A mój - Twój właśnie w piecyku siedzi Pierwszy raz robiłam. Później się pochwalę
Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3962
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Pozdrawiam - Justyna
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
A gdzie jest przepis na samosia , bo jakoś nie mogę na niego trafić
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3962
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Jeżeli Aldonka się nie obrazi to polecam u mnie, wpisałam, żeby się nie zgubił, bo naprawdę jest super !!! Będzie często u mnie na stole
Oto dowód;
Oto dowód;
Pozdrawiam - Justyna
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Brawo Pięknie wyszedł Najważniejsze ,że jak najmniejszymi nakładami pracy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Powiem szczerze ten 'samoś' no to nooo takie dziwadło drożdżowe, że głowa boli
Jaki tu mniejszy nakład pracy niż w normalnym wykonaniu drożdżówki? Najbardziej upierdliwe jest zawsze wyrobienie ciasta z mąką.
A co do tego przepisu - kooosmiczna ilość drożdży, na 1kg mąki w zupełności wystarczy 1/3 część 100g kostki drożdży. Doskonale wyrośnie i nie 'jedzie' tak drożdżami. Co do dodatku oleju się nie wypowiadam bo nigdy drożdżówki z olejem nie robiłam, ale każdy z nas ma inny smak i o tym się nie dyskutuje.
Dziewczyny drożdżówka normalnie robiona jest najłatwiejszym i najprostszym ciastem jakie można sobie wyobrazić i powinna być super smaczna po upieczeniu
Jaki tu mniejszy nakład pracy niż w normalnym wykonaniu drożdżówki? Najbardziej upierdliwe jest zawsze wyrobienie ciasta z mąką.
A co do tego przepisu - kooosmiczna ilość drożdży, na 1kg mąki w zupełności wystarczy 1/3 część 100g kostki drożdży. Doskonale wyrośnie i nie 'jedzie' tak drożdżami. Co do dodatku oleju się nie wypowiadam bo nigdy drożdżówki z olejem nie robiłam, ale każdy z nas ma inny smak i o tym się nie dyskutuje.
Dziewczyny drożdżówka normalnie robiona jest najłatwiejszym i najprostszym ciastem jakie można sobie wyobrazić i powinna być super smaczna po upieczeniu
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Moniko no nikt Ci nie nakazuje robić tego ciasta ,a tym bardziej nie zabrania robić tradycyjnego drożdzowego z masłem ,ale każda gospodyni robiąca drożdzowe ciasto wie ,że jest pracochłonne,a to smakiem wcale się nie różni.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Pesteczko wiedziałam, że to powiesz No ale nie denerwuj się i nie bierz tego do siebie , przecież nie o to chodzi żeby ktoś komuś czegoś zabraniał.
Lubisz drożdżówkę? Pewnie tak, i pewnie robiłaś 'normalnie'. Jakie ono pracochłonne? że musisz poczekać aż wyrośnie?
Ale nikt mi nie powie, że nie ma różnicy w smaku kiedy się da 100 g drożdży a kiedy 30g . Na oleju może być ok, dlaczego nie?
Ale to w końcu nieważne...ważne jest żeby smakowało a nie jakoś smakowało.
Lubisz drożdżówkę? Pewnie tak, i pewnie robiłaś 'normalnie'. Jakie ono pracochłonne? że musisz poczekać aż wyrośnie?
Ale nikt mi nie powie, że nie ma różnicy w smaku kiedy się da 100 g drożdży a kiedy 30g . Na oleju może być ok, dlaczego nie?
Ale to w końcu nieważne...ważne jest żeby smakowało a nie jakoś smakowało.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
ja niespotykanie spokojny człowiek jestem Robiłam drożdzowe tradycyjnie i z masłem też,ale od kiedy pierwszy raz zrobiłam ,,samosia,, nie robię innego,ale to mój wybór.Co do drożdzy ,ja akurat je uwielbiam ,a w tym placku wcale nie jest ,,nadto,,wyczuwalny,ale może nie jestem obiektywna.U mnie drożdzowy ma pachnieć drożdzami,sernik serem ,a jabłecznik jabłkami i cynamonem
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
No to kamień z serca Pesteczko przecież wiem, że dobra w kuchni jesteś.
Powiedziałabym nawet, że za dobra, dlatego nawet podejrzewam, że nie Ty wymyśliłaś tego szybkościowca
No i daję już spokój temu samosiowi
Powiedziałabym nawet, że za dobra, dlatego nawet podejrzewam, że nie Ty wymyśliłaś tego szybkościowca
No i daję już spokój temu samosiowi
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
..a dziś polecam GOFRY Z CUKREM PUDREM I OWOCAMI EGZOTYCZNYMI
Nareszcie wypracowałam sobie przepis na idealne ciasto.Po upieczeniu smakują jak z nadmorza.Z zewnątrz twarde,a w środku chrupkie ,rozpływajace się w ustach i nieprzemakające po nałożeniu bitej śmietany.Tym razem śmietany nie było ,bo gofry nieplanowane,a owoce ze spiżarnianych zapasów
2 szkl mąki(u mnie tortowa)
1 cukier waniliowy jak ktoś lubi
1 opakowanie budyniu
2 jajka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
ok 6 łyżek oleju
1 szkl.mleka 3,2%
1 szkl wody mineralnej gazowanej(ja daję smakową np.cytrynową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka oddzielamy od białek,dodajemy wszystkie składniki i miksujemy,białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta,delikatnie mieszamy.Gofrownicę zawsze smaruję pędzelkiem namoczonym w oleju,wtedy gofry nie przywierają.Zamiast budyniu można dodać mąkę ziemniaczaną,Wodę gazowaną smakową można zastąpić jakimś gazowanym białym napojem ,ale wtedy dajemy mniej cukru do ciasta.Robię z podwójnej porcji.
Nareszcie wypracowałam sobie przepis na idealne ciasto.Po upieczeniu smakują jak z nadmorza.Z zewnątrz twarde,a w środku chrupkie ,rozpływajace się w ustach i nieprzemakające po nałożeniu bitej śmietany.Tym razem śmietany nie było ,bo gofry nieplanowane,a owoce ze spiżarnianych zapasów
2 szkl mąki(u mnie tortowa)
1 cukier waniliowy jak ktoś lubi
1 opakowanie budyniu
2 jajka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
ok 6 łyżek oleju
1 szkl.mleka 3,2%
1 szkl wody mineralnej gazowanej(ja daję smakową np.cytrynową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka oddzielamy od białek,dodajemy wszystkie składniki i miksujemy,białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta,delikatnie mieszamy.Gofrownicę zawsze smaruję pędzelkiem namoczonym w oleju,wtedy gofry nie przywierają.Zamiast budyniu można dodać mąkę ziemniaczaną,Wodę gazowaną smakową można zastąpić jakimś gazowanym białym napojem ,ale wtedy dajemy mniej cukru do ciasta.Robię z podwójnej porcji.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
jak już sie tu zagnieżdziłam w cudzym wątku to wstawiam CYNAMONOWCA do dzisiejszej kawki.
szybkie ciacho muffinkowe
CYNAMONOWIEC
500g.mąki tortowej
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl.śmietany gęstej 12 lub 18%albo jogurtu
3/4 szkl oleju
100g rodzynek(u mnie żurawina),garść orzechów lub bez
3 łyżeczki cynamonu+5 łyżeczek cukru razem wymieszanych w szklance
Wszystkie składniki suche mieszamy razem jak na muffiny;mąka,cukier.soda.sól,rodzynki lub inne owoce suszone
W drugiej misce mieszamy mokre;śmietanę,jajka,olej.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką drewnianą.Ciasto jęst gęste jak na chleb.Keksówki smarujemy masłem i bułka tartą i teraz nakładamy warstwę ciasta ,wygłądzamy i posypujemy cynamonem z cukrem,potem znów warstwa ciasta i cynamon.Tak zeby cynamon był na wierzchu ciasta wtedy robi się fajna kruszonka.Kiedy już jest ciasto w foremce przekrawamy surowe ciasto nożem .Ciasto podczas pieczenia się wymiesza.Pieczemy w 150st.60 minut z termoobiegiem.
U mnie wyszły 4 faremki takie srebrne jednorazowe.Metalowe wyjdą dwie.Ciasto im starsze tym lepsze.
szybkie ciacho muffinkowe
CYNAMONOWIEC
500g.mąki tortowej
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl.śmietany gęstej 12 lub 18%albo jogurtu
3/4 szkl oleju
100g rodzynek(u mnie żurawina),garść orzechów lub bez
3 łyżeczki cynamonu+5 łyżeczek cukru razem wymieszanych w szklance
Wszystkie składniki suche mieszamy razem jak na muffiny;mąka,cukier.soda.sól,rodzynki lub inne owoce suszone
W drugiej misce mieszamy mokre;śmietanę,jajka,olej.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką drewnianą.Ciasto jęst gęste jak na chleb.Keksówki smarujemy masłem i bułka tartą i teraz nakładamy warstwę ciasta ,wygłądzamy i posypujemy cynamonem z cukrem,potem znów warstwa ciasta i cynamon.Tak zeby cynamon był na wierzchu ciasta wtedy robi się fajna kruszonka.Kiedy już jest ciasto w foremce przekrawamy surowe ciasto nożem .Ciasto podczas pieczenia się wymiesza.Pieczemy w 150st.60 minut z termoobiegiem.
U mnie wyszły 4 faremki takie srebrne jednorazowe.Metalowe wyjdą dwie.Ciasto im starsze tym lepsze.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
alternatywą szarlotki może być to
JABŁKA POD KRUSZONKĄ
1 kg jabłek(zalezy od wielkości formy do zapiekania)
garść rodzynek
sok z 1/2 cytryny+skórka tarta,cynamon,bułka tarta do obsypania formy
składniki na kruszonkę;
1 szkl mąki,1/2 szkl cukru,1/2 kostki masła,orzechy lub płatki migdałowe(u mnie włoskie)
Jabłka opruszamy cynamonem i odrobiną cukru,sokiem i startą skórką z cytryny na to kruszonka i do piekarnika aż kruszonka się lekko zezłoci,180stopni ok 40 minut.Można użyć inne sezonowe owoce np,śliwki.i zamiast rodzynek żurawina.
Może zdjęcia nie wygladają apetycznie ,bo robione póżno wieczorem ,ale zapewniam ,że jest to jeden z najwspanialszych,najprostszych,najtańszych i najszybszych deserów-ciast jakie znam.Kiedy jest gorące smakuje jak pieczone jabłka,a kiedy jest zimna;jak tradycyjna szarlotka.
Zadziałałam też ciastka francuskie,a raczej były jako pierwsze,a że za dużo jabłek pokroiłam więc była i kruszonka
JABŁKA POD KRUSZONKĄ
1 kg jabłek(zalezy od wielkości formy do zapiekania)
garść rodzynek
sok z 1/2 cytryny+skórka tarta,cynamon,bułka tarta do obsypania formy
składniki na kruszonkę;
1 szkl mąki,1/2 szkl cukru,1/2 kostki masła,orzechy lub płatki migdałowe(u mnie włoskie)
Jabłka opruszamy cynamonem i odrobiną cukru,sokiem i startą skórką z cytryny na to kruszonka i do piekarnika aż kruszonka się lekko zezłoci,180stopni ok 40 minut.Można użyć inne sezonowe owoce np,śliwki.i zamiast rodzynek żurawina.
Może zdjęcia nie wygladają apetycznie ,bo robione póżno wieczorem ,ale zapewniam ,że jest to jeden z najwspanialszych,najprostszych,najtańszych i najszybszych deserów-ciast jakie znam.Kiedy jest gorące smakuje jak pieczone jabłka,a kiedy jest zimna;jak tradycyjna szarlotka.
Zadziałałam też ciastka francuskie,a raczej były jako pierwsze,a że za dużo jabłek pokroiłam więc była i kruszonka