Patison

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
antoni21
100p
100p
Posty: 111
Od: 20 gru 2010, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Patison

Post »

Widocznie spasowała mu ziemia i temperatura, pozdrawiam Antoni
"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Patison

Post »

Witam.

Przeczytałam cały ten wątek i gratuluje Wszystkim wspaniałej uprawy ;:138 oraz pomysłów kulinarnych ;:137 .

W tym roku i ja chce mieć kilka krzaczków patisona :heja , mam już doświadczenie z cukinią, kabaczkiem i dynią :uszy


Mam w planie zakupić nasiona z których wyrosną żółte patisonki ;:162

na razie mam nasiona producenta PNOS Ożarów "Gagat" kolor zielony [/b][/u]- [/color]uprawiał go ktoś z Was :?: ;:180

Obrazek



Odmiana krzaczasta o silnym wzroście, luźnym pokroju i ciemnozielonych owocach w kształcie dysku, ze słabo zaznaczonymi wrębami. Miąższ biały, soczysty, kruchy. Patison jest cennym warzywem ze względu na swe wartości dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej. Nie kumulują metali ciężkich. Polecany do konserwowania i mrożenia.

:wit
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
harlej1
200p
200p
Posty: 372
Od: 28 kwie 2008, o 20:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Patison

Post »

u wrót nowego sezonu, wstawiam zdjęcia z zeszłego:


Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mindless
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 17
Od: 17 sie 2010, o 23:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Patison

Post »

Ja uprawiam tylko pattisony odm 'disco' podstawa to zrywać jak mają około 5cm wtedy są chrupiące i miekkie. Idealne na leczo lub na surowo jak ogórek gruntowy
mark0wy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 9
Od: 2 cze 2010, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Patison

Post »

Witam,

Czy można pozyskać z patisona nasiona, jeśli tak, to jak to zrobić najlepiej?

Pozdrawiam
mark0wy
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1773
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Patison

Post »

mark0wy pisze:Witam,
Czy można pozyskać z patisona nasiona, jeśli tak, to jak to zrobić najlepiej?
Pozdrawiam
mark0wy
Oczywiście tak, ale patisony muszą być całkiem dojrzałe i już raczej nie nadają się do jedzenia. Poza tym, patisony bardzo łatwo się krzyżują z cukiniami, kabaczkami i wszystkimi dyniami z gatunku cucurbita pepo, więc nie wiadomo, co będzie z własnych nasion, jeśli ktoś nie chce zapylać ręcznie i zakładać na kwiaty pończochę albo pół rajstopy.
pozdrawiam, Gunnar
SteniaN
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 31
Od: 10 kwie 2011, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Patison

Post »

:wit QWitam .Dlaczego patinsony mają prawie męskie kwiaty?? Stenia
Alembik

Re: Patison

Post »

Każda dynia najpierw ma męskie kwiaty a żeńskie startują trochę później. Najlepiej szukaj na żeńskich w jeszcze małych zalążkach a na pewno jakiś znajdziesz.

A ja mam pytanie kulinarnej natury. Chciałbym zrobić patisony marynowane, ale nie wiem czy te które mam nie są za duże do marynowania. Mają średnicę szklanki. Czy takie patisony są dobre do marynowania, czy zdecydowanie zbyt duże? Te które widziałem w markecie były malutkie, ale ja mam na razie tylko jeden owocujący krzak i po prostu gdybym zbierał całkiem małe to miałbym ich za mało do marynowania. Jak sądzicie?

Obrazek
johnywawa
200p
200p
Posty: 213
Od: 23 sty 2011, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Patison

Post »

Jeden z moich patisonów jakby na coś zachorował: ma na liściach liczne drobne okrągłe plamki w kolorze żółtym. Owoce wydaje normalne i zdrowe. Co to może być? Mam odmiane Polo F1 która wg producenta jest odporna na mączniaka.
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Posty: 94
Od: 3 lut 2011, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Patison

Post »

Alembik, ja marynuję patisony. Wybieram takie, które mają max ok. 4 cm. Najczęściej na takich patisonach dopiero zaczyna żółknąć kwiatek lub rozwijać się. Większych nie biorę. A dlaczego? Po pierwsze - ze względów praktycznych (więcej wejdzie do słoika), a po drugie - bardziej mi się podoba talerzyk z kilkunastoma małymi marynowanymi patisonkami, niż np. z trzema, ale dużymi :lol: Mam 4 owocujące krzaczki, ale żeby uzbierać na słoiczek 300-400 ml, potrzebuję ok. 1-1,5 tygodnia. Zebrane patisony przechowuję w lodówce i czekam na kolejne, aż dobiję do pełnego słoiczka :D ;:137
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam! Tereska :)
nataliaada
200p
200p
Posty: 222
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Patison

Post »

Ja w tym roku zrobiłam sobie rozsadę i wsadziłam do ogrodu z 5 krzaczków. Z 5 2 czy 3 mi się uchowały i tyle mam w ogródku. Ogólnie krzaki bardzo szybko urosły, ale marnie owocują, mają mnóstwo kwiatów, ale mało owoców. Do tej pory zerwałam tylko 1 sztukę, wielkości talerza, zużyłam na leczo. Pierwszy raz jadłam patisona :oops: Stwierdziłam, że jest jak cukinia :) I jeżeli dalej będzie mi tak "obficie" owocował, to nie wiem czy go w następnym roku wysieję, bo dużo miejsca zajmuje. Już chyba lepiej pod tym względem jest posadzić cukinię.
Alembik

Re: Patison

Post »

Trzeba od razu ciąć owoce, żeby urosły nowe. Jak trzyma się tyle czasu jakąś dyniowatą to przestaje rodzić owoce. Bo i po co? Skoro jest jeden owoc to i tak wyda więcej nasion niż zdoła się utrzymać w tym rejonie. Więc roślina nie wydaje więcej owoców tylko idzie w liście i twardość i wielkość owocu. Cukinie i patisony im bardziej tniesz tym więcej owoców wydają. Ja ciąłem od razu i teraz widzę wiele małych owocników. Uzbierałem ich już sporo, ale się okazało, że i tak za późno ciąłem. Jak ktoś ma cukinię to patisony służą praktycznie tylko do marynowania. Można zrobić nadziewane, ale cukinię w sumie też. No i do ozdoby. Przyjemnie to dziwactwo hodować.
Awatar użytkownika
GRZBIET
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 9
Od: 3 maja 2008, o 12:12
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Patison

Post »

Alembik ja zbieram takiej wielkości jak ty kroje je i marynuje w słoikach też są pycha :)
Prezes ROD "TLENKA" w Jaworznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”