Makaron a la Sobieskiugotować krótki makaron( muszelki , kolanka )
Sos: pokroić w kostkę szynkę lub ogonówkę- podsmażyć na rumiano,dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki - ilości wg uznania . Przesmażyć , posypać mąką aby sos zgęstniał , dodać puszkę groszku konserwowego i małą słodką smietanę , Gorący makaron polac sosem i posypać utarty żółtym serem , pycha Makaron Carbonarra Ugotować makaron
Podsmazyć wędzony , pokrojony w kostę boczek, roztrzepać 5 jak i pół szklanki śmietany , dodać bazylię ( może być bazylia w kostkach |Knorra) wlać do goracego makaronu i wymieszać na małym ogniu,podawać posypany serem
Ciąg dalszy nastąpi
ZAPIEKANKA Z FASOLKI
słoik fasolki -a w sezonie świeżej ugotowanej odsączyć , włożyć na gorący tłuszcz i podgrzać ,cienkie parówki pokroić w plasterki .leciutko podsmażyć, pokroić trochę boczku w kostkę,wysmażyć,wrzucić do niego bułkę lub chleb pokrojony w kostkę i usmażyć grzanki, naczynie żaroodporne lekko posmarowac margaryną(można minimalnie wysypać tartą bułką) wyłożyć fasolkę,druga warstwa parówki,trzecia grzanki z boczkiem,rozbełtać 4 całe jaja z 4 łyżkami mleka i zalać nimi całość ,posypać zółtym serkiem i zapiec-smacznego
i kolejny przepyszny makaron:
2 paczki mrożonego szpinaku rozmrozić dodać7-8 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę i 1 słoik suszonych pomidorów w oleju , bazylię,oraz tarty żółty ser,wymieszać z ugotowanym makaronem
i kolejne szybkie danie
schab pokroić w plastry , rozbić jak na kotlety i rozłożyć na blaszce , pieczarki pokroić w plastry,wyłożyć na mięso , na całość wysypać zupę cebulową z paczki ,posypać serem,zalać śmietaną -kremówką,piec ok.1 h w temp.180 stopni
i dla miłośników rybki
RYBA PO PATATAJSKU
1-2 kg filetów mrożonych , 3-4 duże cebule,puszka ananasa,ketchup
przygotować ciasto naleśnikowe niezbyt gęste,rybę rozmrozić,doprawić pokroić w prostokąty i obtoczyć w cieście
Cebulę pokrojoną w grubsze plastry zeszklić na oleju,dodać pokrojone w kostkę ananasy,wlać sok z puszki, dodać pikantny ketchup,sól,pieprz,paprykę ostrą-ilość przypraw wg uznania,sos trochę podusić,układać warstwami usmażone kawałki ryby,sos,i tak na zmianę,można podać na ciepło-ja wolę na zimno schłodzone w lodówce
Dorcia, przepisy nawet i niezłe ale czemu takie "chemiczne", parówki ( same odpady), fasolka ze słoika?!, gotowe przyprawy? typu zupa cebulowa z paczki?
Beatrice pisze:Dorcia, przepisy nawet i niezłe ale czemu takie "chemiczne", parówki ( same odpady), fasolka ze słoika?!, gotowe przyprawy? typu zupa cebulowa z paczki?
No cóż,taki przepis,zamiast parówek można dać szynkę np,a fasolka zimą świeża nie rośnie,a zaprawiona w słoik w domu lub zamrożona to raczej nie jest chemia , zresztą ja podaję przepis,jadłam nie raz i zyję,mam się dobrze , a kto będzie chciał skorzystać to skorzysta kto nie to zaprazam wyłącznie do lektury a nie do konsumpcji
dorcia-dziękuję za przepisy
brzmią smakowicie,a ten z zupką cebulową polecają również znajome.Mi akurat nie wyszedł i dałam sobie z nim spokój chyba zważyła mi się śmietana
rybka mnie bardzo zainteresowała,ale podpowiedz ile ketchupu ?mniam
zapiekanka z grzankami tez interesująca-szkoda,że bez chociaż orientacyjnych proporcji.
A makaron ze szpinakiem mnie zastanawia-w przepisie szpinak jest tylko rozmrożony-czy dobrze rozumiem,że jest podany na surowo?
Beatrice-może po prostu podaj przepis alternatywny-zdrowy,eco,jaki preferujesz
Miriam-spróbuj
cukinia moim zdanim mam nieco słodszy smak,delikatniejszy,ale jednak bardzo podobny
ciekawa jestem Twojej opinii ważny jest efekt lekkiego zezłocenia/zrumienienia -dopiero wówczas osiąga się zamierzony smak i przyprawy-lekko słono-ostro
Gdyby się przyklejała cukinia do patelni tzn,że jest za mało tłuszczyku-olej,smalec
wstąpiłam do Twojego ogródka fajnie piszesz więc wnioskuję,że fajna babka z Ciebie-tym bardziej miło mi Cię gościć w moich garach
.. no i jakby jeszcze do takiej pasty kabaczkowo warzywnej(kabaczek,pomidory,marchewka ,seler,itp..)dołożyć garstkę ugotowanego ryżu to wyszedł by PAPRYKARZ WARZYWNY.Polecam ,bo robiłam.PYCHOTKA.