To co najlepsze - szarotka w kuchni
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Co tam foremka, babeczkę z instrukcją poproszę
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Babeczka świąteczna to będzie tradycyjnie - drożdżowa inna nie wchodzi w grę. Mam oczywiście inne sprawdzone przepisy na babki, ale u mnie Baba Wielkanocna to tylko drożdżowa z dużą ilością rodzynek.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotaaaa,a gdzie przepis na oszukaną szarlotkę?
Dawno mnie tu nie było...przyszłam po inspirację na święta... .Macie jakiś przepis na sałatkę z tortellini z szynką?
Dawno mnie tu nie było...przyszłam po inspirację na święta... .Macie jakiś przepis na sałatkę z tortellini z szynką?
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mazurek ślicznie kolorowy a pewnie smakuje jeszcze lepiej.
-
- 500p
- Posty: 607
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: prawie Wrocław
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko,
wpadłam pierwszy raz, na chwilkę, ale już widzę, że zostanę na dłużej .
Sałatka szczypiorkowa i kolejna z ogórkiem i jajkiem w roli głównej wykorzystam na pewno .
Kalafiorkowe "wariacje" zachęcają mnie do wypróbowania ich .
Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej inspiracji .
wpadłam pierwszy raz, na chwilkę, ale już widzę, że zostanę na dłużej .
Sałatka szczypiorkowa i kolejna z ogórkiem i jajkiem w roli głównej wykorzystam na pewno .
Kalafiorkowe "wariacje" zachęcają mnie do wypróbowania ich .
Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej inspiracji .
Joasia
-
- 1000p
- Posty: 1067
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Karkonosze
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
u mnie mazurki się nie przyjęły, a i czasu w te święta nie miałam za wiele, dlatego zrobiłam dorotkowy deser a dzieciom powiedziałam, że to pascha Dorota dzięki za ten przepis - łatwy szybki, a jak smakowało deserek zniknął w pierwszy dzień świąt pozwolę sobie wstawić foto mojej świątecznej wersji - bo dodałam brzoskiwnie
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Piękna wyszła Ci ta pascha. Z brzoskwiniami wygląda jeszcze lepiej. Cieszę się, że smakowało.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Sylwuś, narobiłas mi smaka tym zdjęciem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Też taki deserek robię,ale niezbyt często.Rodzinka nie lubi galaretek Szkoda ,bo każda wersja z dodatkami wygląda cudnie.
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pilnie potrzebny rewelacyjny przepis, sprawdzony na cienki spód do pizzy....
Dziewczynki...pomocy...ja mam swoje..ale na grubsze bo takie wolą..tym razem potrzebuję na cieńszy..i najlepiej taki coby nie opadał kiedy się go trzyma...może któraś ma podane takie proporcje....będę wdzięczne..Pilne!!!
Dziewczynki...pomocy...ja mam swoje..ale na grubsze bo takie wolą..tym razem potrzebuję na cieńszy..i najlepiej taki coby nie opadał kiedy się go trzyma...może któraś ma podane takie proporcje....będę wdzięczne..Pilne!!!
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9111
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu nie wiem, czy ktoś coś Ci podpowiedział i wiem, że jestem sporo spóźniona, ale dopiero dzisiaj zajrzałam i moge Ci napisac
jak ja robię ciasto pod pizzę. Zawsze wychodzi cienkie- mój eM tylko takie lubi.
Zresztą jak nie Ty to może ktoś inny skorzysta
Mój spód do pizzy
Do miski wsypac 2 szkl mąki, dodac 1 op suszonych drożdży (ja kupuję dr Oetker), szczyptę soli i szczyptę cukru,
wymieszac i zrobic dołek. Wbic 1 jajko i wyrabiac dolewając ok 3/4 szkl letniej (nie za ciepłej) wody.
Na koniec dodac 2 łyżki oleju lub oliwy i wyrobic.
Proporcje są na dużą blaszkę oryginalną z piekarnika (kuchenkę mam szer. 60 cm).
Ciasta nie zostawiam do wyrośnięcia. Czasami tylko jak już rozciągnę je na blaszce to odstawiam na chwilę.
Ale robię tak jak używam "ciężkich" nadzień np. mięsa mielonego, szpinaku itp.
Jak robię tylko z pieczarkami i serem to daję je na blaszkę i odrazu wykładam farsz i piekę.
jak ja robię ciasto pod pizzę. Zawsze wychodzi cienkie- mój eM tylko takie lubi.
Zresztą jak nie Ty to może ktoś inny skorzysta
Mój spód do pizzy
Do miski wsypac 2 szkl mąki, dodac 1 op suszonych drożdży (ja kupuję dr Oetker), szczyptę soli i szczyptę cukru,
wymieszac i zrobic dołek. Wbic 1 jajko i wyrabiac dolewając ok 3/4 szkl letniej (nie za ciepłej) wody.
Na koniec dodac 2 łyżki oleju lub oliwy i wyrobic.
Proporcje są na dużą blaszkę oryginalną z piekarnika (kuchenkę mam szer. 60 cm).
Ciasta nie zostawiam do wyrośnięcia. Czasami tylko jak już rozciągnę je na blaszce to odstawiam na chwilę.
Ale robię tak jak używam "ciężkich" nadzień np. mięsa mielonego, szpinaku itp.
Jak robię tylko z pieczarkami i serem to daję je na blaszkę i odrazu wykładam farsz i piekę.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Judyta84
- 200p
- Posty: 219
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja bardzo chętnie skorzystam