Kuchenne improwizacje Moni
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3653
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moni,twój chrzanik,pewnie pyszny,ale myślałam o samodzielnie zrobionym.Może skorzystam z przepisu Judy,tylko coś mi ten majonez nie pasuje,nie lepsza byłaby śmietana?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Kasik 69 może być śmietana jak kto lubi tylko niedużo.. ale warto chrzan utrzeć , zobaczysz że wszystkim posmakuje.
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4019
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: United Kingdom.Cheshire
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciekawe przepisy a najlepszy na swiateczne ciasto z whyski
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Super przepisy! Zapamiętuję
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ufff... trzeba odkopać wątek kuchenny...
Sałatka ze słonecznikiem
ok.10dag słonecznika uprażyć na maśle
słoiczek selera konserwowego
1,5 pora
puszka kukurydzy
majonez kielecki
Por pociąć drobno, posolić. Po 1/2h odcisnąć. Seler odcedzić, przeciąć kilka razy, żeby nie był zbyt długi i włóknisty, odcisnąć mocno na sitku. Połączyć te składniki z kukurydzą, słonecznikiem i majonezem.
Można zrobić tę sałatkę jako warstwową.
Prosta, szybka i pyszna!
Szynka gotowana w majonezie
* 3 l wody
* 3 kg mięsa (ja zawsze robię po kilogramie każde inne ? np. szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl. soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka Vegety
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie (najlepiej po upływie 12h) ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego.
Sałatka ze słonecznikiem
ok.10dag słonecznika uprażyć na maśle
słoiczek selera konserwowego
1,5 pora
puszka kukurydzy
majonez kielecki
Por pociąć drobno, posolić. Po 1/2h odcisnąć. Seler odcedzić, przeciąć kilka razy, żeby nie był zbyt długi i włóknisty, odcisnąć mocno na sitku. Połączyć te składniki z kukurydzą, słonecznikiem i majonezem.
Można zrobić tę sałatkę jako warstwową.
Prosta, szybka i pyszna!
Szynka gotowana w majonezie
* 3 l wody
* 3 kg mięsa (ja zawsze robię po kilogramie każde inne ? np. szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl. soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka Vegety
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie (najlepiej po upływie 12h) ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Karczek duszony w kapuście
Karczek bez kości przygotować tak jak do pieczenia /przyprawy jak kto lubi/
Na dno gęsiarki lub żaroodpornego kładziemy plastry boczku tylko pod karczek.
Kapustę kiszoną około 1 do 1,5 kg przepłukać nie odciskać dodać troszkę soli, pieprzu do smaku, kminek mielony i tą kapustą obkładamy ciasno karczek po bokach w gęsiarce. Topimy słoninę i skrapiamy razem ze skwarkami kapustę po wierzchu. Na karczek kładziemy plastry boczku, przykrywamy i do piekarnika naokoło 1,5 godz aż karczek będzie miękki. Gdyby w czasie duszenia kapusta zrobiła się sucha podlać wodą. Po wyjęciu kroimy karczek na plastry i podajemy razem z kapustą
Ja do tego robię kluski śląskie i sos grzybowy.
Tak samo robię żeberka.
Karczek bez kości przygotować tak jak do pieczenia /przyprawy jak kto lubi/
Na dno gęsiarki lub żaroodpornego kładziemy plastry boczku tylko pod karczek.
Kapustę kiszoną około 1 do 1,5 kg przepłukać nie odciskać dodać troszkę soli, pieprzu do smaku, kminek mielony i tą kapustą obkładamy ciasno karczek po bokach w gęsiarce. Topimy słoninę i skrapiamy razem ze skwarkami kapustę po wierzchu. Na karczek kładziemy plastry boczku, przykrywamy i do piekarnika naokoło 1,5 godz aż karczek będzie miękki. Gdyby w czasie duszenia kapusta zrobiła się sucha podlać wodą. Po wyjęciu kroimy karczek na plastry i podajemy razem z kapustą
Ja do tego robię kluski śląskie i sos grzybowy.
Tak samo robię żeberka.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka z prażonymi migdałami
1 brokuł
20-25dag szynki konserwowej pokrojonej w paski
4 jajka krojone w grubą kostkę
2 pomidory krojone w grubą kostkę
20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach
3 ząbki czosnku
1 jogurt mały
2,5 łyżki majonezu
? torebki migdałów (uprażyć na maśle)
Układać warstwowo. Na wierzch wysypać uprażone migdały.
1 brokuł
20-25dag szynki konserwowej pokrojonej w paski
4 jajka krojone w grubą kostkę
2 pomidory krojone w grubą kostkę
20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach
3 ząbki czosnku
1 jogurt mały
2,5 łyżki majonezu
? torebki migdałów (uprażyć na maśle)
Układać warstwowo. Na wierzch wysypać uprażone migdały.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Karczek w przyprawie maggi
1 ? 1,5 kg karczku ( można schab, od szynki)
4 szklanki wody
3/4 szklanki maggi
6 ? 7 ząbków czosnku
3 ? 4 liście laurowe
10 ? 15 szt. pieprzu czarnego
5 ? 6 sztuk ziela angielskiego
Zalewę zagotować, włożyć mięso ? gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godz.
1 ? 1,5 kg karczku ( można schab, od szynki)
4 szklanki wody
3/4 szklanki maggi
6 ? 7 ząbków czosnku
3 ? 4 liście laurowe
10 ? 15 szt. pieprzu czarnego
5 ? 6 sztuk ziela angielskiego
Zalewę zagotować, włożyć mięso ? gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godz.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
OJ, mam chętkę na karczek
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Polecam - jest pyszny. Jak da mnie najlepszy przepis na mięsko na zimnoMirka227 pisze:OJ, mam chętkę na karczek
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 25116
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Płock
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Przepis spisałam.
Może zrobię na święta?
Może zrobię na święta?
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Naleśniki z pysznym farszem Kasi
Usmażyć 10 naleśników
Farsz:
3 pojedyncze filety pokroić w drobną kostkę
30 dkg pieczarek usmażyć na maśle z cebulką, ząbkiem czosnku oraz filetami
Do przestudzonego farszu dodać serek Mascarpone, może być też trochę sera żółtego i wymieszać.
Tak przygotowany farsz zawinąć w naleśniki.
Sos:
1 cebula
3 - 4 ząbki czosnku
puszka pomidorów (najlepiej Pudliszki)
Składniki smażyć na maśle i na koniec dodać 1 łyżeczkę mąki.
Sosem polać naleśniki i posypać startym serem żółtym.
Naleśniki zapiekać w piekarniku.
Smacznego!
Usmażyć 10 naleśników
Farsz:
3 pojedyncze filety pokroić w drobną kostkę
30 dkg pieczarek usmażyć na maśle z cebulką, ząbkiem czosnku oraz filetami
Do przestudzonego farszu dodać serek Mascarpone, może być też trochę sera żółtego i wymieszać.
Tak przygotowany farsz zawinąć w naleśniki.
Sos:
1 cebula
3 - 4 ząbki czosnku
puszka pomidorów (najlepiej Pudliszki)
Składniki smażyć na maśle i na koniec dodać 1 łyżeczkę mąki.
Sosem polać naleśniki i posypać startym serem żółtym.
Naleśniki zapiekać w piekarniku.
Smacznego!