Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

MURZYNKO-SERNIK

Ciasto
* 250 g masła
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki kakao
* 6 łyżek wody
* cukier wanilinowy

* 1,5 szkl mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jaja

Produkty rozpuścić na gazie, nie gotować. Do przestudzonej masy dodać żółtka- roztrzepać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Masa serowa
* 0,5 kg sera ( ja używam mielony w wiaderku)
* 1 szkl cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/3 kostki masła ( rozpuścić i ostudzić)
* 2 jaja

Białka ubić na sztywną pianę.
Wszystkie składniki ( poza pianą) dokładnie zmiksować, dodać pianę, lekko wymieszać.

Na prostokątną blaszkę wylać brązowe ciasto, na nie wyłożyć ser. Można miejscami lekko ruszyć łyżką, wtedy powstaną dwukolorowe fale :D Ciasto bardzo proste i naprawdę pyszne .Polecam :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto
* 3 szkl mąki
* 250g masła
* 5 żółtek
* 3 łyż cukru
* 2 łyżeczki proszku

Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na dwie części ( mniejszą i większą, tak ok 1/3 i 2/3 ) włożyć do lodówki.

Ser
* 0,5 kg sera
* 1 szkl cukru
* 1 jajo
* 1 budyń waniliowy
* 0,5 kostki masła

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

* Puszka brzoskwiń

Piana
* 5 białek
* 0,5 szkl cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wylepić prostokątną blachę większą częścią ciasta, wylać na to ser, ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie ( mogą być gruszki) lekko wcisnąć. Ubić na sztywno pianę z 5 białek odrobiną soli, 0,5 szkl cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na ser, na wierzch zetrzeć na tartce resztę ciasta.
Piec ok 1 godzinę w 180*C

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Pędzę spisać sernik. ;:196
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

o matko jedyna, jakie tu znowu pyszności ;:137 mniam, mniam
Agnieszko jesteś Wielka ;:180 ;:224 ;:180
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Chciałam napisać że jesteś wielka ale już to brzmiało,po prostu słowa uznania ja już nie daję rady ale kiedyś też tak głupiałam w domu ,mówię głupiałam bo miałam 3 dzieci małych i robiłam po nocach.Wszystko sama chrzciny ,komunie sama,dlatego wiem ile to pracy kosztuje,tym bardziej Cię cenię ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga poczytalam, poczytałam i .... pojechalam do sklepiku :D Ile wiaderek sera kupiłam, jak myślisz ;:224 Dwa :;230
Jeden moze jutro, drugi na weekend spróbuję zaserwować ;:108
Jakiś kajecik z Twoich przepisów założyć, czy segregatorek z wydrukami ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko bardzo się cieszę, ze muffinki smakowały :D Z tym cukrem to jest różnie, w jednych przepisach rozkłóca się z jajkami w innych wsypuje do produktów sypkich....tak szczerze to wydaje mi sie, ze to nie ma wielkiego znaczenia, że tak, czy tak zrobione będzie dobrze :D

Aldonko podziel się opinią jak upieczesz :D

Ewuś dzięki za miłe słowa :oops: ;:196

Elu no właśnie.....masz rację, ze to głupota robić takie duże imprezy samemu.....przyznam się szczerze, że przez 2 wieczory praktycznie padłam na nos :roll: Córa bardzo dużo mi pomogła, przyszły też jej 2 koleżanki i porobiły razem kanapki - córka nie chciałam wędlin na półmiskach, stwierdziła, ze na takiej młodzieżowej bibce nikt nie będzie sie bawił z wędlinką, że kanapki najwygodniejsze :D A to aż z 7 chlebów.....więc ślęczały nad tym jakiś czas :lol: Później jeszcze trzeba było być obecnym na imprezce jako opieka, pod tym warunkiem został udostępniony lokal ( siedziałam do 3 w nocy) i na 2 dzień sprzątanie. Musieliśmy oddać salę w takim stanie jak ją przejęliśmy, na szczęście młodzież stanęła na wysokości zadania i wszystko uprzątnęli, nawet na koniec imprezki stoły porozstawiali tak jak trzeba, my tylko na następny dzień musieliśmy wszystko pozamiatać, pomyć podłogi , no i uprzątnąć kuchnię. Ogólnie roboty było moc, ale jestem szczęśliwa, bo imprezka była bardzo udana i wszyscy zachwyceni - ja również 8-) :lol:

Joluś jesteś niesamowita ;:196 Mam nadzieję, ze serniczki przypadną Wam do gustu, koniecznie podziel się wrażeniami :D Najfajniejsze jest to, ze one naprawdę są proste i szybkie w robieniu, a pyszne :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten serniczek planuje na niedziele.Córcia ma imieninki.Może jeszcze ,,pijane śliwki,,bo chodza za mną strasznie :twisted:
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

A co to pijane śliwki???
Mam kilka kilogramów mrożonych węgierek, może coś z nich zrobię.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ciasto ze śliwkami w kremie nutelkowym .Śliwki są w tym przepisie suszone i pijane ,bo zalane alkoholem :D
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Aguś przepis na sernik z brzoskwinią mam taki sam.A pijane śliwki super,tylko do kremu koniecznie nutella,bo tańsze zamienniki to już nie to
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu zgadza się Nutelka musi być.Z zamiennika wychodzi krem czekoladowy bez wyrazu,a tu chodzi o smak czekolady mleka i orzechów :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aldonko pijane śliwki spisałam już jakiś czas temu i też na pewno zrobię przy najbliższej okazji :D

Kasiu ja raz dałam podróbę nutelli do muffinek......i naprawdę więcej tego nie zrobię....masakra :roll: Stopiła się, oddzielił się tłuszcz ......pierwszy i ostatni raz.... nutella jest super do wypieków, bo nie zmienia konsystencji pod wływem wysokiej temperatury.

Podam dziś przepis na mięsko gotowane w majonezie. Staram się jak najrzadziej kupować te sklepowe wędliny, więc mięsko w domu piekę, gotuję lub daję bratu do uwędzenia :D Wędlinę gotowaną szczerze polecam, jest przepyszna, niesamowicie krucha i soczysta a i smak ma wspaniały :D Widziałam i na Forum wątek Figi ze zbliżonymi przepisami na gotowane mięska :D

SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE

* 3 l wody
* 3 kg mięsa ( ja zawsze robię po kilogramie każde inne- np szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka vegety

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego. Zapewniam Pycha :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Agness, czy ten czas gotowania jest przeznaczony dla 3 kg mięsa w takich mniej więcej kilogramowych kawałkach? Czy można przeliczyć proporcje składników i na próbę zrobić tylko 1 kg mięsa?
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Aga gotuję podobnie, choć mniejsze ilości, dodając jeszcze łyżeczką musztardy do smaku.
Po ugotowaniu trzymam w wywarze ok. 12 godzin i dopiero gotuję kolejny raz :D
"Niebo w gębie" :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko oczywiście można jak najbardziej regulować ilość i zalewy i mięska :D U mnie rodzinka spora i każdy lubi coś innego......mąż np kocha boczek 8-) :lol: Dlatego robię takie około kilogramowe kawałki mięsa ale różne gatunki. Można ugotować np kilogram szynki i wtedy zmniejszyć ilość zalewy od 1 litra, z powodzeniem wystarczy :D

Joluś najfajniejsze jest to, ze można stosować przeróżne przyprawy i zmieniać je wg gustu. Ja czasami dodaję miodu , czasami czosnku, czasami musztardy, czasami sos sojowy , czasami przypraw do grilla :D za każdym razem mięsko jest troszkę inne w smaku, ale za każdym razem pyszne 8-) :lol: U mnie też wychodzi co najmniej 10 godzin zanim nastawię drugie gotowanie, bo zalewa jest bardzo długo ciepła :D Zgadzam się z Tobą, że niebo w gębie :D i wspaniały zamiennik dla trucizn jakimi raczą nas w sklepach :roll: A jak długo je gotujesz? ja 20 min, ale spotkałam się w wątku u Figi, ze gotuje tylko 5 min...
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”