Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

Loeb myślę, że to dobry pomysł. Do akcji jeszcze jest czas. A może by założyć wątek, w którym "dawcy nasion" wklepią każdy swoją ofertę wraz z opisem z jakich eFów dają nasiona (pokolenie, kolor, smak itd). Bo faktycznie rudy u każdego inny, z numeru 139 ja sama mam nasiona z dwóch zebr - zielonej i czerwonej.

Chudziaku, sakiewkowy śliczny i pyszny. Na niechemicznej działce nie powalił (jak i większość nietutejszych odmian) bo miał bardzo sucho i piekielnie gorąco. Na chemicznej wyszedł cudnie, duże pomidory. No ale i podlewane codziennie.
Szwagierka zrobiła mieszany przecier pół na pół tutejszych odmian i po trochu wszystkiego z akcji. Wyszedł smakowo lepszy niż z samych tutejszych, ale co mu dało tego smaka to nie wiem, bo tam było ze 20 odmian, żółte i białe też.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

loeb - ja chyba opisałem dość szczegółowo co wyślę, opisy odmian, które udostępnie z linii hodowlanych od kozuli zamieszczę pewnie w istniejacym temacie o odmianach.
Dobrze, że o tym wspomiałaś, też chciałbym wiedzieć co zamawiam. Opisy i zdjęcia byłyby mile widziane :wink:

A co do podpisów, w poprzedniej akcji dostawaliśmy torebki z nazwą odmiany i od kogo, teraz pewnie też tak będzie :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Tak Suppa opisałeś dobrze:) Dlatego przydałyby się troszeczkę bardziej szczegółowe opisy od innych, takie choćby podstawy typu : wczesny, późny, kolor owocu, samokończący czy nie, wysoki mały czy średni.. typ liścia, no i może coś o smaku i czy owoce są duże [orientacyjnie jakie] czy raczej małe, żeby było wiadomo czego się spodziewać. Dużo osób będzie samodzielnie pakowało więc dobrze byłoby jakby opisali nazwą i efem, oraz swoim nickiem - żeby o tym pamiętać, bo później "autografowanie" setek torebek może być bardzo uciążliwe dla pakujących..
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Obrazek

Znalazłam właśnie zdjęcie samokończącego rekorzdzisty plonowania. Niestety foto całego krzaczka na początku dojrzewania, chyba skasowałam skasowałam przez pomyłkę. Zebrałam z niego 27 owoców o łącznej wadze 8 kg. Skoro są chętni na 4 pokolenie, to nasiona będą.

Czas już chyba przykleić wątek na temat lutowej akcji wymiany nasion. Pozostawmy go tylko dla informacji, komentarze i zapytania zamieszczajmy na razie tutaj. Darczyńcy proszeni są o zamieszczanie list odmian i krótkich opisów (zdjęć też). Już pędzę otworzyć i przykleić.

Pozdrawiam, kozula
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kozula pisze:Obrazek

Znalazłam właśnie zdjęcie samokończącego rekorzdzisty plonowania. Niestety foto całego krzaczka na początku dojrzewania, chyba skasowałam skasowałam przez pomyłkę. Zebrałam z niego 27 owoców o łącznej wadze 8 kg. Skoro są chętni na 4 pokolenie, to nasiona będą.

Czas już chyba przykleić wątek na temat lutowej akcji wymiany nasion. Pozostawmy go tylko dla informacji, komentarze i zapytania zamieszczajmy na razie tutaj. Darczyńcy proszeni są o zamieszczanie list odmian i krótkich opisów (zdjęć też). Już pędzę otworzyć i przykleić.

Pozdrawiam, kozula
tez chętnie spróbuje tej nowości.mozna prosić jakieś dane o owocach tzn wybarwienie wielkość twardość
pzdr.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

też jestem chętna na nasiona tych pomidorów. Mam jeszcze ze 20 lat uprawy pomidorów na diałce.(tak oceniam swoije siły na zamiary).
Mam nadzieję ,że z pokolenia na pokolenie nasiona pomidrów (które będą tego warte..a od Ani Kozuli na pewno ) przetrwają w uprawach rodzinych.
Np. nr 36 będzie w przyszłym roku roku podpatrywany i oceniany. ...
Smaczny, okrągły pomidor, ładnie wybarwiony.(długo dojrzewał) zebrałam nasiona z najładniejszego owoca.
Asia
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też prosiłbym o więcej danych, m.in. jak wysoko on rośnie.

Listę swoich odmian wkleję do nowego wątku po zamieszczeniu wszystkich opisów w temacie z odmianami (wtedy wstawię komplet linków, żeby się nie powtarzać :wink: ).
Pozdrawiam, Maciek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Nowy samokończący ma gen barwy miąższu, kolor malinowy, jest mięsisty, twardość calkiem dobra jak na malinowego. Dobry wigor, liście nie za małe nie za duże, dobre wybarwianie (nie robi plam). Nie było drobnych, ani zniekształconych owoców. Główna wada - jest to dopiero 4 pokolenie, więc bedziemy wszyscy polować na wzorzec matecznego. Taki sam pownien się trafiać jeden na kilka sadzonek.

Pozdrawiam, kozula
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

I słusznie, że założyłaś nowy wątek, Kozula. Już tam byłem oglądać, a tym razem mam mało nasion dla akcji, tylko kilka polskich odmian, które kupiłem jak rozsadę. 100 dilerek na pewno wystarczy.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

gotowe już w dilerkach:

megareoniasty 60 szt. po 10 nasion

po 6 nasionek:
zielona zebra sztuk 30
snow white sztuk 15
cream sausage sztuk 15
green tigerela sztuk 6
koralik sztuk 17
reszta czeka z braku opakowań ;)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanie do kozuli - czy deformacja krzaków jest dziedziczna?
Chodzi mi konkretnie o malinową zebrę nr 135, trafił mi się krzak z wierzchołkiem rosnącym na wiele pędów, zbędne obciąłem i wyprowadziłem jeden, który zaowocował. Owoce były znakomite, dlatego chciałbym ją znów wysiać. Jeśli to dziedziczne to chyba nie warto bo przez te perturbacje było niewiele owoców.

Foto:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Maciek.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit z akcji miałam pomidora od kozuli czarna zebra 125. Owoce wyszły czerwone. Kuliste,nawet smaczne. Zastanawiam się ,co wyrośnie z nasion zebranych z tych pomidorów?
Warto siać? Czy wyjdzie Czarna zebra ,czy raczej powtórzą się czerwone owoce?
Asia
Kasencja

Post »

Suppa pisze:Mam pytanie do kozuli - czy deformacja krzaków jest dziedziczna?
Chodzi mi konkretnie o malinową zebrę nr 135, trafił mi się krzak z wierzchołkiem rosnącym na wiele pędów, zbędne obciąłem i wyprowadziłem jeden, który zaowocował. Owoce były znakomite, dlatego chciałbym ją znów wysiać. Jeśli to dziedziczne to chyba nie warto bo przez te perturbacje było niewiele owoców.

Foto:
Obrazek

Mój jeden Brandywine był identyczny. W dodatku miał mało owoców w porównaniu do innych.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Mam pytanie!
Zostawiłam dwa pomidory zielone nr 132 od Ani-Kozuli na nasiona.Dzisiaj zauważyłam,że zaczęły się psuć(owoce).Czy nasiona z nich będą dobre,czy nie?
Proszę o odp.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Nasiona duża szansa że będą dobre podobno. :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”