Kuchenne inspiracje AGNESS
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Witaj Reniuniek Wygląda na to że ten karob to wspaniałay dodatek . Tylko czy go dostanę gdzieś ???. Właśnie czekolady i kakao nie mogę jeść. Będę próbować kupić w Tesco . Fajnie,że tu na forum można znaleść dzięki Wam łatwe do wykonania przepisy .Chętnie bym polała karobem naleśniki z serem lub owocami .
Pozdrawiam Ewula
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
FORSZMAK
* 350g szynki
* 350g kiełbasy
* 250g boczku wędzonego
* 350g ogórka kiszonego
* 90g koncentratu pomidorowego
* 50g cebuli
* 80g smalcu lub oleju
* 50g mąki
* 200g śmietany
* listek, ziele ang, sól, pieprz , papryka, vegeta
(Tyle mówi oryginalny przepis, ja sie jednak go nie trzymam i daję takie wędliny jakie mam. Czyli wszelkie wędzonki, szynka, polędwica, baleron, kiełbaska, jak mam to dodaję również upieczonego kurczaka lub inne mięsko. Zawsze jak mam nadmiar wędliny czy pieczonego mięsa to mrożę, a później jest jak znalazł do forszmaku )
Wędliny pokroić w zapałki i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalać wodą i dusić( konsystencja powinna być podobna jak we flaczkach). Jak już wywar nabierze smaku dodać pokrojone w paseczki ogórki. Chwilę pogotować. Dodać koncentrat, rozprowadzoną w wodzie mąkę , zabielić śmietaną, doprawić do smaku.
* 350g szynki
* 350g kiełbasy
* 250g boczku wędzonego
* 350g ogórka kiszonego
* 90g koncentratu pomidorowego
* 50g cebuli
* 80g smalcu lub oleju
* 50g mąki
* 200g śmietany
* listek, ziele ang, sól, pieprz , papryka, vegeta
(Tyle mówi oryginalny przepis, ja sie jednak go nie trzymam i daję takie wędliny jakie mam. Czyli wszelkie wędzonki, szynka, polędwica, baleron, kiełbaska, jak mam to dodaję również upieczonego kurczaka lub inne mięsko. Zawsze jak mam nadmiar wędliny czy pieczonego mięsa to mrożę, a później jest jak znalazł do forszmaku )
Wędliny pokroić w zapałki i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalać wodą i dusić( konsystencja powinna być podobna jak we flaczkach). Jak już wywar nabierze smaku dodać pokrojone w paseczki ogórki. Chwilę pogotować. Dodać koncentrat, rozprowadzoną w wodzie mąkę , zabielić śmietaną, doprawić do smaku.
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9926
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mój Zakątek
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś na pewno spróbuję dziękuję za przepis
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3667
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kalisz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Czuję, że ten forszmak będzie smakował zwłaszcza mojemu m. Czy ty to podajesz z pieczywem? Czy może jakoś inaczej?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś bardzo proszę, mam nadzieję, ze zasmakuje
Jagódko tak podaję z pieczywkiem. M najbardziej lubi z białą bułeczką, ja i córa z razowym chlebkiem
Jagódko tak podaję z pieczywkiem. M najbardziej lubi z białą bułeczką, ja i córa z razowym chlebkiem
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Witaj Agness Świetny przepis na zużycie pozostałości po przyjęciach . Na drugi dzień można zrobić pyszny FORSZMAK
Pozdrawiam Ewula
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Matko jedyna, ten forszmak to taki przepis ...na winie.
Co się nawinie w garnek wrzucone .
Lubię takie jedzonka bo to i smaczne (podłoże też można zrobić "na winie") i porządeczek w lodówce i zamrażarce.
Wygląda bardzo apetycznie, już go odpisałam , dzięki
Co się nawinie w garnek wrzucone .
Lubię takie jedzonka bo to i smaczne (podłoże też można zrobić "na winie") i porządeczek w lodówce i zamrażarce.
Wygląda bardzo apetycznie, już go odpisałam , dzięki
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Posty: 16028
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/Kobyłka
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aga, ja przychodzę do kulinarnego, bo w ogrodowym pocałowałam kłódeczkę. Masz nowy wątek? Może to tylko ja nie mogę znaleźć?
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4201
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Wandziu ja też szukałam nowego wątku AGNESS ale jego niet
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Ewa2204 Witaj Super co się nawinie to się ugotuje i zje Dobreeee
Pozdrawiam Ewula
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Dwie Ewunie faktycznie Forszmak to potrawa, która jest świetnym wykorzystaniem resztek wędlin czy mięs po przyjęciu Ja zawsze to sobie zamrażam, jak kupię więcej to też zamrażam i później jak znalazł....a pyszny jest baaaardzo
Wandziu, Aguś faktycznie ogrodowy wątek jest w chwilowym zawieszeniu, ale na pewno lada dzień otworzę. U mnie jeszcze nie bardzo widać wiosnę, jedynie kępka ranników i kilka żółtych krokusików, wiec nie ma co pokazywać. Jak już tylko więcej roślinek ruszy to natychmiast otworzę nową odsłonę ogródka
Wandziu, Aguś faktycznie ogrodowy wątek jest w chwilowym zawieszeniu, ale na pewno lada dzień otworzę. U mnie jeszcze nie bardzo widać wiosnę, jedynie kępka ranników i kilka żółtych krokusików, wiec nie ma co pokazywać. Jak już tylko więcej roślinek ruszy to natychmiast otworzę nową odsłonę ogródka
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 977
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Właśnie zrobiłam drożdżowe bułeczki z pikantnym nadzieniem. REWELACJA!!
Robiłam takie ślimaczki już wcześniej ale z białym serem lub dżemem. A z tym farszem pychota.
Forszmak robię często zazwyczaj w ziemie. Mój mąż mówi że w lecie to za gorąco na tak kaloryczne jedzenie. Tak samo mówi o fasolce po bretońsku.
U nas w domu robiło się forszmak po świętach jak dużo wędlin zostawało.
Robiłam takie ślimaczki już wcześniej ale z białym serem lub dżemem. A z tym farszem pychota.
Forszmak robię często zazwyczaj w ziemie. Mój mąż mówi że w lecie to za gorąco na tak kaloryczne jedzenie. Tak samo mówi o fasolce po bretońsku.
U nas w domu robiło się forszmak po świętach jak dużo wędlin zostawało.