Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3653
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moni,twój chrzanik,pewnie pyszny,ale myślałam o samodzielnie zrobionym.Może skorzystam z przepisu Judy,tylko coś mi ten majonez nie pasuje,nie lepsza byłaby śmietana?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1350
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Kasik 69 może być śmietana jak kto lubi tylko niedużo.. ale warto chrzan utrzeć , zobaczysz że wszystkim posmakuje.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4019
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: United Kingdom.Cheshire

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ciekawe przepisy a najlepszy na swiateczne ciasto z whyski :;230 :;230
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Posty: 886
Od: 3 sie 2010, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Super przepisy! Zapamiętuję :)
m_____m
50p
50p
Posty: 89
Od: 27 lut 2012, o 01:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

:wit
fajne przepisy,szkoda że tak mało zdjęć:(
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ufff... trzeba odkopać wątek kuchenny...

Sałatka ze słonecznikiem
ok.10dag słonecznika uprażyć na maśle
słoiczek selera konserwowego
1,5 pora
puszka kukurydzy
majonez kielecki


Por pociąć drobno, posolić. Po 1/2h odcisnąć. Seler odcedzić, przeciąć kilka razy, żeby nie był zbyt długi i włóknisty, odcisnąć mocno na sitku. Połączyć te składniki z kukurydzą, słonecznikiem i majonezem.
Można zrobić tę sałatkę jako warstwową.
Prosta, szybka i pyszna!





Szynka gotowana w majonezie


* 3 l wody
* 3 kg mięsa (ja zawsze robię po kilogramie każde inne ? np. szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl. soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka Vegety

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie (najlepiej po upływie 12h) ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Karczek duszony w kapuście

Karczek bez kości przygotować tak jak do pieczenia /przyprawy jak kto lubi/
Na dno gęsiarki lub żaroodpornego kładziemy plastry boczku tylko pod karczek.
Kapustę kiszoną około 1 do 1,5 kg przepłukać nie odciskać dodać troszkę soli, pieprzu do smaku, kminek mielony i tą kapustą obkładamy ciasno karczek po bokach w gęsiarce. Topimy słoninę i skrapiamy razem ze skwarkami kapustę po wierzchu. Na karczek kładziemy plastry boczku, przykrywamy i do piekarnika naokoło 1,5 godz aż karczek będzie miękki. Gdyby w czasie duszenia kapusta zrobiła się sucha podlać wodą. Po wyjęciu kroimy karczek na plastry i podajemy razem z kapustą
Ja do tego robię kluski śląskie i sos grzybowy.

Tak samo robię żeberka.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sałatka z prażonymi migdałami

1 brokuł
20-25dag szynki konserwowej pokrojonej w paski
4 jajka krojone w grubą kostkę
2 pomidory krojone w grubą kostkę
20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach
3 ząbki czosnku
1 jogurt mały
2,5 łyżki majonezu
? torebki migdałów (uprażyć na maśle)

Układać warstwowo. Na wierzch wysypać uprażone migdały.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Karczek w przyprawie maggi

1 ? 1,5 kg karczku ( można schab, od szynki)
4 szklanki wody
3/4 szklanki maggi
6 ? 7 ząbków czosnku
3 ? 4 liście laurowe
10 ? 15 szt. pieprzu czarnego
5 ? 6 sztuk ziela angielskiego
Zalewę zagotować, włożyć mięso ? gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godz.
Mirka227
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 42
Od: 15 sty 2010, o 00:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

OJ, mam chętkę na karczek ;:oj
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Mirka227 pisze:OJ, mam chętkę na karczek ;:oj
Polecam - jest pyszny. Jak da mnie najlepszy przepis na mięsko na zimno :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 25116
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Płock

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Przepis spisałam.
Może zrobię na święta?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Naleśniki z pysznym farszem Kasi

Usmażyć 10 naleśników

Farsz:
3 pojedyncze filety pokroić w drobną kostkę
30 dkg pieczarek usmażyć na maśle z cebulką, ząbkiem czosnku oraz filetami
Do przestudzonego farszu dodać serek Mascarpone, może być też trochę sera żółtego i wymieszać.
Tak przygotowany farsz zawinąć w naleśniki.

Sos:
1 cebula
3 - 4 ząbki czosnku
puszka pomidorów (najlepiej Pudliszki)
Składniki smażyć na maśle i na koniec dodać 1 łyżeczkę mąki.
Sosem polać naleśniki i posypać startym serem żółtym.
Naleśniki zapiekać w piekarniku.
Smacznego!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”