Patison
Re: Patison
Widocznie spasowała mu ziemia i temperatura, pozdrawiam Antoni
"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
pozdrawiam!!!!
Re: Patison
Witam.
Przeczytałam cały ten wątek i gratuluje Wszystkim wspaniałej uprawy oraz pomysłów kulinarnych .
W tym roku i ja chce mieć kilka krzaczków patisona , mam już doświadczenie z cukinią, kabaczkiem i dynią
Mam w planie zakupić nasiona z których wyrosną żółte patisonki
na razie mam nasiona producenta PNOS Ożarów "Gagat" kolor zielony [/b][/u]- [/color]uprawiał go ktoś z Was
Odmiana krzaczasta o silnym wzroście, luźnym pokroju i ciemnozielonych owocach w kształcie dysku, ze słabo zaznaczonymi wrębami. Miąższ biały, soczysty, kruchy. Patison jest cennym warzywem ze względu na swe wartości dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej. Nie kumulują metali ciężkich. Polecany do konserwowania i mrożenia.
Przeczytałam cały ten wątek i gratuluje Wszystkim wspaniałej uprawy oraz pomysłów kulinarnych .
W tym roku i ja chce mieć kilka krzaczków patisona , mam już doświadczenie z cukinią, kabaczkiem i dynią
Mam w planie zakupić nasiona z których wyrosną żółte patisonki
na razie mam nasiona producenta PNOS Ożarów "Gagat" kolor zielony [/b][/u]- [/color]uprawiał go ktoś z Was
Odmiana krzaczasta o silnym wzroście, luźnym pokroju i ciemnozielonych owocach w kształcie dysku, ze słabo zaznaczonymi wrębami. Miąższ biały, soczysty, kruchy. Patison jest cennym warzywem ze względu na swe wartości dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej. Nie kumulują metali ciężkich. Polecany do konserwowania i mrożenia.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Patison
u wrót nowego sezonu, wstawiam zdjęcia z zeszłego:
Re: Patison
Ja uprawiam tylko pattisony odm 'disco' podstawa to zrywać jak mają około 5cm wtedy są chrupiące i miekkie. Idealne na leczo lub na surowo jak ogórek gruntowy
Re: Patison
Witam,
Czy można pozyskać z patisona nasiona, jeśli tak, to jak to zrobić najlepiej?
Pozdrawiam
mark0wy
Czy można pozyskać z patisona nasiona, jeśli tak, to jak to zrobić najlepiej?
Pozdrawiam
mark0wy
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1773
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)
Re: Patison
Oczywiście tak, ale patisony muszą być całkiem dojrzałe i już raczej nie nadają się do jedzenia. Poza tym, patisony bardzo łatwo się krzyżują z cukiniami, kabaczkami i wszystkimi dyniami z gatunku cucurbita pepo, więc nie wiadomo, co będzie z własnych nasion, jeśli ktoś nie chce zapylać ręcznie i zakładać na kwiaty pończochę albo pół rajstopy.mark0wy pisze:Witam,
Czy można pozyskać z patisona nasiona, jeśli tak, to jak to zrobić najlepiej?
Pozdrawiam
mark0wy
pozdrawiam, Gunnar
Re: Patison
QWitam .Dlaczego patinsony mają prawie męskie kwiaty?? Stenia
Re: Patison
Każda dynia najpierw ma męskie kwiaty a żeńskie startują trochę później. Najlepiej szukaj na żeńskich w jeszcze małych zalążkach a na pewno jakiś znajdziesz.
A ja mam pytanie kulinarnej natury. Chciałbym zrobić patisony marynowane, ale nie wiem czy te które mam nie są za duże do marynowania. Mają średnicę szklanki. Czy takie patisony są dobre do marynowania, czy zdecydowanie zbyt duże? Te które widziałem w markecie były malutkie, ale ja mam na razie tylko jeden owocujący krzak i po prostu gdybym zbierał całkiem małe to miałbym ich za mało do marynowania. Jak sądzicie?
A ja mam pytanie kulinarnej natury. Chciałbym zrobić patisony marynowane, ale nie wiem czy te które mam nie są za duże do marynowania. Mają średnicę szklanki. Czy takie patisony są dobre do marynowania, czy zdecydowanie zbyt duże? Te które widziałem w markecie były malutkie, ale ja mam na razie tylko jeden owocujący krzak i po prostu gdybym zbierał całkiem małe to miałbym ich za mało do marynowania. Jak sądzicie?
-
- 200p
- Posty: 213
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Patison
Jeden z moich patisonów jakby na coś zachorował: ma na liściach liczne drobne okrągłe plamki w kolorze żółtym. Owoce wydaje normalne i zdrowe. Co to może być? Mam odmiane Polo F1 która wg producenta jest odporna na mączniaka.
Re: Patison
Alembik, ja marynuję patisony. Wybieram takie, które mają max ok. 4 cm. Najczęściej na takich patisonach dopiero zaczyna żółknąć kwiatek lub rozwijać się. Większych nie biorę. A dlaczego? Po pierwsze - ze względów praktycznych (więcej wejdzie do słoika), a po drugie - bardziej mi się podoba talerzyk z kilkunastoma małymi marynowanymi patisonkami, niż np. z trzema, ale dużymi Mam 4 owocujące krzaczki, ale żeby uzbierać na słoiczek 300-400 ml, potrzebuję ok. 1-1,5 tygodnia. Zebrane patisony przechowuję w lodówce i czekam na kolejne, aż dobiję do pełnego słoiczka
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam! Tereska
-
- 200p
- Posty: 222
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Patison
Ja w tym roku zrobiłam sobie rozsadę i wsadziłam do ogrodu z 5 krzaczków. Z 5 2 czy 3 mi się uchowały i tyle mam w ogródku. Ogólnie krzaki bardzo szybko urosły, ale marnie owocują, mają mnóstwo kwiatów, ale mało owoców. Do tej pory zerwałam tylko 1 sztukę, wielkości talerza, zużyłam na leczo. Pierwszy raz jadłam patisona Stwierdziłam, że jest jak cukinia I jeżeli dalej będzie mi tak "obficie" owocował, to nie wiem czy go w następnym roku wysieję, bo dużo miejsca zajmuje. Już chyba lepiej pod tym względem jest posadzić cukinię.
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
Re: Patison
Trzeba od razu ciąć owoce, żeby urosły nowe. Jak trzyma się tyle czasu jakąś dyniowatą to przestaje rodzić owoce. Bo i po co? Skoro jest jeden owoc to i tak wyda więcej nasion niż zdoła się utrzymać w tym rejonie. Więc roślina nie wydaje więcej owoców tylko idzie w liście i twardość i wielkość owocu. Cukinie i patisony im bardziej tniesz tym więcej owoców wydają. Ja ciąłem od razu i teraz widzę wiele małych owocników. Uzbierałem ich już sporo, ale się okazało, że i tak za późno ciąłem. Jak ktoś ma cukinię to patisony służą praktycznie tylko do marynowania. Można zrobić nadziewane, ale cukinię w sumie też. No i do ozdoby. Przyjemnie to dziwactwo hodować.
Re: Patison
Alembik ja zbieram takiej wielkości jak ty kroje je i marynuje w słoikach też są pycha
Prezes ROD "TLENKA" w Jaworznie