
To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
No właśnie Nolinko te "moje" to prawie jak te ze sklepu tylko tamte z gotową musztardą, a tu dajesz sporo gorczycy, naprawdę smak niepospolity i warto wypróbować. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja znam śledzie pod pierzynką, ale z jajkiem, marchewką , ziemniakami, majonezem... haha co region to inne nazwy potraw 

- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja znam jeszcze inne "Pod pierzynka"
Takie warstwy od spodu zaczynając..
siekana cebulka na spód
śledzie solone w koteczkę pokrojone
majonez, pieprz
gotowane ziemniaki pokrojone w kotkę
sól, pieprz , majonez
ogórek konserwowy pokrojony w kostkę
kukurydza z puszki
majonez , pieprz
ok 4 jajka na twardo posiekane drobniutko
posypana górna część wygląda jak pierzynka..
Dorotko co do ciasta...brzmi może dziwnie, ale robiłam ich tyle że chyba smakowały..po prostu inne są

Takie warstwy od spodu zaczynając..
siekana cebulka na spód
śledzie solone w koteczkę pokrojone
majonez, pieprz
gotowane ziemniaki pokrojone w kotkę
sól, pieprz , majonez
ogórek konserwowy pokrojony w kostkę
kukurydza z puszki
majonez , pieprz
ok 4 jajka na twardo posiekane drobniutko
posypana górna część wygląda jak pierzynka..

Dorotko co do ciasta...brzmi może dziwnie, ale robiłam ich tyle że chyba smakowały..po prostu inne są

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu Twoje śledzie pod pierzynką to u mnie jako sałatka są znane.
Idą Święta i planujemy jakie ciasta pojawia się na stole, w moim domu co roku musi być obowiązkowo keks z mnóstwem bakalii. Oto przepis:
Keks
4 jajka
20 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
1 szkl rodzynek
1 szkl pokrojonych migdałów
1 szkl pokrojonych orzechów włoskich
1 szkl żurawiny suszonej lub pokrojonych moreli, daktyli lub fig (można wszystkiego po trosze)
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki amoniaku do ciast
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać. Masło utrzeć dodając po żółtku i łyżce cukru. Z białek ubić pianę, dodać pod koniec ubijania 2 łyżki cukru. Ubitą piane dodać do masy maślanej, dodając jednocześnie bakalie i cukier waniliowy oraz rozpuszczony w 2 łyżkach wody amoniak. Ciasto wymieszać drewniana łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do foremek keksowych, wysmarowanych tłuszczem. Piec w nagrzanym do 160 *C piekarniku około 45 min. Ostudzić w foremce. Świeży keks nie nadaje się do krojenia, dlatego najlepiej upiec go kilka dani wcześniej. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne nawet kilka dni po Świętach jeśli oczywiście coś zostanie.
Zdjęcia niestety nie mam, bo jest to ciasto, które piekę tylko 2 razy do roku.

Idą Święta i planujemy jakie ciasta pojawia się na stole, w moim domu co roku musi być obowiązkowo keks z mnóstwem bakalii. Oto przepis:
Keks
4 jajka
20 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
1 szkl rodzynek
1 szkl pokrojonych migdałów
1 szkl pokrojonych orzechów włoskich
1 szkl żurawiny suszonej lub pokrojonych moreli, daktyli lub fig (można wszystkiego po trosze)
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki amoniaku do ciast
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać. Masło utrzeć dodając po żółtku i łyżce cukru. Z białek ubić pianę, dodać pod koniec ubijania 2 łyżki cukru. Ubitą piane dodać do masy maślanej, dodając jednocześnie bakalie i cukier waniliowy oraz rozpuszczony w 2 łyżkach wody amoniak. Ciasto wymieszać drewniana łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do foremek keksowych, wysmarowanych tłuszczem. Piec w nagrzanym do 160 *C piekarniku około 45 min. Ostudzić w foremce. Świeży keks nie nadaje się do krojenia, dlatego najlepiej upiec go kilka dani wcześniej. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne nawet kilka dni po Świętach jeśli oczywiście coś zostanie.

Zdjęcia niestety nie mam, bo jest to ciasto, które piekę tylko 2 razy do roku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ale jak będziesz piekła to cykaj fotki..wstawisz jako Aneksy.. 

- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10747
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kochani zrobiłam wczoraj skrzydełka w miodzie wg przepisu Dorotki
Pychota! Nawet mój tata który nie przepada za skrzydełkami wciągnął na raz cztery i powtarzał - ale pycha, możesz robić na każde spotkanie
Polecam 



-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Moniu cieszę się, że smakowały, chociaż z doświadczenia wiem, że nie mogło być inaczej. U mnie wszystko co z miodem to jest jedzone ze smakiem. Dziś na obiad były żeberka oczywiście miodowe: 
Dla podniesienia pikantnego smaku dodałam pasty paprykowej.
Na podniesienie apetytu nalewka cytrynowa z przepisu Tereski, mam nadzieję, że się nie pogniewa za to, że wstawiłam zdjęcie. Już mogę powiedzieć, że jest pyszna, wspaniale cytrynowa. Tesiu

Na deser zaś dwukolorowe z jagodami (eksperyment):


Dla podniesienia pikantnego smaku dodałam pasty paprykowej.
Na podniesienie apetytu nalewka cytrynowa z przepisu Tereski, mam nadzieję, że się nie pogniewa za to, że wstawiłam zdjęcie. Już mogę powiedzieć, że jest pyszna, wspaniale cytrynowa. Tesiu


Na deser zaś dwukolorowe z jagodami (eksperyment):

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1425
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie 6a
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorcia same smakołyki u Ciebie, ja dziś zrobiłam 200 uszek i już na dziś mam dość gotowania (nawet o kolację poprosze M, żeby do kuchni nie wchodzić
)

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Basiu, nigdy nie robiłam uszek, bo u mnie barszczyk czysty schodzi, za to pierogów to się nalepię jak ten głupi. Zresztą ile bym ich nie zrobiła to i tak w pierwsze Święto walka o ostatnie sztuki,
a na Sylwestra lepienie od nowa. Zrób zdjęcie i pochwal mi się zaraz jakie cuda ulepiłaś. 


Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4054
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14108
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dokładnie
Zaraz po coś pójdę do lodówki...
Dajcie namiary na tą nalewkę. Wygląda cudnie

Dajcie namiary na tą nalewkę. Wygląda cudnie

- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja też poproszę o przepis na cytrynową naleweczkę. Chyba zapukam
do wątku Tesi

Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Już pisałam do Tereski prośbę o pozwolenie na wstawienie jej przepisu. Nie chciałabym robić tego bez jej wiedzy. Mam nadzieję, że się zgodzi i najdalej jutro będziecie mogli nastawić nalewkę. Jest błyskawiczna tak, że na Święta zdążycie. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja bym chciała przepis dokładny i najlepiej 100% pewny
na ciasto piaskowe....bo ja lubię takie puste placki albo z jabłkami co najwyżej..i keksy..nie cierpię z kakaem...
Proszę!!!! Póki eM jeszcze nie skończył zakupów...


Proszę!!!! Póki eM jeszcze nie skończył zakupów...

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu wstawiam przepis na pyszną puszystą babeczkę.
Puszek na podwieczorek
2 szkl maki ziemniaczanej
6 łyżek maki pszennej
6 jajek
2 szkl cukru
30 dag masla lub margaryny
2 łyżki octu 10 %
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub inny ulubiony
Masło utrzeć z cukrem na puch, wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, następnie wlać ocet, olej, aromat i wszystko starannie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy z kominkiem lub do keksówki. Wstawić do nagrzanego do 170- 180 *C piekarnika i piec około 45- 50 min. Wystudzony najlepiej smakuje z konfiturą lub polukrowany.
Mam też sprawdzony przepis na babkę cytrynową, jeśli będzie potrzeba to wstawię.
Puszek na podwieczorek
2 szkl maki ziemniaczanej
6 łyżek maki pszennej
6 jajek
2 szkl cukru
30 dag masla lub margaryny
2 łyżki octu 10 %
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub inny ulubiony
Masło utrzeć z cukrem na puch, wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, następnie wlać ocet, olej, aromat i wszystko starannie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy z kominkiem lub do keksówki. Wstawić do nagrzanego do 170- 180 *C piekarnika i piec około 45- 50 min. Wystudzony najlepiej smakuje z konfiturą lub polukrowany.
Mam też sprawdzony przepis na babkę cytrynową, jeśli będzie potrzeba to wstawię.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim