbasek z grila proponuję sos tzatziki
wykonanie jest bardzo proste
serek wiejski miksujemy z 2 ogórkami 2 ząbkami czosnku i dodajemy 2 łyżeczki przyprawy TZatziki
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
Re: sezon na grila
grillowana kaszanka biała i czarna
kaszaneczke obieramy z flaka,kładziemy na folie alu..dodajemy plasterki cebuli.spory liść lubczyka,posypujemy przyprawą grillową i dodajemy kilka kropli oleju,zawijamy i na grilla
kaszaneczke obieramy z flaka,kładziemy na folie alu..dodajemy plasterki cebuli.spory liść lubczyka,posypujemy przyprawą grillową i dodajemy kilka kropli oleju,zawijamy i na grilla
Re: sezon na grila
Ziemniaki w foli.
do mięsa robię często umyte, nieobrane ziemniaki w srebnej foli.
Można też wziąść surowego ziemniaka przekroić na trzy plastry i pomiędzy ułożyć boczek, cebulę. całość zawinąć w folię aluminiową.
Gdy ziemniaki są miękie - potrawa gotowa.
Yrochę czasu to zajmuje, zatem, mięso smażymy później.
do mięsa robię często umyte, nieobrane ziemniaki w srebnej foli.
Można też wziąść surowego ziemniaka przekroić na trzy plastry i pomiędzy ułożyć boczek, cebulę. całość zawinąć w folię aluminiową.
Gdy ziemniaki są miękie - potrawa gotowa.
Yrochę czasu to zajmuje, zatem, mięso smażymy później.
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Re: sezon na grila
Ogórki lepiej jest potarkować niż zmiksować i nie zapominajmy o przyprawie- kminku i koperku, to podstawa tegobasiac pisze:do mięs lub kiełbasek z grila proponuję sos tzatziki
wykonanie jest bardzo proste
serek wiejski miksujemy z 2 ogórkami 2 ząbkami czosnku i dodajemy 2 łyżeczki przyprawy TZatziki
sosu. W Polsce różnie go robią ale robią nieprawidłowo.
Na grilla polecam także rybę zawiniętą w folię, dobrze naszpikowaną z wierzchu aby folia nie popękała. :P
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 19
- Od: 18 maja 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kluczbork
Re: sezon na grila
Czosnek z grilla
A ja polecam czosnek z grilla
Obieramy czosnek ze skórki, polecam 2 główki czosnku.
Rozwijamy srebrną folię, układamy czosnek po czym zawijamy kilku krotnie w kwadrat. Grillujemy żeby nie spalić, tylko żeby się ugotował, jak będzie miękki idealnie łączy się z karkówką lub na tosty
A ja polecam czosnek z grilla
Obieramy czosnek ze skórki, polecam 2 główki czosnku.
Rozwijamy srebrną folię, układamy czosnek po czym zawijamy kilku krotnie w kwadrat. Grillujemy żeby nie spalić, tylko żeby się ugotował, jak będzie miękki idealnie łączy się z karkówką lub na tosty
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Wątek jest założony dla miłośników grilla w ogrodzie.
Mój sprawdzony przepis to sos zazyki do grilla:
duży ogórek obrany, umyty, potarty na tarce o małych oczkach i odciśnięty na sicie do tego w osobnej miseczce mieszam jogurt bałkański -chyba najgęstszy z dostępnych na rynku trochę soli, czosnku (wg. uznania, pikantności ja zamiast tego dodaję odrobinę przyprawy do zacyków gdyż świeży czosnek jest ciężki na wątrobę i nam szkodzi). Można dodać odrobinę koperku. na koniec wymieszać z ogórkiem i do lodówki. Sos można przygotować dużo wcześniej żeby nie zawracać sobie później głowy.
Sałatka z młodych ziemniaków: -również można zrobić kilka godz.wcześniej
-----Młode ziemniaki ugotować (nie rozgotować) w łupinach jak są małe i młode lub obrać. Ugotowane pokroić w spore kawałki (jak do obiadu).
-----Kilka ogórków kiszonych pokroić w kostkę.
-----SOS: Majonez i jogurt (pół na pół) wymieszać z solą pieprzem i tym co kto lubi czyli koperkiem, szczypiorkiem innym ulubionym ziółkiem na koniec dodać do sosu ogórki i całość do lodówki.
Przed włożeniem mięsa na ruszt do miski z zimnymi ziemniakami wlewam sos mieszam i ...... mniam, mniam
Z moich mądrości:
Zamiast kiełbasy w której jest nie wiadomo co a cena nie zawsze świadczy o jakości lepiej kupić coś z kurczaka np. filet który nie zajmuje dużo miejsca na grillu a cenowo ma się podobnie do dobrej kiełbasy poza tym można zrobić z tego szaszłyki. Bardzo dobra na kilka osób jest również karkówka (na bank nie zawiera MOM) tylko potrzebuje trochę miejsca na grillu więc na wielkie przyjęcia grillowe jest średnia.
Mój sprawdzony przepis to sos zazyki do grilla:
duży ogórek obrany, umyty, potarty na tarce o małych oczkach i odciśnięty na sicie do tego w osobnej miseczce mieszam jogurt bałkański -chyba najgęstszy z dostępnych na rynku trochę soli, czosnku (wg. uznania, pikantności ja zamiast tego dodaję odrobinę przyprawy do zacyków gdyż świeży czosnek jest ciężki na wątrobę i nam szkodzi). Można dodać odrobinę koperku. na koniec wymieszać z ogórkiem i do lodówki. Sos można przygotować dużo wcześniej żeby nie zawracać sobie później głowy.
Sałatka z młodych ziemniaków: -również można zrobić kilka godz.wcześniej
-----Młode ziemniaki ugotować (nie rozgotować) w łupinach jak są małe i młode lub obrać. Ugotowane pokroić w spore kawałki (jak do obiadu).
-----Kilka ogórków kiszonych pokroić w kostkę.
-----SOS: Majonez i jogurt (pół na pół) wymieszać z solą pieprzem i tym co kto lubi czyli koperkiem, szczypiorkiem innym ulubionym ziółkiem na koniec dodać do sosu ogórki i całość do lodówki.
Przed włożeniem mięsa na ruszt do miski z zimnymi ziemniakami wlewam sos mieszam i ...... mniam, mniam
Z moich mądrości:
Zamiast kiełbasy w której jest nie wiadomo co a cena nie zawsze świadczy o jakości lepiej kupić coś z kurczaka np. filet który nie zajmuje dużo miejsca na grillu a cenowo ma się podobnie do dobrej kiełbasy poza tym można zrobić z tego szaszłyki. Bardzo dobra na kilka osób jest również karkówka (na bank nie zawiera MOM) tylko potrzebuje trochę miejsca na grillu więc na wielkie przyjęcia grillowe jest średnia.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5322
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Grudziadza
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Chleb z grilla
1 bochenek chleba
1 kostka miękkiego masła
1 serek topiony bez dodatków
1 paczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
Chleb kroimy jak na kanapki, ale nie docinamy do końca (ja używam krojonego,smaruje farszem i sklejam kanapki) Składniki farszu miksujemy, smarujemy kanapki sklejamy cały chlebek, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy 15-20 min. Smacznego!
1 bochenek chleba
1 kostka miękkiego masła
1 serek topiony bez dodatków
1 paczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
Chleb kroimy jak na kanapki, ale nie docinamy do końca (ja używam krojonego,smaruje farszem i sklejam kanapki) Składniki farszu miksujemy, smarujemy kanapki sklejamy cały chlebek, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy 15-20 min. Smacznego!