Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
-
- 200p
- Posty: 303
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
Jak szybko ugotować buraczki ćwikłowe??
Ostatnio gotowały się 6 godzin i nie były za miękkie - a kolor ?wyblakły i nieapetyczny
Czy znacie sposób na gotowanie buraków żeby nie straciły koloru i smaku?
Ostatnio gotowały się 6 godzin i nie były za miękkie - a kolor ?wyblakły i nieapetyczny
Czy znacie sposób na gotowanie buraków żeby nie straciły koloru i smaku?
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
Gotuję jakieś 30-40 minut w łupinach i są miękkie.
Po 6 godzinach to każdy burak będzie wyblakły.
Po co tak długo gotowałaś ?
Po 6 godzinach to każdy burak będzie wyblakły.
Po co tak długo gotowałaś ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2971
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
Może z burakami jest jak z wołowiną - krótko smażona jest dobra, długo - robi się coraz twardsza
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5294
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
6 godzin??????
To ciapaja powinna z nich zostać...może one były jakieś felerne?
Nieraz trafiają się takie jakby zdrewniałe w środku...może to dlatego
To ciapaja powinna z nich zostać...może one były jakieś felerne?
Nieraz trafiają się takie jakby zdrewniałe w środku...może to dlatego
Pozdrawiam słonecznie - Baśka
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
Buraczki w łupinkach pakuję do woreczka do pieczenie i wkładam do piekarnika. Pieką się ok. godziny, regulacja temperatuty ustawiona jest na połowie skali. Po wystudzeniu obieram i są pyszne. Ostatnio jarzyny na sałatkę też robiłam tą metodą.
-
- 200p
- Posty: 303
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
Buraczki kupiłam na bazarku chciałam zrobić trochę z chrzanem a resztę zetrzeć na grubej tarce
Ale do starcia na miałko buraczki muszą być miękkie Latem jak kupię i ugotuję buraczki to owszem są po godzinie mięki i pięknie się ucierają Ale ostatnio co kupię to gotują się w nieskończoność Zawsze sprawdzam wykałaczką jak wchodzi to wystawiam
no i ostatnie pobiły rekord gotowania Aż straciłam ochotę widząc ich spłowiały kolor
Spróbuję jeszcze upiec może będą lepsze dzięki za rady
-- 12 sty 2012, o 19:45 --
Ale do starcia na miałko buraczki muszą być miękkie Latem jak kupię i ugotuję buraczki to owszem są po godzinie mięki i pięknie się ucierają Ale ostatnio co kupię to gotują się w nieskończoność Zawsze sprawdzam wykałaczką jak wchodzi to wystawiam
no i ostatnie pobiły rekord gotowania Aż straciłam ochotę widząc ich spłowiały kolor
Spróbuję jeszcze upiec może będą lepsze dzięki za rady
-- 12 sty 2012, o 19:45 --
Kochana po godzinie gotowania były twarde jak kamienie , jak takie buraczki zetrzeć na ćwikłęComcia pisze:Gotuję jakieś 30-40 minut w łupinach i są miękkie.
Po 6 godzinach to każdy burak będzie wyblakły.
Po co tak długo gotowałaś ?
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5077
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
Potwierdzam - zdarzają się różne buraki i nie ma na nie mocnych. Ja z reguły gotuję w szybkowarze i bywa, że po 1,5 godz. są dalej twarde wtedy z reguły zmieniam koncepcję zastosowania i na ćwikłę kupuję nowe w innym miejscu. Buraki ugotowane i utarte bardzo ładnie się mrożą, później wykorzystuję na sałatkę z cebulką lub z jabłkiem, lub na barszczyk.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
Te buraki o których piszesz były zapewne ,,półpastewne,,Też mi się takie trafiły.Długo sie gotowały ,nie maiły koloru ,ani słodkości
- Tadzio z Poznania
- 50p
- Posty: 87
- Od: 25 sty 2009, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
Uwielbiam gotowane buraki, i mam ten sam problem. Nigdy nie wiem czy burak będzie dobry.
Buraki gotuję z dobrą godzinę do dwóch, po tym czasie robię próbę nożem. Nóż wbijam w buraka, jak wchodzi dość lekko, to uznaje ze burak jest już ugotowany. A jak nóż nie wchodzi za dobrze, to też je wyłączam...
A jeśli chodzi o same gotowanie, to wcale ich przed gotowaniem nie obieram. Przede wszystkim kupując, patrzę aby nie były za duże, aby były tego samego kalibru. Po przyniesieniu ze sklepu, myje je w misce z wodą, a następnie tak jak są, z ogonkiem i pozostałością po zielonym, wsadzam do gara i gotuję.
Po ugotowaniu buraczków, zawsze tarłem na miazgę. Teraz zleniwiałem i po ugotowaniu trę na wiórki. A co do miękkości buraków, to przyzwyczaiłem się ze niektóre po ugotowaniu i utarciu na wiórki, mają posmak chrupkości.
A może ktoś z Was ma sposób na poznanie dobrego buraka?
Chodzi mi o to aby po ugotowaniu nie był blady, i nie miał jak niektóre z nich, paseczków w środku, nie wiem o czym świadczące... Z paskiem są na pewno pastewne.
A co myślicie o zwiędniętych warzywach, maja one jeszcze jakaś wartość odżywczą?
Pytam, bo niekiedy zdarza nam się, że mamy powiędniętą włoszczyznę, niekiedy w sklepie sprzedają powiędnięte buraczki, albo zwiędną nam ziemniaki.
Moje pytanie wzięło się z stąd, że dietetycy wołają aby jeść zamiast słodyczy, zdrowe suszone owoce.
A jak napisałem już wyżej, powiędłe warzywa też straciły co nieco wody, a w suszonych owocach właśnie oto chodzi, aby odparować z nich wodę. Czy ktoś wie jak z tym właściwie jest? bo ja nie.
Buraki gotuję z dobrą godzinę do dwóch, po tym czasie robię próbę nożem. Nóż wbijam w buraka, jak wchodzi dość lekko, to uznaje ze burak jest już ugotowany. A jak nóż nie wchodzi za dobrze, to też je wyłączam...
A jeśli chodzi o same gotowanie, to wcale ich przed gotowaniem nie obieram. Przede wszystkim kupując, patrzę aby nie były za duże, aby były tego samego kalibru. Po przyniesieniu ze sklepu, myje je w misce z wodą, a następnie tak jak są, z ogonkiem i pozostałością po zielonym, wsadzam do gara i gotuję.
Po ugotowaniu buraczków, zawsze tarłem na miazgę. Teraz zleniwiałem i po ugotowaniu trę na wiórki. A co do miękkości buraków, to przyzwyczaiłem się ze niektóre po ugotowaniu i utarciu na wiórki, mają posmak chrupkości.
A może ktoś z Was ma sposób na poznanie dobrego buraka?
Chodzi mi o to aby po ugotowaniu nie był blady, i nie miał jak niektóre z nich, paseczków w środku, nie wiem o czym świadczące... Z paskiem są na pewno pastewne.
A co myślicie o zwiędniętych warzywach, maja one jeszcze jakaś wartość odżywczą?
Pytam, bo niekiedy zdarza nam się, że mamy powiędniętą włoszczyznę, niekiedy w sklepie sprzedają powiędnięte buraczki, albo zwiędną nam ziemniaki.
Moje pytanie wzięło się z stąd, że dietetycy wołają aby jeść zamiast słodyczy, zdrowe suszone owoce.
A jak napisałem już wyżej, powiędłe warzywa też straciły co nieco wody, a w suszonych owocach właśnie oto chodzi, aby odparować z nich wodę. Czy ktoś wie jak z tym właściwie jest? bo ja nie.
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
Buraczki gotuję normalnie i do tej pory nie było żadnego problemu i miękkie i kolor. Do brokułów i do fasolki szparagowej, dodaję szczyptę sody oczyszczonej / żeby nie straciły koloru/
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
Można takie warzywa włożyć do miski lub wiaderka, zalać zimną wodą i zostawić na kilka godzin (można też wrzucić trochę lodu). Dla mniejszych porcji, można włożyć do woreczków z wodą, zawiązać i włożyć do lodówki.Pytam, bo niekiedy zdarza nam się, że mamy powiędniętą włoszczyznę, niekiedy w sklepie sprzedają powiędnięte buraczki, albo zwiędną nam ziemniaki.
Wartości odżywcze zostają takie same- zawartość węglowodanów i składników mineralnych zostaje stała, mogą rozłożyć się najwyżej witaminy. Różnica jest tylko w tym, że świeże owoce mają bardzo dużo wody a suszone owoce to taka wersja skoncentrowana.Moje pytanie wzięło się z stąd, że dietetycy wołają aby jeść zamiast słodyczy, zdrowe suszone owoce.
A powodem dla którego suszy się żywność jest to, że bakterie powodujące gnicie potrzebują do życia wody, jeśli z żywności się jej pozbędziemy, bakterie nie będą mogły się w tym rozwijać.
Niepotrzebnie. Wystarczy po ugotowaniu na al dente, zlać wodę i natychmiast wrzucić je do miski zawierającej zimną wodę z lodem. Wtedy zachowujemy większość witamin. A soda alkalizuje wodę co powoduje nadmierne wypłukanie składników odżywczych z brokułów i fasolki i w dodatku wpływa na smak.Do brokułów i do fasolki szparagowej, dodaję szczyptę sody oczyszczonej / żeby nie straciły koloru/
A dobre buraki to te niezbyt duże, kuliste o gładkiej skórce (odmiany z cechami buraków pastewnych mają kształt bardziej nieregularny, są grube) dobre są także odmiany podłużne.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2971
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
Ja brokuły i fasolkę jem na ciepło to jak z tym lodem?Rayy pisze:Niepotrzebnie. Wystarczy po ugotowaniu na al dente, zlać wodę i natychmiast wrzucić je do miski zawierającej zimną wodę z lodem. Wtedy zachowujemy większość witamin. A soda alkalizuje wodę co powoduje nadmierne wypłukanie składników odżywczych z brokułów i fasolki i w dodatku wpływa na smak.Do brokułów i do fasolki szparagowej, dodaję szczyptę sody oczyszczonej / żeby nie straciły koloru/
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
Wystarczy zanurzyć w lodowatej wodzie dosłownie na chwilę. Tak by temperatura spadła ze 100*C do 30-40*C.