To co najlepsze - szarotka w kuchni
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10747
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A mój M. juz zamówił na weekend to chili con carne
Będę robić 
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 9106
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ciasteczka owsiane kiedyś piekłam i też gdzieś zapodziałam przepis, więc chętnie skorzystam z Twojego Dorotko
Potrawka wygląda apetycznie. Też robię z warzywkami a czasem jeszcze z pieczarkami. M bardzo lubi.
Potrawka wygląda apetycznie. Też robię z warzywkami a czasem jeszcze z pieczarkami. M bardzo lubi.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mam chwilę więc przepis na:
Ciasteczka owsiane 1
0,5 kg płatków owsianych
2 jajka
15 dag cukru
12 dag margaryny
10 dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy
Połowę płatków uprażyć na suchej patelni, lekko rumieniąc, wysypać na stolnicę, zgnieść wałkiem. Połowę cukru utrzeć z żółtkami i tłuszczem. Ubić pianę z białek dodając na koniec resztę cukru. Wymieszać wszystkie składniki, dodając orzechy i proszek do pieczenia.
Rękami formować kulki, lekko spłaszczając i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku około 15- 20 min. Można polukrować, ale i bez tego są pyszne.
Ciasteczka owsiane 1
0,5 kg płatków owsianych
2 jajka
15 dag cukru
12 dag margaryny
10 dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy
Połowę płatków uprażyć na suchej patelni, lekko rumieniąc, wysypać na stolnicę, zgnieść wałkiem. Połowę cukru utrzeć z żółtkami i tłuszczem. Ubić pianę z białek dodając na koniec resztę cukru. Wymieszać wszystkie składniki, dodając orzechy i proszek do pieczenia.
Rękami formować kulki, lekko spłaszczając i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku około 15- 20 min. Można polukrować, ale i bez tego są pyszne.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 9106
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Miałam nieco inny przepis, na pewno bez orzechów
ale ten Twój Dorotko brzmi smakowicie i jakieś tam jeszcze orzechy
mam w koszyczku więc pewnie wypróbuję
mam w koszyczku więc pewnie wypróbuję
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
sylvi
- 1000p

- Posty: 1067
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Karkonosze
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
jestem
i z dumą melduję, że przebrnęłam przez wszystkie przepisy
ale robiłam to na cztery tury, bo za każdym razem w końcu głodniałam
na początku kopiowałam każdy przepis, ale to tylko zaostrzało mój apetyt, więc sobie odpuściłam.... najgorszy był okres przedświąteczny - bo ja to czytałam już po świętach - czyli obżarta, ale z rozepchanym żołądkiem, czyli ciągle głodna
Dorota, super wątek i bardzo płodny!!! tyle przepisów na niewielu stronach, średnio chyba wypada po dwa przepisy na stronę
albo więcej.... i jak tu nie być głodnym
Zachwyciła mnie najbardziej gęsinka, bo ostatnio widziałam w hurtowni, ale nie miałam pojęcia co z nią zrobić, teraz będę kupować w ciemno, a potem ciebie męczyć o przepis
a ilość ciast i ciasteczek obłędna, nie wiem co najpierw wypróbować
zacznę chyba od najszybszych i najtańszych
i może wreszcie ukiszę barszcz, bo dotąd nie przepadałam za takim ....
Dorota, super wątek i bardzo płodny!!! tyle przepisów na niewielu stronach, średnio chyba wypada po dwa przepisy na stronę
Zachwyciła mnie najbardziej gęsinka, bo ostatnio widziałam w hurtowni, ale nie miałam pojęcia co z nią zrobić, teraz będę kupować w ciemno, a potem ciebie męczyć o przepis
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witaj Sylwio, nareszcie się pokazałaś. Mam nadzieję, że w domu wszystko OK, mam na myśli Twojego M. Pewnie już pracuje? Cieszę się, że zainteresowały Cię przepisy. Jeśli chodzi o moje to staram się wstawiać te proste, a na pewno sprawdzone. Właśnie jestem po kolacji, były:
Zwyczajne leniuchy
60 dag twarogu
20 dag ugotowanych ziemniaków
3 jajka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
mąka
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Twaróg zmielić lub tez przecisnąć. Dodać jajka, cukier, sól, wymieszać. Dodać mąkę, tyle ile masa wchłonie, ciasto nie może być zbyt sztywne, bo kluchy wyjdą twarde. Z porcji ciasta formować wałek, kroić na ukos. Wodę zagotować z solą i odrobiną oleju. Na wrzątek wrzucać kolejno po kilka - kilkanaście klusek, gotować na małym ogniu, od wypłynięcia na wierzch jeszcze 5 min. Podawać polane masełkiem i posypane cukrem, lub tak jak ja z masełkiem i musem jagodowym.
Jeszcze przed gotowaniem:

I tu gotowe do zjedzenia:

Zwyczajne leniuchy
60 dag twarogu
20 dag ugotowanych ziemniaków
3 jajka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
mąka
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Twaróg zmielić lub tez przecisnąć. Dodać jajka, cukier, sól, wymieszać. Dodać mąkę, tyle ile masa wchłonie, ciasto nie może być zbyt sztywne, bo kluchy wyjdą twarde. Z porcji ciasta formować wałek, kroić na ukos. Wodę zagotować z solą i odrobiną oleju. Na wrzątek wrzucać kolejno po kilka - kilkanaście klusek, gotować na małym ogniu, od wypłynięcia na wierzch jeszcze 5 min. Podawać polane masełkiem i posypane cukrem, lub tak jak ja z masełkiem i musem jagodowym.
Jeszcze przed gotowaniem:

I tu gotowe do zjedzenia:

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
No to dziś na deser lub do kawy, uproszczona wersja sernika z brzoskwiniami:

Uproszczona, bo zamiast ciasta na spód i kruszonkę na wierzch zrobiłam pokruszone herbatniki wymieszane z margaryną.

Uproszczona, bo zamiast ciasta na spód i kruszonkę na wierzch zrobiłam pokruszone herbatniki wymieszane z margaryną.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Nie mogę już edytować, więc muszę napisać nowy post.
Teraz przepis:
Sernik z brzoskwiniami
Spód
40 dag herbatników
20 dag margaryny
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (ja biorę z wiaderka)
2 jajka
2 budynie białe
3/4 szkl cukru
3/4 kostki masła
Duża puszka brzoskwiń, pokroić na paseczki.
Herbatniki zmiksować z margaryną. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć 3/4 "kruszonki" herbatnikowej. Zmiksować jajka, cukier, masło, dodać budyń i twaróg, wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki. Na masę rozłożyć brzoskwinie, na wierzch wysypać resztę herbatników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 1 godz.
Teraz przepis:
Sernik z brzoskwiniami
Spód
40 dag herbatników
20 dag margaryny
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (ja biorę z wiaderka)
2 jajka
2 budynie białe
3/4 szkl cukru
3/4 kostki masła
Duża puszka brzoskwiń, pokroić na paseczki.
Herbatniki zmiksować z margaryną. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć 3/4 "kruszonki" herbatnikowej. Zmiksować jajka, cukier, masło, dodać budyń i twaróg, wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki. Na masę rozłożyć brzoskwinie, na wierzch wysypać resztę herbatników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 1 godz.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
heliofitka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7919
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wpadłam sprawdzić, czy czasami nie masz jakiś dietetycznych przepisów i chyba tylko owsiane ciasteczka można do nich zaliczyć.
Leniwe uwielbiam, a nie pamiętam, kiedy ostatni raz je robiłam
Osobiście nie daję ziemniaków, tylko łyżkę masła (jak pamiętam), bo ponoć są wtedy pulchniejsze
Leniwe uwielbiam, a nie pamiętam, kiedy ostatni raz je robiłam
Osobiście nie daję ziemniaków, tylko łyżkę masła (jak pamiętam), bo ponoć są wtedy pulchniejsze
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Szarotko mam tyle zamrozonego swojskiego twarogu że skorzystam z twojego przepisu bo szybki
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko,zaszokował mnie ten sos,aż musiałam się wczytać dokładnie co to to jest
U mnie to zawsze z cukrem i ze śmietaną podawali.Ten kolor dla mnie to był
ale rozbudził moją ciekawość 
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Heliofitka ja dla pulchności daję właśnie ziemniaki.
Manenka jeśli mrożony to pewnie swojski, a jak swojski to przepyszny w każdej postaci.
Mamafrania mam nadzieję, że ten sos zaszokował Cię pozytywnie.
Zapewniam Cię, że ten smak jagód w środku zimy jest fenomenalny.
Nie przeczę, że sos do leniwych to mój pomysł, bo wszędzie gdzie podają to z masełkiem i cukrem. Ten pomysł tak się u mnie przyjął, że teraz nikt bez sosu jeść nie chce. 
Manenka jeśli mrożony to pewnie swojski, a jak swojski to przepyszny w każdej postaci.
Mamafrania mam nadzieję, że ten sos zaszokował Cię pozytywnie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Teraz pozytywnie,ale na początko to było wielkie
i pytanie co to jest?



