
U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3706
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Armabapa- może odpowiem: ja do tego wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaczki,jak miękkie zabielam śmietanką i jest zupka, doprawiam ją jeszcze kwaskiem cytrynowym bo tak lubimy ,wychodzi z tego barszczyk grzybowy, ale kwasek nie jest konieczny 

Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
kasik69-dzięki
a jakbym chciała ją potraktować z makaronem a nie z ziemniaczkami, bo np. lubię muszelki to tak samo myślisz zrobić?

a jakbym chciała ją potraktować z makaronem a nie z ziemniaczkami, bo np. lubię muszelki to tak samo myślisz zrobić?
Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Miejsko-wiejski ogród Aki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
To ugotuj oddzielnie zupkę z mniejszą ilością wody i na koniec zmieszaj wszystko, zagotuj, dopraw do smaku i już 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
tak myślę, że z warzywkami je pogotuje trochę i dodam bulionu i i a potem śmietanka na koniec 

Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Miejsko-wiejski ogród Aki
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Witam po przerwie, jakoś tak się czasem w życiu nie ułoży jak sobie człowiek zaplanuje.
Miła dyskusja się wywiązała, a zupa ze świeżych grzybów jest bardzo zacna.
Miła dyskusja się wywiązała, a zupa ze świeżych grzybów jest bardzo zacna.
- Olusia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11020
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kościan
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Frida , nic nie piszesz , czy odebrałaś szkarłatkę 

Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
czekam na nowe ciekawe przepisiki Frido



Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Miejsko-wiejski ogród Aki
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Wątek pokrył kurz, aż sie dziwię, że zajrzałaś.
Nie piszę, ale pzrecież gotuję i jem. Ostatnio zrobiły mi się takie fajne kotleciki z "wczorajszego" ryżu.
Potrzeba - ugotowany ryż - ok. 1- 1,5 szklanki, 1 cebula, 1 słoik pomidorów suszonych zalanych oliwą, sól, pieprz, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, trochę bułki tartej.
Ryż rozdziabać widelcem, bo zapewne zbił się w grudy. Pomidory wyjąć, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do ryżu, cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oliwie spod pomidorów, dodać do ryżu, wbić jajko, wsypać makę, wyrobić na gładką masę, przyprawić do smaku. Formować w bułce tartej niewielkie kotleciki, smażyc na rumiano na oliwie spod pomidorów. Podawać z sosem pomidorowym, u mnie są pożerane solo, prosto z patelni.
Tą masą, tylko bez mąki i jajka nadziewam liście kapusty i mam gołąbki.
A tak wyglądają kotleciki.

Nie piszę, ale pzrecież gotuję i jem. Ostatnio zrobiły mi się takie fajne kotleciki z "wczorajszego" ryżu.
Potrzeba - ugotowany ryż - ok. 1- 1,5 szklanki, 1 cebula, 1 słoik pomidorów suszonych zalanych oliwą, sól, pieprz, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, trochę bułki tartej.
Ryż rozdziabać widelcem, bo zapewne zbił się w grudy. Pomidory wyjąć, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do ryżu, cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oliwie spod pomidorów, dodać do ryżu, wbić jajko, wsypać makę, wyrobić na gładką masę, przyprawić do smaku. Formować w bułce tartej niewielkie kotleciki, smażyc na rumiano na oliwie spod pomidorów. Podawać z sosem pomidorowym, u mnie są pożerane solo, prosto z patelni.
Tą masą, tylko bez mąki i jajka nadziewam liście kapusty i mam gołąbki.
A tak wyglądają kotleciki.

Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
mniam..wygladają przepysznie i pewnie tak smakują.Musze wyprobować ten przepisik.Nie mam pomidorów z zalewy;ciekawe czy można dodać świeże,albo np podgotowane leciutko brokuły....i zółty ser 

- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Frida !
Kotleciki poszły do kajeciku.
Kotleciki poszły do kajeciku.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
ciekawy przepis 

Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Miejsko-wiejski ogród Aki
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Miło, że przepis ... smakował.
A ja przypominam, że to ostatni dzwonek na nastawienie ratafii, bo kończą się truskawki, już są czereśnie, porzeczki i agrest.
Nadszedl czas na nastawianie orzechówki, doskonałej jako lek na niestrawność, ale nie tylko, bo to smaczny trunek. Orzechy już są w fazie nadającej się do nalewki, więc do dzieła.
A ja przypominam, że to ostatni dzwonek na nastawienie ratafii, bo kończą się truskawki, już są czereśnie, porzeczki i agrest.
Nadszedl czas na nastawianie orzechówki, doskonałej jako lek na niestrawność, ale nie tylko, bo to smaczny trunek. Orzechy już są w fazie nadającej się do nalewki, więc do dzieła.
- Giecikowa
- 200p
- Posty: 353
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
A może jakiś przepisik na nalewkę jagodową?
Sezon właśnie się rozpoczął.

Pozdrawiam Dorota

- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Powiem brutalnie, szkoda surowców i pracy na nalewkę z czarnych jagód (borówka czernica), bo chyba o tych piszesz. Ani smak, ani aromat, a nawet kolor do kitu. Natomiast wino w proporcji - wiśnie 70% i czarne jagody - 30% jest warte zachodu, bardzo zacny trunek.
- Giecikowa
- 200p
- Posty: 353
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Szkoda
.Wino to chyba , jak dla mnie, wyższa szkoła.

Pozdrawiam Dorota
