Ciasto
* 250 g masła
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki kakao
* 6 łyżek wody
* cukier wanilinowy
* 1,5 szkl mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jaja
Produkty rozpuścić na gazie, nie gotować. Do przestudzonej masy dodać żółtka- roztrzepać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Masa serowa
* 0,5 kg sera ( ja używam mielony w wiaderku)
* 1 szkl cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/3 kostki masła ( rozpuścić i ostudzić)
* 2 jaja
Białka ubić na sztywną pianę.
Wszystkie składniki ( poza pianą) dokładnie zmiksować, dodać pianę, lekko wymieszać.
Na prostokątną blaszkę wylać brązowe ciasto, na nie wyłożyć ser. Można miejscami lekko ruszyć łyżką, wtedy powstaną dwukolorowe fale





SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Ciasto
* 3 szkl mąki
* 250g masła
* 5 żółtek
* 3 łyż cukru
* 2 łyżeczki proszku
Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na dwie części ( mniejszą i większą, tak ok 1/3 i 2/3 ) włożyć do lodówki.
Ser
* 0,5 kg sera
* 1 szkl cukru
* 1 jajo
* 1 budyń waniliowy
* 0,5 kostki masła
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
* Puszka brzoskwiń
Piana
* 5 białek
* 0,5 szkl cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wylepić prostokątną blachę większą częścią ciasta, wylać na to ser, ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie ( mogą być gruszki) lekko wcisnąć. Ubić na sztywno pianę z 5 białek odrobiną soli, 0,5 szkl cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na ser, na wierzch zetrzeć na tartce resztę ciasta.
Piec ok 1 godzinę w 180*C


