Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

Kupiłam właśnie kiełki słonecznika. Ze zdumieniem zobaczyłam, że są to nasiona nie łuskane. Podpowiedzcie, luskac przed kielkowaniem, czy po .
agrawes
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 30
Od: 16 sie 2010, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

Witajcie, ja polecam moje ulubione kiełki brokuła i słonecznika. Brokuł jest delikatny w smaku, pycha, natomiast słonecznik ma lekko orzechowy smak. Mniam :) A stosuję do wszystkiego - twarożki, na kanapki lub do podjadania zieleniny :)
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Posty: 208
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Toruń

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

rosea - w ogóle nie łuskaj :). Kiełki słoneczników są dość duże, a pusta skorupka wręcz sama oddziela się od kiełka. Z łuskanych pestek słonecznika też można uzyskać kiełki, ale są mniejsze i mniej zielone (rosną szybciej niż te ze skorupką). Polecam najpierw namoczyć przez noc pestki w wodzie, potem szybciej kiełkują.
agrawes - zgadzam się, poza tym kiełki brokuła zawierają bardzo dużo sulforafanu.

Mnie ostatnio udało się dorwać nasiona fasoli azuki (są mniejsze niż zwykła fasola i czerwone). Oprócz kiełków można z nich zrobić słodką pastę, a nawet dodawać do ciastek :).
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Posty: 822
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Swiętokrzyskie

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

A ma ktoś doświadczenia z czerwoną kapusta. Opornie coś kiełkuje, w tym czasie rzdkiewka dwa razy wykiłkowała a one starsznie powoli ;:224
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

Eryku, dzięki za poradę. Będę miała pyszne kiełki !!!
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Posty: 556
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

Kiełki kapusty potrzebują ok 7 dni. Kiełkują bardzo nierównomiernie i trudno oddzielić kiełki od nasion.
Kiełki uwielbiam ale denerwujące jest oddzielanie kiełków, nasion i łupin nasiennych. W opisach wystarczy dobrze zamieszać w wodzie w rzeczywistości nie bardzo.
Macie jakieś sprawdzone sposoby???
Aśka
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Posty: 822
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Swiętokrzyskie

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

Oj rzeczywiście trudno, trochę sie trzeba namęczyć :D
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
PanOgrodnik
100p
100p
Posty: 142
Od: 24 kwie 2010, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

od 2 dni jestem posiadaczemi kielkownika, zasialem fasole munfo, rzodkiewke jakas i lucerna. Pewnie jutro będę juz jadl faosle bo bardzo szybko skielkowala, najgorzej kielkuje lucerna ciekawe jak bedzie smakowala

czy ktos juz jadl lucerne ?
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Posty: 970
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Podlaskie

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

Jadłam kiełki z lucerny, ale kupowane - smaczne były :D z własnej hodowli -kiełkują u mnie brokuły, nie wiem jak mi to wyjdzie, bo nie mam kiełkownicy. Kiełki jemy do wszystkiego, do kanapek i do sałatek.
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Posty: 822
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Swiętokrzyskie

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

Ja też bez kiełkownicy, ale słoik spisuje się ok. Właśnie muszę juz brokuła "wyjąć", a kiełkuja jeszcze lucerna i soczewica.

W kolejce też czekają jeszcze burak, soja i gorczyca. Postanowiłam spróbować wszystkiego i ocenić co smakuje najlepiej i jest nie uciązliwe w hodowli.
A dodaję do wszystkiego, salatek, na kanapki, na ziemniaczki... ;:63
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Posty: 208
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Toruń

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

Mi jakoś kiełki soczewicy nie smakują - mają smak grochu. Dopiero po podduszeniu smakują lepiej.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Posty: 556
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

W jakiej fazie rozwoju kiełki soi nadają się do jedzenia? Pierwszy raz robię soję do tej pory kiełkowałam małe nasiona, w internecie kiełki soi wyglądają tak jakby nie miały liścieni a listki właściwe. Mam poczekać aż liścienie opadną???
Aśka
PanOgrodnik
100p
100p
Posty: 142
Od: 24 kwie 2010, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)

Post »

sluchajcie chyba kielki mi splesnialy, na rzodkiewce i na lucernie jest taki nalot bialy, puszek i moim zdaniem to plesn. Nie wiem co zle zrobilem mam kielkownik firmy Vilmorin (3 poziomy) zalewam go od gory woda 3 razy dziennie(rano, poludnie, wieczor|) zawsze stara wode wylewam i nalewam swieza. Czy przy sianiu tych nasion wysypujecie cala paczke czy polowe ? Ja sypie polowe i moze dlatego juz sam nie wiem...pomocy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”