Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

Rusałko o regulowaniu gron niech wypowiedzą się fachowcy
ja na tych co mają być większe owoce reguluję, tzn. zostawiam po 6-8 zawiązanych owców.
Trochę mi szkoda, szczególnie gdy pęd kwiatowy wybuja.

sąsiadka ostatnio do mnie przyszła i mówiła, że u megagroniastego regulowała. Ale ja swojego nie ruszałam, co zawiąże to zawiąże.

mam dwa krzaczki którym nie potrafię dogodzić, nie wiem co im nie pasuje:
Cream sauage i czekolada:
Obrazek
Obrazek Obrazek

cała reszta:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ?Obrazek? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

tych nie trzeba przedstawiać ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

pryskać miedzianem nie pryskać... oto jest pytanie..
normalnie dylemat mam bo miałam mieć warzywka eco, a zarazy się boję...
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rusałko,u kwiatostanów które mają i po 13-17 kwiatów zapylonych nie rosną wszystkie pomidorki.Zauważyłam , że rośnie ich do 8 szt.w gronie a pozostałe pomidorki są wielkości główki od zapałki i stoją. Reguluje się grona właśnie gdy pomidorki są wielkości główki od zapałki.
Ania-Kozula pisała, że te siedzące pomidorki miały więcej azotanów niż pomidorki regularnie przybywające we wzroście, oczywiście po dorośnięciu.
To czy zlikwidujesz część pomidorków musisz sama zadecydować.Ja myślę, że lepiej je usunąć a pozwolić szybciej i lepiej rozwijać się gronu na piętrze wyżej.

AgaM, piękne pomidorki ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

agaM prześliczne te Twoje pomidorki :D . U mnie większość w gruncie wygląda jak Twój snow white :(. Na szczęście dla mnie, prawo nie przewiduje kar dla znęcających się nad roślinami, bo bym już w pace siedziała :( .
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorcinda wydawało mi się że to grono należy do krzaczka z pierwszego planu, więc czekamy na owoce, pisałam że chyba ślepa jestem :;230 .

Aga śliczne masz pomidory, odnośnie oprysku miedzianem to raczej już za późno, w takiej fazie wzrostu krzaków, kiedy kwitną i są już owoce, nie stosuje się go. Jeśli zdecydujesz się na chemię to masz kilka środków do wyboru : min. Amistar, Acrobat, Curzate, Ridomil Gold, Mildex.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit AgaM decyzja należy do Ciebie.ja swoje pryskalam Ridamolem Gold (w gruncie) bo też zarazy się bałam.Widziałam ,że masz Rudego z ziemniaczanymi liścmi.Ja też takiego mam. ;:136 Przystojniak z niego ,że hej.Pomidorki jak ta lala.szkoda by było ,jak by je zaraza dopadła ;:14
Asia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

MENA515 pisze:a ile czasu należy odczekać zanim po saletrze wapniowej opryska się pomidorki siarczanem magnezu? Pytam, ponieważ chwilowo niczym innym nie dysponuję...
Widzę, że muszę napisać jeszcze parę słów w temacie oprysków magnezem i wapniem.
Otóż rozpuszczalność preparatów używanych do oprysku wynosi :
-MgSO4 - 335 gramów w litrze w temp. 20 st C co odpowiada stężeniu roztworu nasyconego 33, 5 %
- Ca/ NO3/2- 435 gramów w litrze w temp.20 st C co odpowiada stężeniu roztworu nasyconego 43,5 %.
- CaS04 - 1 ! gram/ słownie jeden/w litrze w temp. 25 st.C co odpowiada stężeniu roztworu nasyconego 0,1 %.
Przypominam, że roztwór nasycony to taki roztwór, w którym już więcej nie rozpuści się soli. Nadmiar wytrąci się z roztworu.
Jeżeli do oprysku użyjemy cieczy o stężeniu o,5 % to wszystek wapń ponad o,1 % wytrąci się w postaci nierozpuszczalnego siarczanu wapnia. Strata wapnia wyniesie więc 80 %.
Dlatego, jeżeli chce się opryskiwać w krótkim czasie i saletrą wapniową i siarczanem magnezu należy oprysk zacząc od siarczanu magnezu bo z niego wszystek magnez wchłonie roślina do 3 godzin. Następny oprysk powtarzamy po ok 7 dniach i też w tej samej kolejności.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Czy jest na sali dr.Ania - Kozula :wit
Domniemam, że te pomidory mają objawy tzw. 'zielonej piętki'.. :roll: Podlewam gnojówką mix, która zawiera min. gnojówkę z liści i wilków pomidorów, oraz podsypałam popiołem drzewnym, co jeszcze mogę zrobić aby temu zapobiec ? Wolałabym nie używać chemii...

158.

Obrazek

Principe B.

Obrazek
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

elik_49 pisze:Dorcinda
Aga śliczne masz pomidory, odnośnie oprysku miedzianem to raczej już za późno, w takiej fazie wzrostu krzaków, kiedy kwitną i są już owoce, nie stosuje się go.
Czy to ze względu na szkodliwość???
No, to pięknie!! Rok temu mąż pryskał nasze pomidory miedzianem w fazie jak już zaczynały dojrzewać i mówił, że można jeść i jedliśmy je, dzieci też :shock: A ja nawet nie zaglądałam na ulotkę :(
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

U mnie też pomidory mają zieloną piętke.Oprócz tego dolne liście są zielone.ale łatwo się kruszą.Wody mało nie mają .Ładnie wiążą,nie zauważyłam żadnych chorób.oczywiście liście śą bardzo p
ęcane.Dodam,że mam bardzo przepuszczalną glebe.Najbardziej to zjawiko widoczne jest na copii.
Pozdrawiam babcia 360
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

MENA515 pisze:
Aga śliczne masz pomidory, odnośnie oprysku miedzianem to raczej już za późno, w takiej fazie wzrostu krzaków, kiedy kwitną i są już owoce, nie stosuje się go.
No, to pięknie!! Rok temu mąż pryskał nasze pomidory miedzianem w fazie jak już zaczynały dojrzewać i mówił, że można jeść i jedliśmy je, dzieci też :shock: A ja nawet nie zaglądałam na ulotkę :(
Wydaje mi się ,że to ze względu na rodzaj oprysku. Midzian po prostu nie zadziała
Miedzianem pryska sie na początku.
Asia
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Pelasiu dziękuję za radę
jednak zdecydowałam nie pryskać pomidorków miedzianem. Przygotowany wcześniej roztwór poszedł na dyniowate i ogórki, którym jeszcze daleko do owoców ;)
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Pelasia pisze:
MENA515 pisze:
Wydaje mi się ,że to ze względu na rodzaj oprysku. Midzian po prostu nie zadziała
Miedzianem pryska sie na początku.
Asia
OKRES KARENCJI DLA MIEDZIANU
okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji
modrzew ? NIE DOTYCZY
ziemniaki burak cukrowy, chmiel, jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, pomidory
(w gruncie i pod osłonami), ogórki (w gruncie), fasola - 7 DNI.

no i mało skuteczny
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

:wit :wit
Powiedzcie mi..
a co wpływa na wzrost pomidora..
Na prawdę mam wrażenie ze pomidory nie rosną..a chyba powinnam widzieć różnice po 2 dniach.. prawda..
widzę je może po tygodniu i to małe..
Co ciekawsze..
pomidory lepiej mi wiążą i są wieksze na 2 gronach niż na 1 i mam wrażenie że one 1 dojrzeją..
Czy wilgotność -ilość wody jaką podlewamy -ma wpływ na wzrost pomidora?
Bo kiedyś po deszczach pomidory w gruncie podwoiły normalnie w 2 dni swoją objętość..

Patrze na wasze pomidory i czuje że się nie doczekam moich :(

Suzi..
Dziekuje :*
Jutro w takim razie zredukuje grona :)
Kalman co prawda widzę łądnie wszystkie karmi..i rosną wg hierarchii.. duży mniejszy najmniejszy..
Ale na pewno coś jest nie tak..
Jutro postaram się tą magiczną siłe dostać.. i może tym będę podlewać.. :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

O tym, ze miedzian stosuje się tylko w początkowej fazie wzrostu sadzonki pomidora pisał ktoś o tym na forum, w późniejszym okresie jest to nieskuteczne ładowanie chemii. Mena nie ma co panikować, miedzian polecany jest do stosowania w uprawie ekologicznej więc jego toksyczność jest niewielka.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

A ja pytanie do mądrzejszych ode mnie mam, czy jak teraz zerwałabym pomidora, takiego dużego ale zielonego - niedojrzałego. Poczekałabym aby dojrzał i zebrała z niego nasiona, to czy takie nasiona będą pełnowartościowe, czy będą nadawy się do wysiewu w przyszłym roku..?
Pytam z ciekawości. :D
pozdrawiam, Anita
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”