Ciasto8 jajek
2 łyżki mąki
1szkl.cukru
20dag posiekanych orzwechów włoskich
20dag rodzynek
10dag wiórek kokosowych
1 łyżka maku (ja nie daję)
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
Krem i dodatki
1 puszka brzoskwini w syropie
5 żółtek
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 kostka masła
galaretka pomarańczowa
2 opakowania delicji wiśniowych
1/2szk.naparu z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Czas przygotowania ok.60min.
1. Z 8 białek ubić pianę z cukrem, dodać 3 żółtka - po jednym, ubijając (resztę żółtek zostawić do kremu), następnie połączyć z mąką i proszkiem. Wsypać resztę składników i wymieszać.
2. Ciasto rozlać do dwóch średniej wielkosci blach i piec ok.40min. w 180'C.
3. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilosci wody niż podane na opakowaniu. Wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
4. Syrop z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru, zdjać z ognia i mieszając wlewać do niego zawiesinę z żółtek roztrzepanych z budyniami i szkalnką wody. Zagotować, ostudzić, utrzeć masę z kostką masła.
5. Na wystudzonym cieście układać warstwami: połowę kremu, delicje lekko namoczone w kawie, resztę kremu. Przykryć drugim ciastem. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
6. Ja dodatkowo namaczam ciasto alkoholem

