Wstawiam Kochane jeszcze raz przepisik na
Szybką sałatkę ryżową
- ryż ugotowany w woreczkach (na 1 miseczkę 2 woreczki wystarczą),
- 2 filety z piersi kurczaka (usmażone, ugotowane albo wędzone-jak kto lubi) albo spory kawałek dobrej, prawdziwej szynki,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasa w kawałkach,
- pół dużej papryki czerwonej,
- pół dużej papryki zielonej, żółtej lub pomarańczowej (dla kontrastu),
- majonez, sól, pieprz, ulubione zioła (ja dodaję czosnek i chilli, bo lubię ją lekko pikantną)
Wszystko co trzeba pokroic niezbyt grubo, wymieszac z ryżem, majonezem i doprawic. Smacznego
I jeszcze jeden przepisik na sałatkę, którą ogromnie lubimy razem z M i nasi znajomi też:
Sałatka Gyros
- kapusta pekińska (jak mała to cała, jak większa to np. pół lub cwierc),
- 2-3 filety z kurczaka (w zależności od wielkości),
- cebula (1-2 sztuki),
- 1 puszka kukurydzy,
- ogórki korniszony (kilka sztuk),
- majonez, dobry keczup, przyprawa w proszku typu Kebab-gyros (ja używam z firmy Prymat)
Piersi kurczaka pokroic w paseczki i natrzec dobrze przyprawą Gyros. odstawic na przynajmniej 2 godziny do lodówki, a jeszcze
lepiej na noc. Następnie usmażyc, odsączyc z tłuszczu, wystudzic.
W naczyniu najlepiej przeźroczystym, żeby było widac poszczególne warstwy układac kolejno: poszatkowaną pekinkę,
kurczaka, posiekaną w cieniutkie piórka cebulę (można ją wcześniej sparzyc i osączyc, ale ja daję surową), warstwę keczupu,
pokrojone na cienkie plasterki korniszony, osączoną kukurydzę i warstwę majonezu. Wierzch można jeszcze posypac
kapustą lub np. oprószyc słodką papryką (dowolna inwencja dekoratorska wskazana).
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od zrobienia. Ja robię ją rano na wieczorną imprezkę. Polecam!