Ja tak robię chrzan .. ścieram korzeń na tarce z drobnymi oczkami sparzam wrzącym mlekiem , odciskam dodaję starkowane ugotowane jajka, majonez, doprawiam solą .
Nie podaję proporcji bo robię tak z wyczuciem na przysłowiowe "oko"
Ewo - łączę z pozostałymi składnikami. Prawdę powiedziawszy można sobie w ogóledarowac to odsączanie Ja uzywam chrzanu Polonaise, a on jest gesty i nie ma co odsaczać.
Monia u mnie ten chrzanik jest obowiązkowo . a taki naturalny tylko problem z tarkowaniem .. ścieram w malakserze przy otwartym oknie ,ale smak .. to nie ze słoiczka.. a jeszcze wiejskie jajka
Moni,twój chrzanik,pewnie pyszny,ale myślałam o samodzielnie zrobionym.Może skorzystam z przepisu Judy,tylko coś mi ten majonez nie pasuje,nie lepsza byłaby śmietana?
Sałatka ze słonecznikiem
ok.10dag słonecznika uprażyć na maśle
słoiczek selera konserwowego
1,5 pora
puszka kukurydzy
majonez kielecki
Por pociąć drobno, posolić. Po 1/2h odcisnąć. Seler odcedzić, przeciąć kilka razy, żeby nie był zbyt długi i włóknisty, odcisnąć mocno na sitku. Połączyć te składniki z kukurydzą, słonecznikiem i majonezem.
Można zrobić tę sałatkę jako warstwową.
Prosta, szybka i pyszna!
Szynka gotowana w majonezie
* 3 l wody
* 3 kg mięsa (ja zawsze robię po kilogramie każde inne ? np. szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl. soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka Vegety
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie (najlepiej po upływie 12h) ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego.
Karczek bez kości przygotować tak jak do pieczenia /przyprawy jak kto lubi/
Na dno gęsiarki lub żaroodpornego kładziemy plastry boczku tylko pod karczek.
Kapustę kiszoną około 1 do 1,5 kg przepłukać nie odciskać dodać troszkę soli, pieprzu do smaku, kminek mielony i tą kapustą obkładamy ciasno karczek po bokach w gęsiarce. Topimy słoninę i skrapiamy razem ze skwarkami kapustę po wierzchu. Na karczek kładziemy plastry boczku, przykrywamy i do piekarnika naokoło 1,5 godz aż karczek będzie miękki. Gdyby w czasie duszenia kapusta zrobiła się sucha podlać wodą. Po wyjęciu kroimy karczek na plastry i podajemy razem z kapustą
Ja do tego robię kluski śląskie i sos grzybowy.
1 ? 1,5 kg karczku ( można schab, od szynki)
4 szklanki wody
3/4 szklanki maggi
6 ? 7 ząbków czosnku
3 ? 4 liście laurowe
10 ? 15 szt. pieprzu czarnego
5 ? 6 sztuk ziela angielskiego
Zalewę zagotować, włożyć mięso ? gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godz.